r4pc10  Dołączył: 16 Wrz 2008
argawen napisał/a:
r4pc10 napisał/a:
Czyli nastawiając samowyzwalacz z braketingiem, odchodzę od aparatu i po upływie 2s (lub 10) aparat zrobi serie 3 (lub 5) klatek?
Tak.

Super, dzięki bardzo :)

argawen napisał/a:

[ Dodano: 2008-09-16, 19:29 ]
r4pc10 napisał/a:
A jak sprawa z lustrem?
Za każdym razem podnosi się.

[ Dodano: 2008-09-16, 19:33 ]
Z pilotem jest tak samo. Niezaleznie, czy ustawisz pilota, czy pilota z 3 sekundowym opóźnieniem.

Hmmm... Tutaj gorzej, ale czy drgania są na tyle duże aby poruszyc zdjęcie ze statywu za 80zł? Czyli dosyć marnego (DigiPod). Zresztą ciekawe jak to jest rozwiązane u konkurentów C N O...

Dziękuje bardzo za odpowiedzi i pozdrawiam, Rafał.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
r4pc10 napisał/a:
czy drgania są na tyle duże aby poruszyc zdjęcie ze statywu za 80zł?

Mnie się ta sztuka udawała wielokrotnie :-) niestety, dobry i stabilny statyw jest w cenie nieco wyższej, za 80 zł to bardziej nadaje się do kompaktów niż pod lustrzankę.

r4pc10  Dołączył: 16 Wrz 2008
No właśnie... Używam go narazie z Fuji S5600, więc po zmianie aparatu trzeba będzie zmienić i statyw :] Ale wszystko w swoim czasie.

Dziękuję bardzo za odpowiedzi i pozdrawiam, Rafał.

sajko  Dołączył: 21 Paź 2007
a ja robię w bracketingu pojedynczo zdjęcia używając statywu. oczywiście po każdym zdjęciu przed następnym ujęciem należy wcisnąć klawisz żeby zablokować ponowne ustawianie ostrości AF ( jak się ma obiektyw w trybie AF). zresztą na górnym wyświetlaczu jak robisz pojedynczo (czytaj masz ustawiony wyzwalacz na 2 sek opóźnienie) zdjęcia z bracketingu miga aktualnie wykonywana ekspozycja wiec nie ma problemu.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Nie prościej ustawić ostrość i wyłaczyć AF. Skoro robisz ze statywu to chyba nie musis zprzed każdym zdjeciem jego zmieniać. Potem wężyk/pilot i jedziemy.

ps: Warto wiedzieć co chcemy by przy bracketingu się zmieniało - to zależy od trybu pracy aparatu. w Av - aparat zmienia czas, w Tv Przysłonę, zaś w M i jedno i drugie (w pewnych proporcjach). Kiedyś na tym się nacięłem - próbowałem robić HDR-a w M i okazało się, że każda kolejna ekspozycja ma inną głębie ostrości.

sajko  Dołączył: 21 Paź 2007
Heh no tak :D. a co do innych trybow braketingu to dobrze wiedziec ze są w k10 bo ja zawsze robilem na priorytecie czasu :d, i się zastanawiałem dlaczego w k10 jest tylko bracketing z preselekcja czasu :D

Skocz do: