bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Niektórzy po zakupie rzeczywiście złorzeczą na jakość zdjęć w stosunku do wypasionych kompaktów. W DSLR jest trochę inna filozofia robienia zdjęć.

No i to jest święta prawda. Dlatego lustro jest dla tych, co chcą się bawić fotografią. Czasem kompakt jest lepszy. Ostatnio trzasnąłem mini-repotarzyk (szumnie zwąc) o potopie w Łodzi komórką. I też git ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
bEEf napisał/a:
Ostatnio trzasnąłem mini-repotarzyk (szumnie zwąc) o potopi w Łodzi komórką. I też git ;-)
O yes :mrgreen:

pavlis83  Dołączył: 29 Maj 2007
troche sie off topic zrobil a ja w tzw miedzy czasie dopisalem cos do mojego ostatniego posta. Mozna prosic o jakis komentarz?Nie bede juz tego przenosil, nie chce balaganu robic

Cytat
hmm w sklepie nie dla idiotow i podobnym dual kit pentax kosztuje ok 3100

Nie patrz na to. MM jest "dziwny", raz ma super okazje, a raz ceny z kosmosu. Poza tym co MM to inna cena.
Cytat
jest jeden sklep netowy ktory ma taki zestaw za 2700 oraz pixmania za 2600

Problemem jest dostępność. Sklepy netowe znane są z tego, że podają atrakcyjne ceny, nie mając towaru "na stanie", po czym zwodzą klienta miesiącami, że "za chwilę będzie". Dlatego trzeba dzwonić i pytać, czy jest, czy "będzie w przyszłym tygodniu". W tym drugim wypadku - olać od razu i nie zawracać sobie głowy.
Co do pixmanii - to różne są opinie. Ogólnie sklep raczej wiarygodny, ale potrafi straaasznie długo wysyłać sprzęt.
Cytat
Ktos pamieta ile kosztowal w zeszlym roku k100d kit?

Ok. 2600 zł.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
pavlis83 napisał/a:
Skad taka roznica

Różnica wynika z marży jaką sobie życzy sprzedawca.

dismas  Dołączył: 26 Mar 2007
pavlis83 napisał/a:

jest jeden sklep netowy ktory ma taki zestaw za 2700 oraz pixmania za 2600. Skad taka roznica... czyzby te tansze byly modelami z importu prywatnego czyli bez pl instrukcji, gwarancji, albo byly odpadami ktore nie przeszly kontroli jakosci w fabryce?

Jeśli dobrze kojarzę, pixmania jest we Francji? Jeśli tak, kupujesz na warunkach obowiązujących tam (ja ich nie znam :roll: ). Aktualnie mam dobrą znajomą studiującą w Paryżu. Po jej opowieściach widzę, że załatwianie czegokolwiek tam, to dopiero droga przez mękę :evilsmile:

bEEf napisał/a:
Cytat:
Ktos pamieta ile kosztowal w zeszlym roku k100d kit?

Ok. 2600 zł.

zatem teoretycznie, skoro k100d kit, obecnie mozna dostac za nie wiecej jak 2100zl to k100d super nie powinien byc od niego duzo drozszy a napewno nie powinien przekroczyc na starcie tych 2600, jezeli ma nadal konkurowac z k10d
Tak mysle...

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
pavlis83, w świętej pamięci Chipie Foto-Video było kiedys porównanie FZ50 z Nikonem D80. Wyszło na to, że jedyne zalety kompaktu to duzy zakres ogniskowych w jednym szkle i mała waga, ale nijak sie to nie przekładało na jakość zdjęć.

[ Dodano: 2007-07-04, 12:25 ]
Fafniak napisał/a:
juz widze pierwszzy post po zakupie K100D...dlaczego moje zdjecia sa jakies takie nieostre.....?

Albo po zakupie FZ50 "dlaczego nie mogę uzyskać małej głębi ostrości i rozmyć tła"

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
pavlis83 napisał/a:
cena za k100d super jest ustalona na 699$. przy kursie 2,8zl to wychodzi przyjemna kwota

nie chcę Ciebie martwić, ale przelicznik zawsze wygląda mniej więcej tak:

699$ = 699 ojro.

przy kursie ~3,76 wychodzi 2628,24. oczywiście należy jeszcze dorzucić marżę i inne duperelki, więc cena końcow będzie oscylowała w okolicach 2700-2900zl (na początku oczywiście).

Cytat
zatem teoretycznie, skoro k100d kit, obecnie mozna dostac za nie wiecej jak 2100zl to k100d super nie powinien byc od niego duzo drozszy a napewno nie powinien przekroczyc na starcie tych 2600

Biorąc pod uwagę, że Samsunga GX-10 z kitem można mieć za 2800, wyższa cena była by kompletnie bez sensu.
Cytat
świętej pamięci Chipie Foto-Video

A co, zmarło mu się? Nie wiedziałem...

mala poprawka.. k100d Super, ma z kitem kosztowac 599$, samo body 530$, wiec mysle ze nawet jesli przyjac Twoj tok rozumowania to w pln niecale 2300.
W sumie to dziwne troche dla pentaxa, nie pierwszy raz zreszta, ze w srodku wakacji wypuszcza swietny aparat. takie rzeczy to sie robi przed wakacjami zeby ludziska kuily go zeby zabrac ze soba na wczasy..., no ale coz nie ja odpowiadam w tej firmie za marketing

konopia  Dołączył: 24 Kwi 2007
Cytat
699$ = 699 ojro.

a to równa się 700Funtów, eh ta matematyka finansowa :-(
pavlis83, a o jakich szkłach myślisz? jakie ogniskowe i jasność?
bo to może przeważyć szalę przy zakupie dostęþność i cena szkieł, samym korpusem ciężko robić zdjecia.

no narazie pozostalbym albo w double kicie albo mialbym kita a w przyszlosci rozszerzenie o zoom 80-320- on jest wlasnie chyba na ten silnik ultradzwiekowy. W sumie to jak moge zaczekac to lepiej miec niz nie miec takiej opcji. Nigdy nic nie wiadomo.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
pavlis83, nie ma żadnego i nigdy nie było obiektywu do Pentaksa, który by miał SDM.
Pierwsze takie obiektywy mają się pokazać na jesieni.

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
pavlis83 napisał/a:
no narazie pozostalbym albo w double kicie albo mialbym kita a w przyszlosci rozszerzenie o zoom 80-320

ogromne tele powyżej 200 mm, mają bardzo wąski kąt widzenia i potrzebują mnóstwo światła. Do czego to może być przydatne?

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
[NAPISAŁ"bEEf"]pavlis83, Pentax ma najlepszego kita wsród obecnie sprzedawanych luster. Jest to jedna z rzeczy, których akurat nikt nie kwestionuje. Obiektyw jest dobrze wykonany, ma metalowy bagnet (to w kitach wyjątkowe), powłoki SMC, optycznie jest w porządku. Kit do Canona to parodia obiektywu, co potwierdzają sami właściciele tej puszki.
Poszukaj na forum, wiele razy o tym było.

z tym kitem to bym tak nie przesadzał byłem kiedyś w systemie 4/3 i tam tez tak samo mówili:]
ale to taka dygresja :-B

olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
davnes napisał/a:
z tym kitem to bym tak nie przesadzał byłem kiedyś w systemie 4/3 i tam tez tak samo mówili:]
ale to taka dygresja :-B

Ja bym powiedział, że porównanie Zuiko 14-45 f/3,5-5,6 do Pentaksa 18-55 f/3,5-5,6 to jak porównanie nowej Toyoty Yaris do przechodzonej Dacii.
Zuiko jest wykonany bardzo dobrze (jak na sprzęt w tej cenie), nie ma żadnych luzów, nic się nie trzęsie, nic nie trzeszczy. Mój 18-55 natomiast zachowuje się jakby za chwilkę miał się rozkręcić, natomiast cała przednia część lata o dobre 2 mm na boki, przez co - tak się zastanawiam - mogą wyniknąć problemy z ostrością.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
olgierd napisał/a:
przez co - tak się zastanawiam - mogą wyniknąć problemy z ostrością.
Aaa to już wiem Olgierd skąd wygląd Twojego awatara :mrgreen:

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
Ja sprawdzałem dokładnie podczas zakupu czy nie ma żadnych zarysowań i luzów na obiektywie. Poczytaj forum N i C to zobaczysz, że wadliwe egzemplarze zdarzają się wszędzie.
Jeśli to o czym mówisz jest wadą a nie twoim przewrażliwieniem. Porównywałeś np. z obiektywami Canona?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Też wydawało mi się, że jest luz poprzeczny przedniej części obiektywu ale po bliższym obejrzeniu okazało się, że luz poprzeczny ma osłona przeciwsłoneczna.

Skocz do: