dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
incosgnitos napisał/a:
Jeśli dopłata do paczki oclonej na kwotę 200 zeta z tytułu uproszczonej odprawy wynosi dodatkowe 200 to chiba nie jest to mało...
To chyba miales pecha albo gosciu cos spapral w deklaracji celnej. Placilem clo kilka razy i odprawa to zawsze byly jakies grosze.

tilt  Dołączył: 10 Maj 2006
A ja kupiłem obiektyw 10 dni temu w USA, paczka szła priorytetem międzynarodowym USPS, była ubezpieczona na 500 dolarów. Żadnego VATu czy cła nie zapłaciłem mimo, że Urząd Celny ją otwierał i sprawdzał zawartość. Paczka była oznaczona jako "gift" oczywiście. Na tej samej zasadzie sprowadziłem sobie wcześniej 2 inne obiektywy i w ich przypadku już zapłaciłem łącznie około 30% VATu i cła (mimo oznaczenia "gift").

pozdrawiam,
Marcin

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
Czy administracja nie uważa, że ten temat jest instruktażem do łamania prawa? Czy nie jest on zatem naruszeniem 1szego pkt regulaminu?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Gringo napisał/a:
ten temat jest instruktażem do łamania prawa

Raczej jak znaleźć furtkę w tym prawie.

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
Gringo napisał/a:
Czy administracja nie uważa, że ten temat jest instruktażem do łamania prawa? Czy nie jest on zatem naruszeniem 1szego pkt regulaminu?

Daj pokój!
Widzisz, ja jestem w swoich poglądach wolnościowych przykładowo libertarianinem
( http://tinyurl.com/52bros ) więc podatki i cło to dla mnie akt zniewolenia i agresji, a popieranie tego to już prawie kolaboracja przeciwko Wolnej Polsce z obecnym okupantem tego pięknego kraju.

Uważam, że prawo okupacyjne na terytorium Polski nie jest prawem którego moralnie musimy przestrzegać. Czy jak okupanci z razwiedki wprowadzą przykładowo takie prawo, gdzie będziesz musiał brać przymusowo ślub kościelny ze swoim rowerem - to potniesz tych nas, którzy będą uważali to za głupotę?

dr_Fell  Dołączył: 30 Sie 2008
Mam pytanie nieco inne, chociaż w temacie. Chcę odesłać sprzedawcy obiektyw z grzybkiem, ale że zapłaciłem za niego 80 USD to i taką cenę chciałbym zadeklarować coby mi Poczta Polska czy jakaś inna paczki nie posiała. Czy sprzedawca zapłaci cło ? Jak mogę tego uniknąć ? Opisując paczkę muszę napisać że jest to zwrot gwarancyjny ?

Michał.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
odświeżę temat,

Czy jak planuję zakup na ebayu z Anglii za 31 funtów to powinienem się spodziewać czy to cła czy podatku? Z tego co mi się wydaje to cła być nie powinno, ale podatek?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
darkduch, na terenie UE nie ma żadnych ceł i podatków

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
piotr_luk, dzięki :-B

Skocz do: