nuiert  Dołączył: 16 Paź 2014
pablo napisał/a:
Z całym szacunkiem, ale macie niezłe używanie... Nie jest to fajne :-( Może zbylu jest po prostu początkujący. A po tylu ironicznych komentarzach nie spodziewałby się, że wstawi jakieś przykładowe zdjęcie.
Pozdrowienia,
P.

powinny być od razu te "przykładowe" zdjęcia

Kadet80  Dołączył: 28 Lis 2013
zbylo, pewno proponowali jakiegos Nikona albo Canona prawda?
wiesz co zbylo, w rekach poczatkujacego ktory pewno nawet nie przeczytal instrukcji obslugi aparatu, ktory porownuje swoje zdjecia do zdjec testowych na jakiejs stronie, wszystko bedzie szumialo i bedzie inne niz obiecywali.
czemu wybrales K-3 ? wnioskuje, ze nie jestes jakims zaawansowanym uzytkownikiem wiec po co sie bylo pchac w taki korpus? moze lepiej bylo brac np k-30 i do tego jakies fajne szkla ?

nuiert  Dołączył: 16 Paź 2014
zbylo, bez przykładowych zdjęć nikt nic nie powie, bo na iso800 niewielki szum jak najbardziej jest prawidłowy, jednak żeby to stwierdzić trzeba porównać Twój szum na iso800 z szumem na iso800 np. z np. dpreview, tam są studyjne przykłady
http://www.dpreview.com/reviews/studiocompare.asp

Kadet80, dziwiłbym się gdyby ktoś zaczynał od d4, ale k-3 nie jest relatywnie drogim aparatem - zależy od kieszeni.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
zbylo, póki nie wstawisz przykładowych zdjęć to "dyskusja" będzie wyglądała jak dotychczas. Zdjęcia muszą być z zachowanymi danymi EXIF.
Jak pokazywać zdjęcia na forum http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=126776

zbylo  Dołączył: 20 Wrz 2014
plwk napisał/a:
zbylo, póki nie wstawisz przykładowych zdjęć to "dyskusja" będzie wyglądała jak dotychczas. Zdjęcia muszą być z zachowanymi danymi EXIF.
Jak pokazywać zdjęcia na forum http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=126776

Zdjęcia dodałem

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
To pokaż, bo nie widzę ;-)

Miałem K-3, szumiał owszem, od 12.800 i wyżej...

ISO 6.400 całkiem używalne bez większych problemów np. tu

i tu.

S.

lukarch  Dołączył: 03 Lis 2012
sycamor napisał/a:
To pokaż, bo nie widzę ;-)

Link w pierwszym poście ;-)

Oba są niedoświetlone o około 1.2EV (to powiększa szumy) i robione na ogniskowej 18 i przysłonie 3.5, która to kombinacja w kicie nie jest demonem ostrości. Widać, że zdjęcie nie jest demonem ostrości ale jakichś olbrzymich szumów nie dostrzegam.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
zbylo napisał/a:
Zdjęcia dodałem

Dla mnie przy takim niedoświetleniu szumy w normie.

SlicaR  Dołączył: 28 Kwi 2013
Ale przecież dał zdjęcia. Czy ja czegoś nie rozumiem?

Dzisiaj o 10:34 ;-)

SlicaR  Dołączył: 28 Kwi 2013
Sorry, strona mi się nie zmieniła.

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
zbylo, jak plwk i Enzo słusznie zauważyli zdjęcia są mocno niedoświetlone, to raz. Dwa, ściana i przedmioty na krawędziach pola nie są dobrym testerem zaszumienia.
Zrób zdjęcia w taki sposób: weź jakieś duże płaskie pudełko (płatki śniadaniowe, puzzle czy nawet książka dla dzieci), ustaw gdzieś by się nie przewracało. Następnie weź aparat, ustaw ogniskową na ok. 35mm, przysłonę na f8 a iso na 1600- pracuj w trybie Av. Mierz światło pomiarem punktowym (powiązamym z punktem AF) albo centralnie ważonym. Aparat ustaw prostopadle do przedmiotu i w takiej odległości aby pudełko wypełniało większość kadru i postaw go na czymś stabilnym (preferowany statyw ;-) ). Jak będziesz oświetlał światłem żarowym czy świetlówkami to ważne jest aby dobrać odpowiednio balans bieli. Pstrykaj z wyzwalaczem 2s i wtedy wstaw na jakiś hosting.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
kojut napisał/a:
weź jakieś duże płaskie pudełko

Lepiej baterie!
A serio - z aparatem raczej wszystko jest ok więc zbylo przeczytaj instrukcję obsługi, zajrzyj na http://www.swiatlem.pl/poradniki-fotograficzne i rób zdjęcia.

zbylo  Dołączył: 20 Wrz 2014
kojut Dzięki za radę, zrobię tak jak piszesz

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
Enzo dobrze pisze. Naucz się korzystać ze światłomierza, poznaj techniki naświetlania (dużo pomocnych materiałów znajduje się tu na forum), dokup zewnętrzną lampę- tani metz 44 na początek wystarczy (albo jeszcze tańszy, ale manualny Yongnuo). Szumy we współczesnych aparatach do iso3200 to nie jest problem. Problemem najczęściej jest osoba obsługująca aparat.

Kadet80  Dołączył: 28 Lis 2013
nuiert, w systemie Pentax jest to tzw flagowy model, wiec pisze o systemie a nie o aparacie dostepnym na calym rynku.

Apas  Dołączył: 26 Sty 2007
zbylo - jak inni radzili, najpierw poczytaj instrukcję aparatu. Potem idź w jakieś normalne warunki świetlne i popracuj na tym strasznie szumiacym ISO 800 tak, by czasy były krótie a przyslona przymknięta do f/8 powiedzmy - fotografując jakieś realne tematy. Pracuj w RAW, przed wywołaniem plików poczytaj, jak je odszumać w stosowanej wołarce. A dopiero potem doszukuj się szumu.
Zdjęcia przykładowe, jakie pokazałeś, mocno niedoswiatlone i robione w jakimś żółtawym swietle, gdzie dominujacym elementem jest ściana to proszenie się o to, by szumy się pokazały i to niezależnie od użytego aparatu...

wuzet  Dołączył: 12 Sie 2009
ISO 800 jeszcze jako tako ujdzie, ale na 3200 to już masakra jest.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
wuzet napisał/a:
już masakra jest
Maszkara.

Skocz do: