Ja w moim bezlusterkowcu korzystam z filmowania. Raz pstrykam, raz nagrywam. Częściej pstrykam, ale cieszę się, że nie jestem ograniczany.rychu napisał/a:Moim zdaniem , chcesz miec wsztstko w jednym - bierz smarkfona.
Pentax K10D | Sigma 17-70 F2.8-4.5 macro, Weltblick 300 F5.6, Phoenix 650-1300 (2600 z TC x2)
Lumix GX80 | Lumix G 12–32 f/3.5–5.6, Lumix G 45-150 f/4.0-5.6, Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8
rychu napisał/a:tomek_j, wg Twojej filozofii, to body powinmo miec jeszcze funkcję dziergania koronek i wyciskarkę wolnoobrotową z funkcją sorbet, a nuż sie komuś przyda.
Osobiscie nigdy nie widzualem kamerzystow robiących zdjęcia.
Moim zdaniem , chcesz miec wsztstko w jednym - bierz smarkfona.
Cytatbrak porządnego video jest cechą chyba tylko Pentaxa
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II
...jeżeli chcesz być liderem rynku. Może ci "nasi" nie chcą?tomek_j napisał/a:Filmowanie w aparatach fotograficznych jest funkcją niezbędną.
W ten sposób chciałbyś ją otwierać?tomek_j napisał/a:Według Twojej filozofii: nie potrzebujesz biustonosza, to nie powinno się ich produkować
Nie chcę tutaj otwierać wielkiej dyskusji
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
rychu napisał/a:Cytatbrak porządnego video jest cechą chyba tylko Pentaxa
Jest za to cechą np Sony. O co wiec chodzi?
rychu napisał/a:Cytatbrak porządnego video jest cechą chyba tylko Pentaxa
Jest za to cechą np Sony. O co wiec chodzi?
K10D | MZ-5n | MZ-M
Ale nie mówimy o czymś do wszystkiego. Mówimy o urządzeniu, które zapisuje obraz z matrycy. Kwestia czy zapis jest jednej klatki czy wielu klatek w danej jednostce czasu to już szczegół techniczny.rychu napisał/a:jak coś jest do wszystkiego, to jest do dupy.
A gdybym poważnie myślał o zdjęciach, to bym kupił średni format. Na szczęście jestem amatorem i jakość zdjęć i filmów z mojej małej puszki jest nad wyraz wystarczający.rychu napisał/a:myślę, że gdybyś poważnie myślał o filmowaniu, rozglądał byś sie za kamerą.
Pentax K10D | Sigma 17-70 F2.8-4.5 macro, Weltblick 300 F5.6, Phoenix 650-1300 (2600 z TC x2)
Lumix GX80 | Lumix G 12–32 f/3.5–5.6, Lumix G 45-150 f/4.0-5.6, Olympus M.Zuiko 45mm f/1.8
Niestety do Leiki M nie produkują 70-200/2.8 ani 600/5.6. Niestety Ricoh GR nie ma wymiennych obiektywów. Niestety do 645Z nie można kupić gripa. Tylko czy naprawdę niestety?tomek_j napisał/a:Niestety nie zrobią tego Pentaxem.
*ist DS | K20D | K-5II | 17 | ME-Super | G9X
Mam Pentaksa i nie zamierzam przepraszać
K10D | MZ-5n | MZ-M
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
K10D | MZ-5n | MZ-M
Morituri Nolumus Mori
www.rivelv.deviantart.com / https://500px.com/rivelv
Lynne: Co ci zamówić?
Ja: Stek...
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
Ja: Lynne, ja robię zdjęcia Pentaksem i obrabiam je pod Linuksem...
Lynne: Dobra, to jaki ma być ten stek? Krwisty?
CytatNiestety, rozwiązań uniwersalnych i idealnych w obu światach, fotograficznym i filmowym, jest tak naprawdę mało - a przetestowałem kilka możliwości, zapewniam.
Pentax nie nadaje się nawet do amatorskiego filmowania bez 4K, wiec rady dokup/zmień system są oczywiście słuszne. Tym bardziej, ze każdy system jest obecnie bardziej filmowyApas napisał/a:A jeśli chcesz filmować amatorsko bardzo (ale koniecznie w 4k!), to albo dokup do Pentaksa coś w stylu wspomnianego FZ-2000, albo zmień system na jakiś bardziej filmowy(...)
Oni nie wiedzieli że się nie da i zrobili sprzęt świetnie sprawdzający się zarówno w trybie foto jaki i video...kerad napisał/a:A co z Fuji?
kerad napisał/a:CytatNiestety, rozwiązań uniwersalnych i idealnych w obu światach, fotograficznym i filmowym, jest tak naprawdę mało - a przetestowałem kilka możliwości, zapewniam.
A co z Fuji? Nie znam sprzętu Sony, Panasonika czy Leiki ale jakis czas temu szukając (1) dobrego aparatu (2) z możliwością filmowania to właśnie sprzęt Fuji najbardziej mi podpasował. Jeżeli mówimy o zastosowaniach amatorskich to takim X-T3 czy X-T30 da się chyba zrobić dobre zdjęcie i nagrać film w FHD, 4K czy DCI 4K![]()
Lynne: Nie powinieneś jeść mięsa. Kobiety lubią mężczyzn niezależnych, o silnej woli...
K-50 / K-70
Stare stałki,kilka zomów,fiszka,lampa.
Moja galeria na 500px :
http://500px.com/oxygenum
Markus napisał/a:Ale ja nie chcę na nic zmieniać Pentaxa a dostać najwyżej nową puszkę APS-C z opcją filmowania w 4K.
W roku 2020 to powinno być chyba standardem w APS-C ? Na to, że w tym roku Pentax wypuści coś nowego nawet nie liczę...