sumisat  Dołączył: 13 Mar 2011
Dzięki serdeczne kolegom za uspokojenie ,już się obawiałem że matryca mi pada. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.Dosiego Roku.

SlicaR  Dołączył: 28 Kwi 2013
Czy to znaczy, że znalazłeś rozwiązanie?

Wydaje mi się że faktycznie może to być wynikiem kompresji, wyostrzania połączonej z niską temperaturą ( ok -6, -8 st),a może jeszcze czegoś innego,sam już nie wiem.

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
sumisat napisał/a:
z niską temperaturą ( ok -6, -8 st)

Raczej nie ;-)

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
komtur napisał/a:
sumisat napisał/a:

Raczej nie ;-)

Też tak myślę, niskie temperatury wpływają raczej pozytywnie na jakość. Matryca się mniej grzeje i mniej szumi. Co do plamek nie są one z winy matrycy, jej zabrudzenia czy tym bardziej obiektywu.

Makler napisał/a:
komtur napisał/a:
sumisat napisał/a:

Raczej nie ;-)

Też tak myślę, niskie temperatury wpływają raczej pozytywnie na jakość. Matryca się mniej grzeje i mniej szumi. Co do plamek nie są one z winy matrycy, jej zabrudzenia czy tym bardziej obiektywu.

To więc co to może być,czym spowodowane?

SlicaR  Dołączył: 28 Kwi 2013
No a próbowałeś, tak jak pisałem, wyłączyć wszystkie bajery w puszce (wyostrzanie, odszumianie, stabilizację itp) i obejrzeć gołe zdjęcie w nie-picasie?

kojut  Dołączył: 13 Kwi 2011
sumisat napisał/a:
To więc co to może być,czym spowodowane?

Już zostało napisane- softem aparatu.
sumisat, ściągnij oficjalne CS2 od adobe z odpowiednim camera raw (aparat robi w DNG), strzel fotkę w raw, wywołaj ją w PS-ie bez jakichkolwiek korekt i zapisz do jpg. Zobacz wtedy czy wyskakują Ci takie artefakty.
Albo posłuchaj SlicaR i powyłączaj wszystkie jotpegowe pomoce.

Dzieki serdeczne , zastanawiam się ciągle nad zakupem PS Elements PL (nie znam angielskiego) ale powstrzymuje mnie cena, jestem amatorem i nie wiem na ile będę mógł go wykorzystać (mało czasu, ciągle w delegacji). Pozdrawiam .

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Próbowałeś darmowy RAW Therapee http://rawtherapee.com/downloads

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
sumisat napisał/a:
zastanawiam się ciągle nad zakupem PS Elements

PS Elements jest bardzo sprawnym i szybkim edytorem, ale jest wyposażony w ACR z wyłączonymi wieloma funkcjami (kiedyś zresztą odblokowałem sobie korektę wad optyki w tym uproszczonym ACR, ale wygodne to nie było). Elements naprawdę fajny jest w duecie z Lightroomem. Na początku warto spróbować jednak RAW Therapee, jak pisze plwk. Z pewnością nie "pokaleczy" obrazków, o ile nie przesadzisz z suwaczkami ;-)

safilo  Dołączył: 04 Cze 2012
to jest kwestia wyostrzania w aparacie. Miałem identyczny problem w swoim k-50.
Wypróbuj sobie. Powinieneś mieć dwa tryby wyostrzania. Precyzyjny oraz standardowy.

Jeśli dobrze pamiętam to przy ustawieniu precyzyjnym i zbyt dużej wartości pojawiały się takie problemy.

plwk napisał/a:
Próbowałeś darmowy RAW Therapee http://rawtherapee.com/downloads

Raw therapee jest po angielsku, i to dla mnie jest problem. Jestem znowu w delegacji, jak wrócę może znajdę chwilę na zabawę z aparatem (fotografowanie w moim wykonaniu to zbyt wielkie słowo),to sprawdzę co się teraz objawi na zdjęciach(już wszystko ustawiłem na zero w aparacie ).Dziekuję za zainteresowanie i porady.Pozdrawiam.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
sumisat napisał/a:
Raw therapee jest po angielsku
Po polsku też

Przy instalacji na "polskim" windowsie rozpoznaje język systemu operacyjnego i instaluje się w polskojęzycznej wersji.

Fenol  Dołączył: 31 Sie 2010
Zgadza się, RT jest po polsku - nawet na Linuksie ;-)

safilo  Dołączył: 04 Cze 2012
hm.. a czemu korzystacie z Raw Therapie? SilkyPix dołączony do aparatu jest gorszy niego?

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Silkypix ma mniejsze możliwości od RT...
Mimo to dla początkującego wystarcza w 100 %.

Witam,dziękuje wszystkim za wskazówki i porady.Gdy tylko będę miał troche czasu postaram się je wykorzystać. Raw therapee już mam , teraz tylko jakiś poradnik jak go używać znajdę i zobaczymy co z tego wyjdzie. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje.

No właśnie, zainstaluj oprogramowanie dołączone do aparatu i nim się pobaw.

Skocz do: