Dancer  Dołączył: 05 Wrz 2006
Witam serdecznie.........

Mam tak ze wszystkim jak mam coś kupić..... że czytam, szukam, testuje w miarę możliwości, pytam i porównuję. Rok temu zdecydowałem się kupić "profesjonalny" aparat nie mająć większego pojęcia jak obiektyw z aparatem robi zdjecia. Pamiętam... jak godzinami w nocy czytałem o jakimś Pentaxie? a co to niby k... jest? Czym tam się ludzie podniecają? Przecież na rynku jest dostępny znakomity 350D ;D
W stosunku jakość/cena według mojej analizy najlepiej wypadł Pentax DS...... Przyznam, że czułem się jakbym kupował sprzęt z dolnej półki :-/ (ohhh jaki byłęm głupiiiiiii!)
Nowiutkiego DSa przywiózł mi kolega wracając z USA dokładnie rok temu... zapłaciłem za niego około 350$ :-]
iiiiiii......... teraz już wiedziałem o czym ludzie pisali! wcześniej miałem okazje bawic sie w sklepach canonami i nikonami...... ale jak przyłożyłem oko do wizjera DSa....... czułem, że żyję!!!! : D
W tym momencie zacząłem przeglądać wszystko co jest związane z Pentaxem : ) po drodze... zdobyłem wszystkie brakujące informacje : ) czyli "jak działa aparat" : )
Jak już kiedyś tu pisałem........ Znów byłem zaskoczony czytając jakieś pozytywne opinie o starych obiektywach? o czym oni piszą????? Aż wreszcie dokonałem przełomowego kroku i kupiłem M50f2......... coś pięknego!!!!!! Od tego momentu wiedziałem, że seria M jest stworzona dla mnie! : ) Jutro się pozbywam ostatniego mojego obiektywu z AF (sigma24-135).... Już nie chcę żadnych nowych super obiektywów (za wyjątkiem Sigmy30f1.4)...... W mojej kolekcji mam teraz M50f1.7 i M28.2.8 które pracują idealnie z moim DSem..........!!! Na liście poszukiwań nie ma już żadnych zoomów AF a jedynie M20mm..... M40mm... czy M100mm......
Przez pewien czas była myśl czy nie sprzedać DSa i nie kupić K100? Ale kolega z Forum : ) przekonał mnie, że nie ma sensu dokładać prawie 1000 zł tylko dla stabilizacji....... (która pewnie czasem by mi się przydała) ; )
Chyba nie ma teraz mocy urzędowej abym sprzedał swojego DSa...... no może jedynie dofinansowanie totalizatora do K10 : )
Od kiedy mam DS zmieniłem się na dobre. Już nie jestem miły tak jak kiedyś.... bo teraz jak widzę u kogoś Nikona czy Canona to : ]
Od niedawna mam ME i ME-F....... przez co boję się, że odstawię DSa do szuflady ;-)
Już niedługo czeka mnie pierwsze wywołanie filmu... którego strasznie się boję.... ale będzie to przyjemne doświadczenie.
Widzę u siebie postępy - robię (chyba) zdjęcia coraz lepsze...... Bo zagłębiam się w fotografię.... możliwe, że przez Pentaxa. (zapraszam do mojej galeri)

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
DSy jeszcze żyją, i np. ten należący do mojej Żony ma poważną przewagę na moją kadyszką - dokładny i niezawodny AF. Oczywiście tylko jeżeli model nie ucieka. Tutaj przykład http://b.kozicki.pl/album...s/IMGP5663.html (i sąsiednie)

paj  Dołączył: 20 Kwi 2006
Cieszę się, że nie jestem osamotnionym DS-owcem. Muszę Ci powiedzieć dancer, że miałem podobnie, bo byłem Nikonierem miałem F90x i FE2, ale kiedy chciałem wleźć w cyfrę to zaczął się dylemat co kupić. Zacząłem oczywiście od D70 potem jakieś Canony 350d ale już w D70 wizjer mnie przeraził, a w C350d ta trzeszcząca w rękach plastikowa puszka to porażka, no i wpadł mi w ręce opis DS-a, to było to!!! Wchodzę w ciemno, pryzmat a nie lusterka, duży jak na cyfrę wizjer i jeszcze bardzo sympatyczne forum użytkowników Pentaxa (jeszcze na starym serwerze) przeważyło szalę. I tak to się zaczęła moja przygoda z Pentaxem.

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
W dobie kiedy wszyscy rzucają sie na nowości typu K100 i K10d ja musiałem kupić DSa i to używkę bo teraz np. 3 takie K10d + dobre szkło musze dać za jakieś głupie pustaki i belki.
Ideałów nie ma w pewnych aspektach DS ustępuje Nikonowi D70 lub Canonowi 350d ale w pewnych daje przewagę.
Co bym w nim zmienił? Matrycę na np Fuji SCCD SR ale nawet i HR.
Obsługa na obiektywy z silnikami ultradżwiękowymi też by się przydała ,ze 2 przyciski na obudowie i program P jak w K10d
Jeszcze ciut większy bufor tak na 9 RAW w serii i nie potrzebuję nic lepszego.
Póki co cieszy mnie też fakt, że odkurzanie wnętrza odkurzaczem nie wysysa migawki jak komuś tam w Canonie 20D :)))

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Dancer napisał/a:
Od tego momentu wiedziałem, że seria M jest stworzona dla mnie! : ) Jutro się pozbywam ostatniego mojego obiektywu z AF (sigma24-135).... Już nie chcę żadnych nowych super obiektywów

A czy ta Sigma 24-135 az taka kiepska? Kiedys sie do niej przymierzalem jako spacerzoom'a.
Moze wydasz opinie o nim, z pierwszej reki :-)

Tok'Ra napisał/a:
Dancer napisał/a:
Od tego momentu wiedziałem, że seria M jest stworzona dla mnie! : ) Jutro się pozbywam ostatniego mojego obiektywu z AF (sigma24-135).... Już nie chcę żadnych nowych super obiektywów

A czy ta Sigma 24-135 az taka kiepska? Kiedys się do niej przymierzalem jako spacerzoom'a.
Moze wydasz opinie o nim, z pierwszej reki :-)

Ta Sigma........... jest bardzo soczsta! kolory! ostrość! jakość wykonania! Złego słowa o tym obiektywie nie można powiedzieć ; ) no może jest dość duży ale dla niektórych osób (dla mnie) to nie ma znaczenia......... Jak wrócę do domu to podeślę Ci moje sample ; )

Ja po prostu postanowiłem się cofnąć w rozwoju : ) z DS na ME..... i z AF na M : )

marcino  Dołączył: 13 Lut 2007
DS używam już kolejny rok, jest oki. nawet z 400/5.6 manualem... ale trzeba się przyzwyczaić do spokojnego ostrzenia... mały, i te paluszki spoko - mogę na kilka dni iść w plener i nie szukać gniazdka - niektórzy od c... czy n... nie raz już padli a ja na paluszkach i focę... ;) oczywiście akumlatorki :-)

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
mam dl-a, jestem zadowolony, nie zamierzam na razie zmieniać, to byłaby jakaś paranoja, żeby dwu, trzyletni aparat miał odchodzic do lamusa. To marketing

paj  Dołączył: 20 Kwi 2006
FraZa tym odejściem do lamusa to się nie przejmuj bo ten lamus w temacie to "licencja poetica" ;-) Ale tak na marginesie to sprzęt komputerowy "moralnie" starzeje się bardzo szybko, a korpusy cyfrowe to już przedmioty bardzo bliskie do sprzętu komputerowego.
Pozdrawiam.

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
niby blisko, ale czy czegoś np. dl-em nie zrobię? jakiegoś zdjęcia? ciuteńkę gorszej jakośći niż np K10, może ciut wolniej i nie wydrukuję ładnej foty powyżej A3. Nowe aparaty nic rewolucyjnego nie wnoszą - są sprawniejsze i maja czasem przydatne bajery
w kompach to już jest zupełna paranoja

Ramon  Dołączył: 11 Maj 2006
Czy odchodzi? Ja go dopiero rozgrzewam!

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
dopiero przy 60000 sie dotrze a przy 300000 będzie przechodził drugą młodość :mrgreen:

gatto_nero
[Usunięty]
Ten temat to prowokacja artystyczna !

Misztu  Dołączył: 19 Mar 2007
Moim zdaniem DS trzyma się dobrze. Przynajmniej mój używany, który niedawno odkupiłem.
Ganiam z nim od jakiegoś miesiąca i jestem zakochany ;)

Czuję, że szybko się go nie pozbędę, bo po co...

marcino  Dołączył: 13 Lut 2007
FraZa, ale pokaż mi na normalnej odbitce (nawet 30x40) że masz ds a nie k10 ? pokaż różnice na odbitce - a nie na pixelach... moim zdaniem nie widać ...

[ Dodano: 2007-05-30, 10:41 ]
Więcej takich prowokacji!!

Pare dni temu mój kolega po mojej prezentacji DSa..... sprowadził sobie z USA nowego DSa za małe pieniądze : ) a w dodatku sprzedał * * * nikona d50 : )

1:0 dla nas!

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
Dancer, no pokazales im :-D

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ja uzywam od grudnia 2005 roku. Zrobilem ok 6500 zdjec. Do tej pory (odpukac) nic mu nie odpada, nic sie nie psuje. Jedyny dla mnie mankament, to maly ekranik na tylnej sciance, dlatego rozwazam zakup DS 2. Pare razy spadl mi na beton, oczywiscie bedac w plecaku, ale w zwylkym plecaku i nic. Mysle ze jest to aparat nie do zdarcia. Moze zalozymy klub DS-a? :mrgreen:

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
PiotrB. napisał/a:
Moze zalozymy klub DS-a? :mrgreen:

Jestem za :mrgreen: :-B

A tak swoją drogą - ja męczę swojego DS-a od października 2005. Od tego czasu wieeeele już przeszedł, praktycznie zawsze telepie się ze mną w trasach, choć nie zawsze go wyciągam, bo też nie zawsze jest co focić. Jak na razie nie było najmnieszych problemów :mrgreen: Nawet jak pojawi się k10, to DS zostanie - będzie duet...
Mój znajomy ma k10 i DS-a, który już ponad 100.000 fotek strzelił i nadala działa bez problemów.

Pozdrówka
Marucha

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
A ja dziś przypinałem DSa do starych obiektywów.
To właściwe określenie bo te obiektywy ważyły więcej niż aparat hi hi.
Jak spodobają mi się efekty to sobie sprawię takie cuś 24-200 mm z Manualnym focusem (obiektyw na FF) i zoomem wzdłużnym fajna zabawa.
Jak potem wziąłem swojego plastikowego kita to niczym piórko w ręce.
Hech teraz wszystko obtaniają.

Skocz do: