Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
matb napisał/a:
Ja bym zaproponował Jalbuma

Oglądałam, ale nie zauważyłam opcji zamieszczania komentarzy przez odwiedzających. Czy istnieje tam coś takiego? Czy może tylko w niektórych skórkach?

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
JAlbum nie oferuje takich możliwości. Jest to generator galerii napisany w javie. Wypluwa czysty html.

Osobiście bardzo sobie chwalę.

Effendi napisał/a:
JAlbum nie oferuje takich możliwości.

Dzięki, tak mi się właśnie wydawało.

sailor9  Dołączył: 23 Paź 2006
Podpinam się pod ten wątek. Też od jakiegoś czasu chodzi za mną problem własnej galerii w sieci, który z braku wiedzy na temat tworzenia www pozostaje ciągle nie rozwiązany. Udało mi się jedynie stworzyć taką galeryjkę we wspomnianym wyżej programie JAlbum i zamieścić przy pomocy kolegi na darmowym koncie w www.yoyo.pl (adres mojej pseudo stronki www.sailor9.yoyo.pl ). Teraz nawet nie wiem jak dodać tam drugą galerię :oops: Chciałbym mieć jednak coś więcej, taką swoją stronę-wizytówkę w sieci, gdzie miałbym nie tylko zamieszczone galerie własnych zdjęć, ale i inne informacje, linki itp. Jest na to jakiś stosunkowo prosty sposób? Jakieś darmowe szablony dla lamerów? Jakbym chciał wykupić domenę, to gdzie najtaniej i najlepiej?

przem  Dołączył: 12 Mar 2008
polecam stronkę z różnego typu galeriami
pozdrawiam

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Iza... Coś mi sie jednak popitoliło. Chodziło o wordpress, ale to to jest jednak do blogów.

Ale może coś sobie jednak wybierzesz... Pooglądaj
http://wordpress.com/
Może tak?
http://redskiesatnight.com/

Dzięki wszystkim za podpowiedzi :-B . Chyba już coś znalazłam. Jak się wszystko uda i będzie gotowe, to dam znać.
Muszę tylko trefelka wziąć za głowę :-P

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Iza, a ja się zastanawiam, czy coś na silniku pixelposta by Ci nie pasowało.

vivooo  Dołączył: 23 Mar 2007
Effendi napisał/a:
JAlbum nie oferuje takich możliwości. Jest to generator galerii napisany w javie. Wypluwa czysty html.

Nie prawda, Jalbum posiada funkcje dodawania komentarzy i to jako cała galeria czyli na stronie gdzie mamy miniaturki jak również do każdego zdjęcia z osobna....

Należy zaznaczyć ta opcje w ustawieniach galerii.....

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Komentarze to zlo :-)

dzerry napisał/a:
Komentarze to zlo :-)

Nawet jak Cię chwalą? :-)

[ Dodano: 2008-10-03, 12:33 ]
vivooo napisał/a:
Jalbum posiada funkcje dodawania komentarzy

Kurczę, muszę chyba jeszcze tam popatrzeć, bo nie mogłam się tego doszukać na ich stronie :roll:

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
vivooo napisał/a:

Nie prawda, Jalbum posiada funkcje dodawania komentarzy i to jako cała galeria czyli na stronie gdzie mamy miniaturki jak również do każdego zdjęcia z osobna....

Należy zaznaczyć ta opcje w ustawieniach galerii.....

W takim razie przepraszam za dezinformację. Nigdy na tą opcję nie zwróciłem uwagi, bo nie była mi potrzebna.

Iza napisał/a:
Nawet jak Cię chwalą? :-)
PRzede wszystkim jak cie chwala.

dzerry napisał/a:
PRzede wszystkim jak cie chwala.

No to zapamiętam sobie. Jak reaktywujesz bloga, to będę się wypowiadać, tylko wtedy, gdy mi się nie będzie podobać zdjęcie :-P

Przynajmniej bedzie jakas odmiana. Te wszystkie pochwaly moga sie znudzic :-) Ale tak na serio, to 99% komentarzy na prywatnych stronach jest pozytywna i slodka do bolu, a do tego zupelnie nic nie wnosi do niczego. Nawet majac tego swiadomosc, to gdy czasem poziom czujnosci spadnie, proporcjonalnie rosnie poziom samouwielbienia. A to juz jest bardzo niebezpieczne :-)

Inny problem z komentarzami jest taki, ze wiekszosc komentarzy jest zostawianych tylko po to, zeby zostawic do siebie linka. Klasyczne jednoslowne komentarze typu "lubie" z urlem.

Ale jest jeszcze jeden pozytyw komentarzy, ktory przycmiewa wszystkie negatywy. Komentarze Micha. Zdjec nadal mi sie nie chce wrzucac, ale za komentarzami Micha sie stesknilem jak cholera ;-)

dzerry napisał/a:
Zdjec nadal mi sie nie chce wrzucac, ale za komentarzami Micha sie stesknilem jak cholera ;-)

No a myślisz, że dlaczego wszyscy Cię tak namawiają, żebyś wstawiał następne zdjęcia? ;-)

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Iza napisał/a:
Odgrzewam temat. Znacie darmowy program do tworzenia netowej galerii zdjęć z możliwością dodawania komentarzy przez odwiedzających?
Po pobieżnych poszukiwaniach nie znalazłam niczego takiego, ale ja się zupełnie na tym nie znam.

Jeśli wersja angielska dla świata Cię nie przerazi to polecam PHORMER'a
http://p.horm.org/er/

Nie potrzebuje bazy danych w SQLu, co oznacza że można postawić go na większości darmowch kont www - a więc można na upartego nosić swoją galerię na pendrive'ie ;-)
i jest się niezależnym od dostawcy konta www.

Jedyna więc trudność to przygotowanie fotek do galerii, czyli resize rozmiaru zdjęć np. przy pomocy przeglądarki pobranej ze strony www.faststone.org FSViewer.

Zasadnicza wada: tylko kilka skór do wyboru i irytujący css zamiast klasycznego szablonu tabelki skóry :mrgreen: .

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
dzerry napisał/a:
Ale tak na serio, to 99% komentarzy na prywatnych stronach jest pozytywna i slodka do bolu, a do tego zupelnie nic nie wnosi do niczego.

Odbieraj to tak: 0 komentarzy - kaszana. I im więcej komentarzy tym lepiej. Nie ma szału - nie ma komentarza. Przynajmniej ja nie zostawię komentarza*, jeśli zdjęcie mnie nie tknie jakoś.

*nawet tego durnego lubię. No, tylko, że ja urla nie mam - zrobię 1 zdjęcie, które jako tako mi się spodoba na miesiąc, więc i strona sensu nie ma. Może kiedyś mi się zaczną zdjęcia z szuflady wylewać, kto wie.
*puf*

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Przy okazji JAlbum, to ma dla mnie jeszcze tą zaletę, że dużo szablonów ma wbudowany kkod do wspołpracy z PicLens :-)

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Gdzie najlepiej założyć galerię internetową?
Chciałbym pokazać kilka zdjęć znajomym w świecie a mailem troche niewygodnie im przesyłać zdjęcia i stąd moje pytanko. Niby sam sobie w międzyczasie na nie odpowiedziałem zagladając do googli, ale może doradzicie mi conieco.
Założenia co do galerii są takie:
1. Darmowa.
2. Nie Picasa ani Flickr (nie pytajcie czemu).
3. Duży serwer.
4. Brak wyświetlających się reklam czy banerów co 3 zdjęcia.
5. By można było wgrywać jak największe pliki (nie jakies tam 75kilo czy najwyzej 500pix).
6. Fajnie by bylo, gdyby byly jakies bajery typu, mozliwosc komentowania, plynne przejscia, czytelny uklad miniaturek, podział na kategorie.
7. Zeby nie wnerwiała wgrywającego zdjęcia czyli mnie i oglądającego.
8. Estetyczna.

Popatrzylem troche po googlach, ale wszędzie jakieś ograniczenia, reklamy, odpustowy wygląd, kulejąca ergonomia.
Macie jakieś sprawdzone galerie?
Macie

Skocz do: