Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
bbartlomiej napisał/a:Ale zechcesz rozszerzyć?
K5-II, kit 18-135, Tamron 28-75/2.8, Metz 48 AF-1, Slik PRO330dx, Dell 2209WA, statywy, lampki, parasolki... W domu jest też: DA 55-300. Moje zdjęcia (kliknij w "www").
Wydaje mi się, że łatwiej niż od kradzieży danych z prywatnego mieszkania może być tylko wykradzenie ich z działkowej altany. No, może jeszcze z samochodu.bbartlomiej napisał/a:Przynajmniej dane leżą u Ciebie a nie osób trzecich.
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
Sam mam WD MyCloud, ale to z chmurą nie ma nic wspólnego. Chmura to w założeniu wiele komputerów połączonych ze sobą. Wrzucając coś "do chmury" nie wiesz gdzie to wyląduje. Może we Frankfurcie, a może w Nowym Jorku. Wrzucasz plik i ściągasz plik. Formalnie nie wiesz skąd. Najczęściej plik jest w wielu miejscach na raz jako redundancja, backup, zmniejszenie czasu dostępu. To właśnie chmura.bbartlomiej napisał/a:Wszystkim, którzy chcą mieć wygodę chmury połączoną z bezpieczeństwem polecam ownCloud - prywatna chmura na własnym serwerze (...) Jest też dużo dysków twardych NAS (ZyXEL i inne), które mają ownCloud dostępne w pakietach
Pentax K10D | Sigma 17-70 F2.8-4.5 macro, Weltblick 300 F5.6, Phoenix 650-1300 (2600 z TC x2)
Lumix GX80 | Lumix G 12–32 f/3.5–5.6, Lumix G 45-150 f/4.0-5.6, Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8
K5-II, kit 18-135, Tamron 28-75/2.8, Metz 48 AF-1, Slik PRO330dx, Dell 2209WA, statywy, lampki, parasolki... W domu jest też: DA 55-300. Moje zdjęcia (kliknij w "www").
I w jaki sposób profesjonalne Apple Cie przed tym uchroniło? Błąd się zdarzył, mogłeś zostać dotknięty - został naprawiony nie przez użytkowników, tak samo jak byłby naprawiony nie przez użytkowników tylko dostawców Twojego softu (ownCloud, Nextcloud etc.). Nawet byś o tym nie wiedział robiąc kolejną aktualizację.tatsuo_ki napisał/a:w chmurze Appla wykorzystano np. źle ustawione opcje dla uwierzytelniania w procedurze odzyskiwania hasła. Naprawdę myślisz, że przeciętny użytkownik będzie miał pojęcie o takich szczegółach i będzie potrafił nad nimi zapanować na własnym serwerze?
Ale coś tu się komuś pomyliło, ja nie podawałem leku na całe zło i rozwiązania wszelkich problemów domorosłych amatorów fotografii. Podałem jedną z alternatyw, którą można rozważyć, bo pewnie sporo osób ma już jakiegoś Qnapa czy Synology. Nie chcesz, nie umiesz i Cię to przerasta, to olej i idź do Dropboxa czy kto tam teraz jest na topie.tatsuo_ki napisał/a:widze problem w tym, by przecietny amator fotografii ogarnal taka tematyke. Co z tego, ze przeczyta manual, jesli polowy nie zrozumie, a nawet jakiejs niewielkiej ale istotnej czesci?
to moze byc dobre rozwiazanie, ale tylko dla waskiej grupy uzytkownikow bieglych informatycznie.
A po co mi kilkadziesiąt dysków w kilku macierzach, skoro nie posiadam tylu danych? Wystarczą mi w 2 lokalizacje z wzajemnym backupem i 4 dyskami każda. Z UPSami. Nie oczekuję 100% dostępności (Co do dostepności to przejrzyjcie sobie newsy z ostatnich lat ile razy AWS, Azure i GCP były niedostepne).izbkp napisał/a:W domu zwykle nie postawisz farmy serwerów z wydzielonymi macierzami po kilkadziesiąt dysków każda, z kilkoma niezależnymi łączami internetowymi, kilkoma liniami zasilającymi, fizyczną blokadą i ochroną pomieszczeń etc. Krótko mówiąc, głupia awaria prądu i Twoją osobistą chmurę szlag trafia ;P
Chmura to wszystko i nic, a zwykle to, co aktualnie rozmówca ma na myśli. Niewiele się w temacie zmieniło od czasów "przed Chmurą". Trochę interfejsy lepsze, trochę podejście w budowaniu aplikacji inne. To wciąż zwyczajnie serwerownia kogoś innego.Marooned napisał/a:Chmura to w założeniu wiele komputerów połączonych ze sobą.
gebi napisał/a:Gdyby ktoś chciał też zaryzykować i spróbować, to oczywiście polecam swój link:
K-50 / K-70
Stare stałki,kilka zomów,fiszka,lampa.
Moja galeria na 500px :
http://500px.com/oxygenum