alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
ThomFoto napisał/a:
a stare mimo że nie przestały robić dobrych fot nie są już takie fajne.

Eeeee tam :-P Znajdz mi cos fajniejszego niz MP + 35/1.4 asph albo G2 + 28/2.8 albo chociazby Konica Hexar AF :-P :-P :-P

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
to czy zabawka jest fajna czy nie to jest wyłącznie punkt widzenia bawiącego się

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
alkos napisał/a:

Eeeee tam :-P Znajdz mi cos fajniejszego niz MP + 35/1.4 asph albo G2 + 28/2.8 albo chociazby Konica Hexar AF :-P :-P :-P

Cóż ...powiedziałbym że fajniejszy bedzie K1DFF z 31/1.8 Ltd ale nie powiem bo napiszesz żem troll :mrgreen:

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
ja mam nadzieje ze to co mam teraz starczy mi na jakieś 5 lat... Ludzie to teraz robią np. 10d canona mimo ze jest już 40d. To zależy kto czego oczekuje i czy potrzetrzebuje tego.

A co do tego że k100d zniknął to dziwie się, że dopiero teraz a nie od razu po wprowadzeniu k100d super.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
ThomFoto napisał/a:

oczywiście trochę żartuje ale jednak do którejś grupy wskoczyć trzeba. tak to już jest że lubimy nowe zabawki a stare mimo że nie przestały robić dobrych fot nie są już takie fajne.

Etam... ja po przejściu na analogowe korpusy dostaję kociokwiku jak muszę coś popstrykać minoltą A1 - spust za miękki, autofocus sprawny jak trabant na zakrętach (czasami trafia, ale częściej do rowu) więc przy słabych warunkach oświetleniowych powtarzam 30-40% ujęć :( w ZX-L nawet z zapiętym dość ciemnym przecież tamronem 70-300, trafiam szybciej i pewniej. O jakości pracy na elektronicznym wizjerze to już nawet nie wspomnę.

Jedyne czego mi w ZX-Lu brakuje (a o czym się przekonałem w ciągu ostatnich paru dni) to pc-sync. Wyzwalanie wbudowaną lampą przy 1/125 żarówki studyjnej o mocy 68Ws to niezła zabawa ;)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
PiotruśP napisał/a:
Ciekawe jak działa AF w tym body?
Spytaj Fafniaka i Marka Wyszomirskiego. Mieli ten korpus.

PT  Dołączył: 13 Wrz 2006
A mnie tam dobrze z "kasetką" :-) . Co najwyżej za czas jakiś wpiszę sobie w stopce "kustosz zrehabilitowany" ;-) . Martwi mnie jedynie to, że na zadziałanie mojej 540 FGZ ustawionej w tryb "wireless" i wyzwalanej lampką wbudowaną w puszkę już raczej nie mam co liczyć.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
PiotruśP napisał/a:
Grendel napisał/a:
*istD
Ciekawe jak działa AF w tym body? Wg Bożydara AF jest czulszy od pozostałych cyfrówek - zakres -1 - 18 EV vs 0 - 19 EV.

Mnie generalnie interesuje korpus który dobrze pracuje z lampami w TTLu (zapodałem sobie w końcu Metza zamiast biednego Soligora), ma mieć PC-sync i... dzialać :) (no i być Pentaxem z oczywistych względów).

AF jeśli będzie na poziomie MZ-50 albo ZX-L to mnie wystarczy ;)

kaszalot  Dołączył: 26 Lis 2006
Firmware
W jaki sposób wgrywa się Firmware w kasetkę?
Ściągnąłem go sobie do komputera, podłącze przewodem aparat i co dalej???
Nigdy tego nie robiłem i chciałbym coś spartolić w nowym (wymienili mi na gwarancji :) body

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
kaszalot napisał/a:
Nigdy tego nie robiłem i chciałbym coś spartolić w nowym

Myślę, że uda Ci się coś spartolić metodą prób i błędów. ;-)

kaszalot napisał/a:
Ściągnąłem go sobie do komputera, podłącze przewodem aparat i co dalej???
Rozpakuj plik w kompie. Będziesz pewnie miał dwa pliki. Jeden bin( to jest plik do wgrania) oraz plik tekstowy, opisujacy procedurę wgrywania. Nie przesyłaj niczego przez kabel. Nagraj plik z rozszerzeniem bin na sformatowana kartę SD, na główny katalog karty. Włóż kartę do aparatu( oczywiście wyłączonym i z naładowanymi akumulatorkami).

Trzymając wciśnięty klawisz menu, włącz aparat. Puść menu :mrgreen: . Pojawi się info, jaką masz wersję w aparacie i na jaką chcesz updatować. Przejedź kursorem na odpowiedź YES i wciśnij OK na krzyżaku, Zacznie się wgrywanie. Parę chwil to trwa( ok. 90 sek.). Gdy pokaże się tekst "COMPLETE", wyłącz aparat. Masz już nowszą wersję firmware :mrgreen: .

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
kaszalot, razem z plikiem firmware jest plik z instrukcją

Może jednak umieścić w języku ojczystym w FAQ instrukcję wgrywania firmware ? Taka mała prośba do kolorowych :evilsmile: .

pojawiła mi sie informacja jaką wersję mam w aparacie (1,0), niestety nie pojawia się nic poza tym. Nie mam jak wybrać wgranego na karcie uaktualnienia. i proponujecie dalej?

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
kaszalot napisał/a:
i proponujecie dalej?
Proponujemy dalej. ;-)

Masz na karcie w głównym katalogi plik "cośtam.bin"?

tak

[ Dodano: 2007-12-11, 17:47 ]
ma ok 4,25 MB

A w jaki sposób wgrałeś plik z rozszerzeniem bin na kartę ? Przez czytnik ?

wgrałem plik w katalog główny na karcie (po formatowaniu) o nazwie DCIM

Musi być na głównym katalogu, nie w DCIM.

[ Dodano: 2007-12-11, 17:50 ]
kaszalot napisał/a:
wgrałem plik w katalog główny na karcie (po formatowaniu) o nazwie DCIM
To nie jest główny katalog. Po prostu wgraj plik na kartę, nie wchodząc w żaden katalog.

tak przez czytnik kart, którego zawsze używam

[ Dodano: 2007-12-11, 17:51 ]
plik ma dokładnie 4352 KB

[ Dodano: 2007-12-11, 17:56 ]
pomogło, dzięki

Skocz do: