perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
obrzydliwy, w dziale w którym obecnie się znajdujesz "Obiektywy i filtry" jest temat "Lustrzanka cyfrowa i obiektyw bez styków" - dodany do FAQ/wyróżnionych działów na górze/
http://manufactura.home.p...c63cd586d596319

To odnośnie SMC-M 28/2.8 i Revuenona

Natomiast jeśli chodzi o Vivitara 24mm, to jeśli ma styki PK-A/R to znaczy że jest z automatyką przysłony, i z K10D śmiga o wiele fajniej =] niż obiektywy bez styków.

Tak jak już to tutaj zostało wspomnianie, obiektyw ten ma literkę R, więc ma również styki do Ricoha, które są w tym momencie nieistotne (ma bagnet Pentaxa, ale Ricoh dodał swoje dodatkowe styki informacyjne do wielu swoich obiektywów).

Ważne jest to, że to PK-A, czyli ma automatykę, i to by było na tyle.

Odsyłam do tematu którego link wrzuciłem kilka centymetrów wyżej. Tam powinieneś dowiedzieć się wszystkiego.

max shreck  Dołączył: 23 Wrz 2007
Pisałem do sprzedawcy tego Vivatara i odpisał mi, że styki obiektywu nie będą działały z Pentaxem, ale być może się po prostu chłop nie znał :-? .

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
perl napisał/a:
Tak jak już to tutaj zostało wspomnianie, obiektyw ten ma literkę R, więc ma również styki do Ricoha,

Ma również styki do Ricoha czy ma tylko styki do Ricoha? Bo jeśli to drugie, to jednak automatyki z kadychą nie będzie.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Co prawda mam K100D, oraz dwa szkła (jedno "Ricoh", drugie "Chinon") z oznaczeniem PK-A/R. W obu steruję przysłoną z Kasetki, oczywiście kiedy pierścień przysłony jest ustawiony w pozycji "A".

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Aha. Czyli działa. Byłem ciekaw, bo nigdy nie miałem obiektywu PK-A/R i miałem wątpliwości.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
PiotrR, dzała, tylko czasami dodatkowy styk blokuje obiektyw. (było o tym już wiele razy). W moich "przystrzygłem" trochę wystający styk.
Najlepsze w tym celu są "cążki do skórek", które nasze panie używają. :evilsmile:
A co??? :mrgreen:

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
Re: Jakie bagnety pentaxa pasują do kadyszki.
obrzydliwy napisał/a:
gdzie szukac jakie bagnety gdzie i kiedy do czego można zastosowac...zbiorowa mądrości tego forum, pozwol mi otrzymać odpowidź na moje (naiwne) pytania.

wg mnie idealnie nadawały by sie z D40x

Skocz do: