zipzip  Dołączył: 06 Sty 2010
apemantus napisał/a:
Niesamowity mecz. Nigdy takiego nie widziałem, a oglądałem mecz z ruskimi w Montrealu!

Też oglądałem, choć w TV czarno-białym.
Nie wszystkim było dane ten mecz obejrzeć, bo ich po prostu nie było jeszcze na świecie - możecie nadrobić zaległości w kolorze tu:
https://sport.tvp.pl/43513112/siatkowka-igrzyska-montreal-1976-final-polska-zsrr-mecz - wystarczy przeżyć posrane reklamy :-)
Pozdrowienia zipzip

apemantus  Dołączył: 08 Maj 2013
zipzip napisał/a:
Też oglądałem, choć w TV czarno-białym.
Nie wszystkim było dane ten mecz obejrzeć, bo ich po prostu nie było jeszcze na świecie - możecie nadrobić zaległości w kolorze tu:
https://sport.tvp.pl/43513112/siatkowka-igrzyska-montreal-1976-final-polska-zsrr-mecz - wystarczy przeżyć posrane reklamy
Pozdrowienia zipzip

Też pamiętam, że w czarno-białym telewizorze nie było reklam

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Brave browser i możesz oglądać jak w '76
Bez reklam.

andyspring  Dołączył: 21 Lis 2011
A olimpijskich obciachów ciąg dalszy. Boks kobiet.
Julka Szeremeta w finale walczyć będzie z zawodniczką? z Tajwanu, która nie została dopuszczona do walki na ostatnich mistrzostwach świata, z powodu zbyt wysokiego testosteronu. MKOL nie widzi problemu. Jak zobaczycie bokserkę ? z Tajwanu - wątpliwości nabiorą sensu.
https://images.app.goo.gl/B3ARSmhKEvPheNMd6
To ta laska na czerwono.

andyspring napisał/a:
Julka Szeremeta w finale walczyć będzie z zawodniczką z Tajwanu, która nie została dopuszczona do walki na ostatnich mistrzostwach świata, z powodu zbyt wysokiego testosteronu. Jak zobaczycie bokserkę ? z Tajwanu - wątpliwości nabiorą sensu.

Jaka szkoda, że Mike Tyson w młodości nie miał takich możliwości (rym niezamierzony) . Pewną wprawę w biciu babek podobno posiadał, więc szanse by były. Wystarczyłaby deklaracja, że dziś czuje się kobietą :-P

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Masz na myśli organizację IBA, kierowaną przez Rosję, która została zawieszona przez MKOl w 2019 r. z powodu obaw dotyczących finansów, zarządzania i sędziowania, a w zeszłym roku odebrano jej status organu zarządzającego? I która nie przedstawiła żadnych dowodów na te badania? Lin Yu-ting urodziła się jako kobieta i taką cały czas jest. Jeśli spełnia normy MKOI to w czym problem? I od kiedy wygląd jest miarą płci? Gdyby tak było, Enzo nadal mógłby nadal spokojnie chodzić w miniówce i szpilkach.
Andyspring, Apemantus, zweryfikujcie swoje dane, które tu podajecie, bo zaczynacie r obić na tym forum za Stonogę.

Weryfikuję. Cytaty z Wikipedii.
,,W 2023 podczas mistrzostw świata w Nowym Dehli, IBA zdyskwalifikowała zawodniczkę na podstawie przeprowadzonego testu biochemicznego, według którego miała zbyt wysoki poziom testosteronu w jej ciele[6]. Stowarzyszenie nie podało dokładnej metodologii użytej w badaniu[7][8].,,

,,Międzynarodowe Stowarzyszenie Boksu (ang. International Boxing Association, skrót IBA) – międzynarodowa organizacja pozarządowa, zrzeszająca 198 narodowych federacji boksu amatorskiego.

Federacja ma siedzibę w Lozannie i organizuje zawody w boksie amatorskim. Jej członkami jest 198 krajowych związków i stowarzyszeń bokserskich (w tym Polski Związek Bokserski)[1].,,

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
andyspring napisał/a:
Stowarzyszenie nie podało dokładnej metodologii użytej w badaniu

MKOl oparł się właśnie na tym nie uznając wyników tamtych testów.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Michu napisał/a:
I od kiedy wygląd jest miarą płci?
Fachowcy, lekarze, tak właśnie oceniają u noworodków ;-)

p.s. W tej konkretnej sprawie, zawodniczek Lin i Khelif, to myślę, że to konkretna podpucha - żeby ludzi wkurzyć, poróżnić i żeby się klikało w internetach. Co brały, nie wiem. Aktów urodzenia nie widziałem. Zamilknę.

Ryszard napisał/a:
Michu napisał/a:
I od kiedy wygląd jest miarą płci?
Fachowcy, lekarze, tak właśnie robią u noworodków ;-)

p.s. W tej konkretnej sprawie, zawodniczek Lin i Khelif, to myślę, że to konkretna podpucha - żeby ludzi wkurzyć, poróżnić i żeby się klikało w internetach. Co brały, nie wiem. Aktów urodzenia nie widziałem. Zamilknę.

Tak sobie milczysz ;-) No to kto i po co sieje tę podpuchę w internetach?

Brawo! Znasz Wikipedię!
1. IBA nie podało metodologii badań. Na tej podstawie mogę również uznać, że Kopernik był kobietą.
2. Organizatorem Igrzysk jest MKOI, który wykluczył IBA, jak wspomniałem wcześniej. Tutaj jest link o tym m. in. (...) że IBA, prowadzona przez urodzonego w Moskwie administratora Umara Kremlewa, „nie ma wiarygodności”. Zdaniem rzecznika MKOl decyzja nt. testów Khelif i Lin została podjęta po tym, jak jedna z nich pokonała Rosjankę.
Dlaczego organizator Igrzysk, mając swoje własne badania, ma stosować się do wyników podejrzanej organizacji?
3. Powiedz mi, co ma wspólnego cytat z Wiki na temat IBA z tym tematem (patrz wers wyżej)?
Wybacz, ale, to nie jest weryfikacja danych.

Rysiu są w internetach ich zdjęcia jako małych dziewczynek.

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Michu, toć piszę, że podpucha.

To prawda, to trudne i delikatne sprawy . Nie ja jeden wyrażam wątpliwości w tym temacie. MKOL i IBA mają różne zdania i opinie dotyczące zawodniczek.
To, że MKOL wykluczył decyzję IBA mnie nie przekonuje. W świetle dokonań MKOL i spólki dotyczących hucpy wykonanej na otwarciu Olimpiady, mam więcej zaufania do IBA.
Tyle w temacie.

Michu, Nie podawałem żadnych danych . Nie mam więc czego weryfikować. Odniosłem sie tylko do trendu, moim zdaniem zgubnego dla kobiecego sportu. A problem jest już widoczny na przykład w rozgrywkach uniwersyteckich w USA.

Poczekaj poczekaj.
Jaki trend?
Że niby coś nowego?
Stanisława Walasiewicz
Ewa Kłobukowska
czy ostatnio Caster Semenya.

To są nowe rzeczy?
Czy może myślisz o sportowcach po tranzycji? Bo to jest całkiem inna sytuacja od osób interseksualnych.

Z Kłobukowską tak do końca nie było się za bardzo do czego przyczepić. Na skutek donosu sportowych władz ZSRR i RFN, na podstawie mało wiarygodnych badań medycznych dotyczących płci zakazano jej startów. W 1968 r urodziła syna.

Opisane przez Ciebie przypadki, były kiedyś wyjątkami. Zdarzały się raz na ileś Igrzysk, czy innych zawodów. Wygląda na to, że takich przypadków będzie coraz więcej.
Sportowcy po tranzycji nie powinni rywalizować z kobietami. Tutaj aktualny poziom testosteronu nie ma nic do rzeczy.

Lin Yu-ting jest od urodzenia kobietą. I jeżeli urodzi za jakiś czas dziecko, to wszystko będzie już spoko tak? To co zrobimy z tym całym hejtem, który teraz się na nią wylewa?
Tak, dla mnie patologią jest startowanie facetów w kobiecych dyscyplinach, bo "czuje się" kobietą, ale to nie jest taka sytuacja. Nie mylmy pojęć.
Wracając do przypadku tej bokserki - powtórzę raz jeszcze - zawody organizuje MKOI, wg własnych przepisów, dlaczego ma respektować dane innej organizacji?

apemantus, czyli tak jak myślałem.
Mieszasz kompletnie pojęcia.

Przecież rozdzieliłem temat na dwa.

Skocz do: