piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
sołtys napisał/a:
aa to nie o to chodzi w piciu wódki??
zależy od preferencji pijącego

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Balans można jeszcze ładnie wyprostować tą metodą:
http://www.markushartel.com/tutorials/ - Easy Neutral Colors
ino trzeba mieć soft z warstwami

Zainteresowała mnie ta metoda ale nie wiem jak to przełożyć na Gimpa - zatrzymałem się na filtrze uśredniająco-rozmywającym. Wie ktoś z Was może gdzie (i czy wogóle) można znaleźć w Gimpie taki filtr, który rozmyje całą warstwę na średni kolor (a może ja czegoś nie rozumiem :oops: )?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
piotrecius, niby to samo, ale może będzie jaśniej: Fotosite: korekta balansu bieli na warstwach.

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Czy rzeczywiście GX-1S robi takie beznadziejne foty? Ja w swoim nic takiego nie zauważyłem ale ja to się na tym nie znam.

Cytat
Ja w swoim nic takiego nie zauważyłem
bo najpierw trzeba zdjęcie zrobić

piotr_luk napisał/a:
bo najpierw trzeba zdjęcie zrobić

no to dlaczego nikt mi o tym nie powiedział?

Cześ napisał/a:
no to dlaczego nikt mi o tym nie powiedział?
to w instrukcji napisali

a mama zawsze mówiła: synku czytaj, to Ci się kiedyś w życiu przyda! Trzeba było słuchać mamy :-(

Cześ napisał/a:
synku czytaj, to Ci się kiedyś w życiu przyda
to już wtedy była instrukcja do gx-1s :shock:

do gx-a może nie ale było wiele innych fajnych instrukcji.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Żorżyk dzięki za linkę :-B
(A ja durny myślałem, że tymi metodami uda mi się ominąć kłopotliwe szukanie neutralnego kolorystycznie piksela ;-) )

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Po co się męczyć z warstwami jak opisywany przeze mnie program wszystko zrobi za nas, ewentualnie można mu pomóc nastawiając temp.barwową ręcznie.
Do tej korekcji można też użyć program Color Pilot.

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Cześ napisał/a:
Czy rzeczywiście GX-1S robi takie beznadziejne foty? Ja w swoim nic takiego nie zauważyłem ale ja to się na tym nie znam.

Nie ma znaczenia, kto jest producentem mlotka. Istotna jest umiejetnosc wbijania gwozdzi. :mrgreen:

Tok'Ra, no to troszkę mnie pocieszyłeś :-B

Markus napisał/a:
Po co się męczyć z warstwami jak opisywany przeze mnie program wszystko zrobi za nas, ewentualnie można mu pomóc nastawiając temp.barwową ręcznie.
Do tej korekcji można też użyć program Color Pilot.

Markus - wole rawy - i do tej zabawy polecam rowniez C1 beta. Jedyny odkryty patent - konwertuj pefy do formatu DL - o dziwo jakosciowo daje to lepsze rezultaty w C1 niz konwersja samsungowego pefa do DS'a.
A nad pefem z problemem WB masz tam taka pipete na srodku nad fotka - bierzesz ja i celujesz w pole, od ktorego oczekujesz bieli i .... wtedy robi sie calkiem fajnie :mrgreen:
IMHO, zrobili to calkiem calkiem...

Dalej sądzę że w trybie jpg pod względem WB, GX-1S robi gorsze fotki niż stary Olek.
Raw to inna para kaloszy :-)
Mam 3 GB w kartach SD i sobie RAW też robię jest przy tym tylko taki problem że trzeba mieć czas żeby je obrobić...
Pół biedy jak masz 10 fotek ale przy 180 rawach może trochę to nużyć
...
Zastosuje Twoją radę odnośnie C1.
Może wreszcie będzie support dla GX-1S w finalnej wersji C1.
Piszę na forum Phase One ale działają jak ślimaki w RT support już od dawna a tu od 2 mies. nic się nie dzieje.

Mimo wszystko jestem z mojego GX-1S zadowolony.

Tanie to i dobre :-)

Jedynie czego brak:

-polskie menu w aparacie

-szerokiej oferty obiektywów D-Xenon i akcesoriów Samsunga dostępnej od ręki u polskiego dystrybutora.

Markus napisał/a:
Dalej sądzę że w trybie jpg pod względem WB, GX-1S robi gorsze fotki niż stary Olek.
Raw to inna para kaloszy :-)
Ma 3 GB w kartach SD i sobie RAW też robię jest przy tym tylko taki problem że trzeba mieć czas żeby je obrobić...
Pół biedy jak masz 10 fotek ale przy 180 rawach może trochę to nużyć

Wszystko zalezy od wydajnosci komputera. Ja mam taki zabytek na AMD 4200+, i automatyczna konwersja do jpg z karty 2GB idzie migiem, gora 2 minuty.
Ja zazwyczaj uzywam tego z GUI:
http://www.dojarek.com/pu...-1s_2_ds_pl.rar
i w pierwszym etapie robie konwersje pef do jpg, a teraz juz w drugim etapie pef do DL'a (z zachowaniem oryginalow oczywiscie na przyszlosc), tak wiec mam zawsze komplet - jpg do wybadania, ktory pef jest wartosciowy i wart osobnego wywolywania.
Zawsze mozna tez przetestowac hurtowy konwerter taki za free ze strony: http://www.stepok.com/eng/raw_importer.htm

Bardzo mi sie podoba...

Dosyć fajny programik do korekcji kolorystycznej jpg za free!! :

http://www.vicman.net/col...izard/index.htm

Również za darmo :

http://www.vicman.net/lightartist/index.htm

Dodawanie świateł i efektów świetlnych do fotografii.

Skocz do: