GrzegorzD, moim zdaniem wybór bardziej zależy od tego, jak duże masz tzw. ambicje artystyczne - rozmycie tła, głębia ostrości, bąbelki itd. a na ile jesteś dokumentalistą.(...)
Ta różnica jest dla mnie nie do uchwycenia i abstrakcyjna. Dobre zdjęcie dla mnie, to jest dobra, ciekawa, unikalna kompozycja w pierwszej kolejności. Ma być dobra dla mnie, dobrze jak zadowoleni będą odbiorcy, czyli najbliższa rodzina. Zdjęć nie publikuję, więc innych odbiorców nie ma. Oprócz kompozycji ważna jest technika - ostrość, balans bieli itp. . Dla mnie ważniejsza jest kompozycja i kontekst. Do osiągnięcia założonych celów pomocne sa narzędzia. Im lepsze i bardziej wszechstronne tym lepiej, choć nie są niezbędne, ale pomocne bo rozszerzają możliwości.
Najwięcej zdjęć najważniejszych dla mnie zrobiłem badziewiem w pojmowaniu według dzisiejszych standardów - małym aparatem kompaktowym o nazwie Minolta Xt. Nie znaczy to, że mam się ograniczać do czegoś tam, wręcz przeciwnie.
Do osiągnięcia założonych celów pomocne sa narzędzia. Im lepsze i bardziej wszechstronne tym lepiej, choć nie są niezbędne, ale pomocne bo rozszerzają możliwości.
No tak, bądźmy realistami, powiedzmy na początek, że nie ograniczają