olejx  Dołączył: 25 Wrz 2013
Tak zrobiłem i co teraz powinienem w LR w zakładce Camera Calibration widzieć coś oprócz adobe standard i embedded?

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Jeśli wrzuciłeś do katalogu C:\Users\[username]\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\, to powinieneś widzieć odpowiedni profil, jeśli masz RAW-a z modelu aparatu, którego profil dotyczy. Jeśli wrzuciłeś do starego katalogo ACR w innym miejscu, to nic nie zobaczysz. BTW, ja katalog Intel mam w katalogu Roaming bezpośrednio pod użytkownikiem, a nie w AppData. Chodzi o katalog Roaming w AppData.

jaad75 Dzięki za Cierpliwość w tłumaczeniu. Zostawiam tak jak było i tak nie mam pliku do k-5II tylko ten do K-5IIs więc z tego co zrozumiałem i tak nie będę go widział. :-B

Pozdrawiam

romeck  Dołączył: 18 Lut 2011
olejx napisał/a:
U mnie

Windows 7
C:\users\romeck*\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles

*nazwa użytkownika

TOMGDY  Dołączył: 24 Cze 2012
Witam,
odnalazłem na swoim win7 katalog w którym mieszczą się wszystkie pliki *.dcp

C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 5.5\Resources\CameraProfiles\Adobe Standard

zamieściłem tam plik z wcześniejszego linka z profilem do K-5 i w Lr nie mogę go odszukać i zastosować.

Nie mogę też namierzyć takiej ścieżki w użytkowniku jaką podajecie :\Users\[username]\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\

Zastanawia mnie również dla czego ten plik z linku do K-5 ma tylko 3KB jak przeciętny profil waży 50 do 100 KB i więcej ?

TOMGDY napisał/a:
Witam,
odnalazłem na swoim win7 katalog w którym mieszczą się wszystkie pliki *.dcp

C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 5.5\Resources\CameraProfiles\Adobe Standard

zamieściłem tam plik z wcześniejszego linka z profilem do K-5 i w Lr nie mogę go odszukać i zastosować.
Bo to nie jest właściwy katalog.
TOMGDY napisał/a:
Nie mogę też namierzyć takiej ścieżki w użytkowniku jaką podajecie :\Users\[username]\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\
Bo masz pewnie ukryte katalogi systemowe. AppData jest zazwyczaj domyślnie ukryty.
TOMGDY napisał/a:
Zastanawia mnie również dla czego ten plik z linku do K-5 ma tylko 3KB jak przeciętny profil waży 50 do 100 KB i więcej ?
Bo odmian i stopni skomplikowania profili jest mnóstwo - te z Passporta u mnie też potrafią zajmować np. 1.5KB.

jaad75

szukam sposobu odkrycia tego katalogu AppData i jak na razie "pudło"

Mam teraz pod ręką tylko Vistę, ale w Win7 powinno być podobnie: Control Panel > Folder Options > karta View i w Advanced Settings pod Hidden files and folders zaznaczasz Show hidden files and folders.

jaad75
dzięki za instrukcję - teraz widzę i Lr też widzi. Jak to zwykle bywa diabeł tkwi w szczegółach.

Dzięki i pozdrawiam

Ja też wgrałem ten plik do k-5IIs ale niestety LR go nie widzi, pewnie dlatego że to do wersji "s" a ja mam bez "s". Jak by się ktoś znalazł kto posiada profil do k-5II to poproszę.

Skocz do: