gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Co do identyczności plików to opieram się na źródłach "dcraw.c" gdzie: Pentax *ist DL2/DS2 oraz Samsung GX-1S/L mają identyczne matryce CAM -> XYZ od firmy Adobe, niestety *ist DS ma inne wartości co sugeruje, że używając programu do konwersji z GX-1S na *ist DS (podmieniającego wpisy w plikach) mamy nieco zafałszowane kolory, z drugiej strony w CO można oczywiście ręcznie wybrać profil *ist DS2. W sumie kiedyś robiłem porównanie - wywołałem ten sam plik z profilami *ist DS oraz DS2 i nie zauważyłem różnic, czyli odniosłem wrażenie, że PhaseOne nie rozróżnia tych profili, może to stanowić problem gdy wywołamy zdjęcie w innym programie.

[ Dodano: 2009-07-31, 12:57 ]
Pognębiłem dzisiaj jeszcze support dzisiaj, ale dostałem tą samą odpowiedź co w marcu. Nie będzie wsparcia dla aparatów Samsunga z powodu braku współpracy ze strony Samsunga :roll: to może się zmienić w przyszłości ale póki co nie ma planu obsługi Samsungów przez C1 :-?

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Jest nowa wersja CO 4.8.2 obsługuje K-7 :-)

[ Dodano: 2009-09-15, 14:05 ]
Jest nowy 4.8.3 .

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Właśnie zainstalowałem sobie Capture One 4. Obsługa niezbyt skomplikowana, jest szybki, a co najważniejsze kolory są bardzo zbliżone do tych z puszki (K-7) czy Pentax Digital Camera Utility 4. Z wszystkich testowanych przeze mnie (te najbardziej znane) kolory są najwierniejsze :-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
andrusz napisał/a:
Z wszystkich testowanych przeze mnie (te najbardziej znane) kolory są najwierniejsze :-)
Jaka wersja ? Lite czy PRO. Bo PRO powala ceną - 400 Euro
Nie mogę znaleźć różnic pomiędzy Lite i PRO. Masz jakis link ?

argawen napisał/a:
andrusz napisał/a:
Z wszystkich testowanych przeze mnie (te najbardziej znane) kolory są najwierniejsze :-)
Jaka wersja ? Lite czy PRO. Bo PRO powala ceną - 400 Euro
Nie mogę znaleźć różnic pomiędzy Lite i PRO. Masz jakis link ?

argawen tu są różnice (znalazłem w dziale Support):

Link: http://www.phaseone.com/H...Site%20-%20Main

Ale fajnie zrobili Triala, że w czasie uruchamiania sam decydujesz, czy pracujesz w wersji Lite czy Pro :-) Myślę, że wystarczy mi wersja Lite (100 Euro), ale potestuję go dłużej zanim kupię.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
andrusz napisał/a:
argawen tu są różnice
Dzięki.

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Wgrałem ten program(wersję demo) ale nie są aktywne suwaki zmiany czegokolwiek i nie mogę zapisac otwartego zdjęcia,jaki popełniam błąd ?
Okazuje się że mogę pare rzeczy zrobic ale nie wiele,program lepiej sobie radzi z trudnymi zdjęciami,lepiej od PPL,przed zakupem przydało by sie pobawic troche pełną wersją :-|

folab napisał/a:
Okazuje się że mogę pare rzeczy zrobic ale nie wiele,program lepiej sobie radzi z trudnymi zdjęciami,lepiej od PPL,przed zakupem przydało by sie pobawic troche pełną wersją :-|

Ale czego konkretnie nie możesz zrobić?

Prawie nic,żaden suwak zmiany czegokolwiek nie działa,są nie aktywne,mogę tylko otworzyc zdjęcie i zamienic na czarno białe albo rozjaśnic +1 lub zciemnic o-1 i to wszystko,zapisac na twardy juz sie nie da.

folab napisał/a:
Prawie nic,żaden suwak zmiany czegokolwiek nie działa,są nie aktywne,mogę tylko otworzyc zdjęcie i zamienic na czarno białe albo rozjaśnic +1 lub zciemnic o-1 i to wszystko,zapisac na twardy juz sie nie da.

Dziwne - u mnie wszystko działa. Ja robię tak:
1. wybieram folder z plikami RAW
2. wskazuję tego, który chcę obrabiać
3. jak chcę zrobić szybką edycję, to klikam w ikonkę "Q" i suwakami ustawiam co i jak chcę
4. jak chcę robić poprawki bardziej szczegółowo, to wybieram u góry kolejne ikonki, np. Color, Expose, Details...
5. jak jestem zadowolony z efektów, klikam ikonkę "Output" (kółko zębate), ustawiam format, ew. katalog gdzie ma zapisać i klikam na Process.
6. Gotowe.

Testuję wersję 4 (Lite) - nie-Pro. Z tego co pamiętam, to w Pro jest tak samo, tylko ma trochę więcej suwaków (opcji).

Kiedys zainstalowałem ten program,nie sprawdził się z k100 i wykasowałem,może komputer pamięta i z tąd ten problem.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Wtedy wyświetliłby Ci komunikat, że okres próbny (30 dni) minął, chociaż nie wiem, czy z racji, że teraz ściągnąłeś nowszą wersję nie powinien znów działać.
Po ściągnięciu wersji próbnej powinienneś mieć możliwość przetestowania zarówno wersji PRO jak i LE.

mam wersje 4.8.3 ,na 4.8.2 to samo i mogę z tych miniaturek tylko kilkanaście pierwszych zdjęc powiększyc ,kolejnych już nie otwiera,skubaniec musi pamietac że kiedyś był zainstalowany,szkoda bo chciałbym się pobawic

jarules  Dołączył: 09 Lis 2008
Capture One działa tylko na rawach- mi z K100D Super działa idealnie.

jarules napisał/a:
Capture One działa tylko na rawach
no tak,ciekawe gdzie są zaszyte informacje o jego wcześniejszej instalacji 8-)

folab napisał/a:
mam wersje 4.8.3 ,na 4.8.2 to samo i mogę z tych miniaturek tylko kilkanaście pierwszych zdjęc powiększyc ,kolejnych już nie otwiera,skubaniec musi pamietac że kiedyś był zainstalowany,szkoda bo chciałbym się pobawic

Pewnie tak. Możesz spróbować napisać do nich, że używałeś starej wersji, a chcesz spróbować nowej i nie możesz. Może dostaniesz jakiś nowy kod testowy albo napiszą jak odinstalować, aby zapomniał o starej wersji?

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
usuń wszystkie wpisy z rejestru zawierające "capture". powinno pomóc "zapomnieć" ;-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
pawcio napisał/a:
usuń wszystkie wpisy z rejestru zawierające "capture".
Nie mam i nie miałem zainstalowanego C1, system mam jednomiesięczny, praktycznie bez żadnego dodatkowego oprogramowania. Wpisów w rejestrze zawierających "capture" mam ponad 30 (nie chciało mi się dalej sprawdzać).
Jesteś pewien swojej "rady"?

Takie usuwanie z rejestru może pomóc, jak się wie co i skąd usuwać.

pawcio napisał/a:
usuń wszystkie wpisy z rejestru zawierające "capture". powinno pomóc "zapomnieć" ;-)

Można spróbować - odinstalować program, a potem usunąć wszystkie drzewka z rejestru o nazwie "Capture One". Może się uda (jak nie są sprytniejsi) :-)

pawcio  Dołączył: 11 Maj 2007
Jarek Dabrowski napisał/a:
Takie usuwanie z rejestru może pomóc, jak się wie co i skąd usuwać.

nie no, oczywiście nic na pałę, można się zorientować czego dotyczą dane czy wartości.
u mnie "zgłupiał" Nero i nie chciał się zainstalować, ciągle wyskakiwało okienko, że w systemie jest nowsza wersja i czyszczenie rejestru pomogło.
pozdrawiam

Skocz do: