dwakleszcze  Dołączył: 17 Lis 2006
UAz napisał/a:
Jest takie coś, co się nazywa fotowyzwalacz ( http://redfish.pl/fotowyzwalacz )

http://mif.sold.pl/produc...&products_id=40

Tutaj też można nabyć podobne urządzenie,tyle,że w nieco zmodowanej wersji

fotopentax  Dołączył: 05 Wrz 2006
A ja zrobiłem coś takiego używając zwykłego zegarka z kukułką. Zdjęcie kliknięte analogowym Pentaxem MX
Pozdrawiam. Sławek

http://odziwo.budhelp.com...22ao.jpg&var2=1

Cargo  Dołączył: 11 Lip 2007
UAz napisał/a:
Jest takie coś, co się nazywa fotowyzwalacz ( http://redfish.pl/fotowyzwalacz ) i to urządzonko daje możliwość robienia zdjęć w zadanym odstępie czasowym. Kupiłem je i zdaje się, że nawet działa :-D , choć bawiłem się nim dotąd niewiele. Wygląda dokładnie tak, jak to jest pokazane na podanej stronie www. Jest tam napisanoe, ze kompatybilne z Canonami, ale działa również z kasetką, zresztą zgodnie z tym co mi autor tego urządzonka - napisał w mailu: ..." fotowyzwalacz jest przeznaczony dla lustrzanek wyposażonych w gniazdo dla wężyka spustowego typu micro-jack (popularne w aparatach Canon). Jeśli Pana aparat nie jest wyposażony w takie gniazdo to istnieje możliwość dorobienia odpowiedniej wtyczki (kabelek jest wymienny), ale to już niestety w Pana własnym zakresie"...

pozdrawiam

Czy moze ktos juz uzywal ten pilot z K10D? Zastanawia mnie gdzie mam
wetknac ta wtyczke, do gniazda pod klapka ?

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
Cargo, Jak patrzysz na K 10 od strony monitora, to po lewej stronie masz pod klapką trzy możliwości:
Na dole - do zasilacza;
W środku - do kabla PC video;
Na górze - do wężyka elektronicznego (czyli do fotowyzwalacza również, bo to jest nic innego jak wężyk spustowy, który wykonuje wyzwolenie migawki uprzednio ustawiając automatykę naświetlenia i AF.)
O czasach i ustawieniach pinów dowiesz się pod adresem wyżej powołanym. Mnie się to urządzenie spodobało i tylko czekam na pomysły jak je wykorzystać. Sukcesów.... i powiadom co chcesz robić, może coś z tematów sobie przyswoję.

corn napisał/a:
Cargo, Jak patrzysz na K 10 od strony monitora, to po lewej stronie masz pod klapką trzy możliwości:
Na dole - do zasilacza;
W środku - do kabla PC video;
Na górze - do wężyka elektronicznego (czyli do fotowyzwalacza również, bo to jest nic innego jak wężyk spustowy, który wykonuje wyzwolenie migawki uprzednio ustawiając automatykę naświetlenia i AF.)
O czasach i ustawieniach pinów dowiesz się pod adresem wyżej powołanym. Mnie się to urządzenie spodobało i tylko czekam na pomysły jak je wykorzystać. Sukcesów.... i powiadom co chcesz robić, może coś z tematów sobie przyswoję.

Dziekuje za odpowiedz. Zmylil mnie pilot IR do K10D. Myslalem, ze
pilot oznacza automatycznie przesylanie sygnalu za pomoca
podczerwieni...

Napisalem juz kilka dni temu do autora/producenta tego cudenka.
Niestety musze poczekac jeszcze 3 tygodnie, Pan Patryk przygotowuje
kolejna partie plytek do tych pilotow. Ciesze sie na zapas, jak tylko
bedzie mozna zamowie odrazu pilocik.

[ Dodano: 2007-10-26, 19:00 ]
dwakleszcze napisał/a:
UAz napisał/a:
Jest takie coś, co się nazywa fotowyzwalacz ( http://redfish.pl/fotowyzwalacz )

http://mif.sold.pl/produc...&products_id=40

Tutaj też można nabyć podobne urządzenie,tyle,że w nieco zmodowanej wersji

Czy kolega juz probowal to drugie urzadzenie z Pentaxem?

Cargo, Nie i nie będę próbował.
1. Nie zamierzam 2 przewodów po 1,5mm2 wciskać do minijacka,
2. Ten przyrząd podtrzymuje zwarcie przez cyt. "na czas 0,5 sek." to jest czas, w którym K 10 wypełni całą kartę SD 1 GB, albo "wypłynie" matryca potraktowana napięciem 9 V
3. Wykonanie nie budzi zaufania

Ale można spróbować włączać co jakiś czas reklamę na bur.. Domu Państwowym.
przepraszam znowu to przyzwyczajenie z koszar.

corn napisał/a:
Cargo, Nie i nie będę próbował.
1. Nie zamierzam 2 przewodów po 1,5mm2 wciskać do minijacka,
2. Ten przyrząd podtrzymuje zwarcie przez cyt. "na czas 0,5 sek." to jest czas, w którym K 10 wypełni całą kartę SD 1 GB, albo "wypłynie" matryca potraktowana napięciem 9 V
3. Wykonanie nie budzi zaufania

Ale można spróbować włączać co jakiś czas reklamę na bur.. Domu Państwowym.
przepraszam znowu to przyzwyczajenie z koszar.

Wlasnie ja odnioslem takie samo wrazenie, urzadzenie wyglada jak
reczna robota w nienajlepszym wydaniu. Za to ten pilocik wczesniej
omawiany wzbudza zaufanie i do tego jest tanszy...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
2. Ten przyrząd podtrzymuje zwarcie przez cyt. "na czas 0,5 sek." to jest czas, w którym K 10 wypełni całą kartę SD 1 GB

Co? ?!?!

Jesli w ogole, to wykona 2 zdjęcia. A jesli ustawisz na tryb pojedynczego zdjecia, tylko jedno.

corn napisał/a:
albo "wypłynie" matryca potraktowana napięciem 9 V

Gdzie jest to napisane, że on jakiekolwiek napięcie wysyła po tych przewodach ?! Sam napisales, ze tylko podtrzymuje zwarcie...

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
Hmm, jak naciskam na 0.5 sekundy przycisk w wężyku spustowym mojej K100D to też roztapiam matrycę albo zapełniam kartę ? Jakoś mało spostrzegawczy dotychczas byłem...

Co sadzicie o tym pierwszym pilociku?
http://redfish.pl/fotowyzwalacz
odnosze wrazenie, ze solidna robota...

alkos, Paulos, Jesteście czujni, brawo. Skojarzyło mi się, że 0,5 sek to są lata świetlne do czasu wykonania zdjęcia w czasie np 1/4000 sec. a to przecież tylko max 3 zdjęcia JPEG /sec przy ciągłym "zwarciu" styków. (str 222 6 parametr od góry)
Ale i tak bym tego urządzenia nie kupił.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
A mnie dzisiaj naszedł taki pomysł.
1. Podłączyłem kadyszkę do jednego laptopa z WiFi za pomocą kabla USB
2. Uruchomiłem na tym laptopie Pentax Remote Assistant
3. Na drugim laptopie też z WiFi uruchomiłem Pulpit Zdalny, obsługujący WinXP na pierwszym laptopie.

Oba laptopy były połączone za pomocą WiFi do wspólnego routera bezprzewodowego.
W ten sposób obsługiwałem kadyszkę bezprzewodowo z innego pomieszczenia, będącego w zasięgu routera.
W ten sam sposób można obsługiwać kadyszkę przez sieć Ethernet lub nawet Internet z dowolnego miejsca.

[ Dodano: 2007-10-26, 22:55 ]
Uwaga! Na pierwszym laptopie musiał być XP Professional, (nie Home) bo tylko tam jest usługa Pulpitu Zdalnego (Remote Desktop). Jako drugi (klient) może być nawet palmtop.
Zamiast XP Pro może być Win 2000 Serwer, 2003 Serwer lub Win NT z usługami terminalowymi.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Jaki fuksiarz z Ciebie - mam pod sobą kilka kompów, systemy przekrojowo - od Win2k po Vistę - zdalny pulpit nigdzie nie działa 8-)
Ale z pomocą idą programy VNC (np. UltraVNC (jedyny pod Vistę póki co), RealVNC, TightVNC) - działają rewelacyjnie na każdym systemie - czy to Pro czy Home.

Do tego klient VNC na komórkę (z Symbianem najłatwiej) + np. połączenie przez Bluetooth/WiFi (zależnie od telefonu) i też mamy sterowanie zdalne :)

Co więcej - można by pogrzebać w PRA i wykorzystać go w swoim projekcie, napisać pewnego rodzaju interfejs i np. móc sterować sobie aparatem przez stronę WWW.

Ale jak zawsze w takich przypadkach pozostaje pytanie: po co :mrgreen:

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Marooned, tylko systemy serwerowe mają usługi terminalowe. XP Pro ma pulpit zdalny. Na kliencie trzeba zainstalować Podłączanie pulpitu zdalnego. Pulpit zdalny pozwala na logowanie tylko jednego użytkownika (zawsze wylogowuje lokalnego), usługi terminalowe - wielu.
Marooned napisał/a:
pozostaje pytanie: po co
Żeby zrobić zdjęcie z ukrycia swojemu/swojej .......... * Podczas pełnienia obowiązków ........... **.

* - wpisać rodzaj pokrewieństwa/powinowacwa/zależności służbowej
** - wpisać rodzaj obowiązków

Wpisujemy np. *psu **strzeżenia domu

Skocz do: