Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Matryca rejestruje tylko nasilenie oświetlenia w każdym ze swoich punktów. Jednak przed matrycą (piszę o tych popularnych, a nie nowych - trójwarstwowych) jest mozaika z kolorowym filtrem. Przez to na 4 sąsiadujące piksele 2 rejestrują tylko zieleń, jeden kolor niebieski, ostatni - czerwony.

Sony wypuściło do lustrzanki hybrydowej (mamy ją od paru lat - świetna maszynka!) DSC 828 filtr czterokolorowy - cyan zamiast jednego zielonego.

Potem soft w puszcze (albo program do obróbki RAW) wykonuje interpolacje - czyli matematycznie zgaduje kolory, których matryca nie zarejestrowała.
Czyli jakby nie było, 50% zielonego, 75% czerwonego i niebieskiego są zgadywane! Poprzez odpowiednie wzory [jedna z największych tajemnic handlowych] na podstawie sąsiadów.

Są nowe matryce, które nie mają filtru i nie wymagają interpolacji. Mają 3 warstwy, każda z nich rejestruje jedną z 3 składowych - RGB. Bazuje na tym, że różnej długości fale przenikają na różną głębokość.
Przyznam się, że nie wiem, które aparaty ją wykorzystują, ale parę lat temu widziałem testowe fotki - jakość powalała na kolana.

To tak dla Polara gwoli wyjaśnienia :)

[edited]
Ale wolno piszę.. 3 posty się pojawiły w tym czasie :oops:

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Stachu napisał/a:
Chyba jednak nie równomiernie. Z tego co wiem, jest RGGB.

Chodzilo mi o to ze jest jakis powtarzajacy sie szablon. Nie koniecznie kwadratowo, moze byc tez tak:
http://www.dpreview.com/l...ffective_Pixels

Litol  Dołączył: 14 Sie 2007
Stachu napisał/a:
A jeśli chodzi o filtry do fotografii B&W, to są kolorowe

... i takie calkiem bezbarwne tez... :evilsmile:
Ale produkuje je B+W a nie B&W (troche sie nieprecyzyjnie wyrazilem poprzednio). Od B&W byly takie kolumny po przeszlo 70 tysiaczkow za sztuke :shock: , bo oni wlasnie w tym siedza - dokladnie jak napisal Zorzyk

GRZESIO  Dołączył: 05 Mar 2007
Litol 70kzł za kolumny to jeszcze pikuś, za tyle kasy to mozna kupić 3metry kabla głośnikowego. Mówię to poważnie :-B

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
GRZESIO napisał/a:
za tyle kasy to mozna kupić 3metry kabla głośnikowego
bo nie od dzis wiadomo, ze nie tam zadna ilosc tlenu w miedzi, tylko ilosc dolarow na metr ma najwiekszy wplyw na jakosc dzwieku ;-)
dz.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
dzerry napisał/a:
bo nie od dzis wiadomo, ze nie tam zadna ilosc tlenu w miedzi, tylko ilosc dolarow na metr ma najwiekszy wplyw na jakosc dzwieku
Amen

Litol  Dołączył: 14 Sie 2007
dzerry napisał/a:
ilosc dolarow na metr

No jak sie z dolarow robi przewody, to teraz wszystko jasne ;-) Ciekawe, czy z lepszy jest ten z bilonu, czy z banknotow? Nie mam dolcow, bo bym przetestowal :mrgreen:

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Litol napisał/a:
Ciekawe, czy z lepszy jest ten z bilonu, czy z banknotow?

Ten z oplotem z banknotow i rdzeniem kokainowym :-P

brodek  Dołączył: 14 Paź 2007
SIGMA produkuje lustrzanki z matryca Foveon X3 tam wlasnie zastosowany trojwarstwową matryce.

Skocz do: