mariw  Dołączył: 03 Kwi 2007
Grendel napisał/a:

11polowy autofocus i pryzmat w wizjerze.

ds to tez ma

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
to wrzucie jakies zdjecia slubne dla przykładu

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
Uzywanie DSa na slubie jest jak najbardziej sensowne. Problem pojawia sie glownie na weselu - w szybkich tancach, gdzie ewidentnie AF nie daje rady. Ale wszystko da sie obejsc albo przeskoczyc. Ale jest inna sprawa - czy sa lepsze puchy do takiej zabawy - ano sa. Canon czy nikon z szybszym AF beda zdecydowanie wygodniejsze i pozwola napewno zlapac pare ciekawych momentow, ktorych nie zlapiemy DSem, bo sie AF spoci, a my nie zdarzymy w pore przejsc na sterowanie reczne ;)
Obfocilem pare ladnych slubow DSem i dalo sie zyc. Zmienilem na Canona i odetchnalem z ulga w temacie AF, za to zezlilem sie na chaotyczny swiatlomierz i kiepawe kolorki. Nic nie jest doskonale ;)

Podsumowujac, gdyby ktos dzisiaj wreczyl mi penataxa i spytal czy poszedlbym z nim na slub? Poszedlbym bez obaw i strachu. A czy jakbym mial wybor P / C / N wzialbym pentaxa? Nie - bo tamta dwojka byloby po prostu wygodniej i pewnie (co nie znaczy lepiej).

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
mily, płacą ci za te reklamy?

mily  Dołączył: 19 Kwi 2006
no ba :)
Najwiecej dostaje za reklamowanie d40

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
mariw napisał/a:

Nie wiem czy dla Ciebie to ma znaczenie (dla mnie tak): ds chodzi na paluszki a nie dedykowany akumulator jak istd. Zapomnisz zapasowego doladowac, idziesz do kiosku lub wyciagasz z lampy i dalej strzelasz.

istD ma dedykowany aku? hmmm wydawało mi się, że ma paluszki.

btw: co to za dziupla po prawej? wygląda jak miejsce na bateryjkę do kalkulatora ;)

link do zdjęcia

mariw  Dołączył: 03 Kwi 2007
Grendel napisał/a:

istD ma dedykowany aku? hmmm wydawało mi się, że ma paluszki.

Masz rację!

To w takim razie istd nie ma wad w stosunku do istds moim zdaniem. Na pewno jest wygodniejszy w obsłudze bo więcej funkcji ma pod klawiszami zamiast w menu. W ds przykładowo trzeba sporo naklikać po menu żeby dojść do zmiany trybu AF, istd masz to pod palcem.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na pokrywie zasilania jest napisane LR6x4

mariw napisał/a:

To w takim razie istd nie ma wad w stosunku do istds moim zdaniem.

balans bieli na przycisku, rolka przednia i tylna, tryb pomiaru światła na pokrętle... co raz więcej zalet widzę, czytając test na dpreview...

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Grendel napisał/a:
a coś takiego się nada?

Metz

Tja... może i tak, ale stopki SCA 3701 to nie dostanę, chyba że sobie wystrugam, albo za cenę 3x większą niż sama lampaa ;)

Jakbys chcial mam za jakies 200zl fajna lampe - modulowa, z TTL, z DSem dziala az milo...

Mozna ja uzywac normalnie (w sankach na pryzmacie), ma wspomaganie AF czerwonym wzorkiem, kreci sie w obu plaszczyznach... Mozna tez ja rozpiac i zamontowac na szynie z boku aparatu z takim uchwytem mlotkowym - w sanki aparatu wpinasz kostke ze wspomagaczem AF tylko... Mozna zreszta nawet na kablu ja trzymac oddalona od aparatu jeszcze bardziej - na wyciagnietej rece... Mysle, ze to dobry sposob na czerwone slepia...

Pzdr
Spinner

[ Dodano: 2007-12-21, 09:06 ]
mariw napisał/a:
o w takim razie istd nie ma wad w stosunku do istds moim zdaniem.

Gorszy uchwyt IMHO, zdecydowanie.

Pzdr
Spinner

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Grendel napisał/a:
Na plus mogę zaliczyć złącze pc-sync(dla mnie duży plus!), brak programów tematycznych, 11polowy autofocus i pryzmat w wizjerze.

Dlaczego brak programów tematycznych jest zaletą tego aparatu?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
LDevil napisał/a:
Dlaczego brak programów tematycznych jest zaletą tego aparatu?

Nie mącą w głowie :mrgreen:

He,he... Dokładnie... Człowiek oszukuje się, że "aparat pomyśli za mnie"... Nie ma tak! (jak to mawialiśmy w dzieciństwie)... Wolę Av, Tv i w ekstremalnych warunkach - M...

[ Dodano: 2007-12-21, 20:21 ]
Zaklepane.
*istD idzie do mnie i mam nadzieję, że kurier wywiąże się z deklaracji, że otrzymam przesyłkę w poniedziałek przed piętnastą. Lampę ttlową Metza już mam, więc zaczyna mi się to wszystko podobać :)

[ Dodano: 2007-12-22, 14:42 ]
Wazelinka dla firmy kurierskiej TNT - aparat dostałem godzinę temu! czyli mniej niż 24 godziny od wysłania.

Zdążyłem odtajać aparat i strzelić trochę klatek. Poza szybkością (marną) zapisu bufora na kartę, aparat miodzio :)

Skocz do: