pentaxfun  Dołączył: 08 Gru 2007

wiec sprecyzuje i dodam ze szukam szkielka glownie do krajobrazow i portretow aczkolwiek jak juz wspomnialem bez znaczenia jest to czy bedzie to tamron ,sigma,pentax - wazne aby bylo to dobre szklo i tylko AF,.
Jesli jest ktos w stanie pomoc porada bylbym bardzo wdzieczny.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
A tak oglnie to dziekuje za linka do strony z obiektywami - podejrzewam ze skorzystam za jakiejs oferty jesli nikt nie poleci mi nic innego.
Pozdrawiam
Pentaxfun

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
pentaxfun: jezeli do krajobrazow i portretow moze pentax 16-45. Albo kup sobie 31 do krajobrazu a 77 do portretu i na dlugo bedziesz mial problem z glowy.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
gator bardzo dobrze napisal
16-45 - plener - to bardzo zacne szklo
70 lub 77 do portretu

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Jakbym była tobą, to bym kupiła:
- do krajobrazów: Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM
- do portretów: PENTAX FA 77 f/1.8 AL Limited

Jeśli wolisz koniecznie jeden, to tylko ten: Tamron 18-250. Będziesz zadowolony.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
31Ltd do krajobrazów na APS-C, to raczej słabo... Już prędzej 21Ltd lub ewentualnie DA14/2.8 lub DA12-24/4, albo Sigmy. Pewnie niebawem wyjdzie DA11-16/2.8 - może być ciekawe...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Dlaczego wszyscy uwazaja, ze krajobrazy to tylko szeroko? Doprawdy nie moge tego pojac.... :roll:

dan, - tak jest latwiej...ciezko wytlumaczyc ze czasem 135mm lub wrecz 300mm bedzie lepsze do krajobrazu....
wszystko jak zwykle od konkretnej sytuacji zalezy... :mrgreen:

No zgadza się, ale samo słowo "krajobraz" kojarzy się raczej z szerokim ujęciem rzeczywistości, planem ogólnym itp.

dziekuje za odpowiedzi,
dodam tylko ze na chwile obecna posiadam pentaxa kit 18-55 i tamrona 70-300mm makro,

Czy ten obiektyw 16-45 pentaxa jest rzeczywiscie taki dobry ? cyz jest duza roznica pomiedzy kitowym a 16-45?

Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuej za wszystkie odpowiedzi

Andresito  Dołączył: 02 Lip 2007
Kurcze, mam wrażenie, że pytanie zadaje pan, który już wcześniej ze 2 posty na temat obiektywów założył, i moim zdaniem, nie był zainteresowany odpowiedzią tylko bezsensownym ciągnięciem wątku.
Czy moderator może np sprawdzić ip, z którego wysyłane są posty pana Witas1000 i te tutaj?
Jeśli się mylę to przepraszam, ale zaraz wyjaśnię moje poirytowanie.
Za jakiś czas inny użytkownik, zada sensowne pytanie, o interesujący go obiektyw lub ogniskową i dostanie po głowie.
Masz 5k? Za tą kasę kupisz już jakiś profi obiektyw.
A jak nie masz co zrobić z kasą to:
MORKO napisał/a:
to ja bym opchnął kultowego prawie nowego jupitera 37A MC za jedyne 3999pln(przesyłka gratis, a niech stracę) ;-)

Fafniak
przepraszam, faktycznie byłeś pierwszy :-P .
Przyjmij na zgodę ten oto napitek :-B , albo :-B :-B
pentaxfan, 3000pln dla Fafniaka, reszta dla mnie za pośrednictwo :-D

Andresito, - wiec wlasnie dokaldnie mialem takie samo wrazenie piszac :
Fafniak napisał/a:
a twoje rozterki :pentaxfun napisał/a:
zamierzam zakupić obiektyw jednak nie jestem pewien jakiej marki wybrac i cyz wybrac stałkę np 2.8 czy inny.

przypominaja mi dwa posty pewnego pana ktory wedlug mnie jest trollem......

a co do :
Andresito napisał/a:
A jak nie masz co zrobić z kasą to: MORKO napisał/a:
to ja bym opchnął kultowego prawie nowego jupitera 37A MC za jedyne 3999pln(przesyłka gratis, a niech stracę)

to wypraszam sobie bylem pierwszy :-P :mrgreen:

Fafniak, Andresito, pogratulowac wam inteligencji ... nie wiem po co ktos mialby sie podszywac pod kogos zeby uzyskac odpowiedz - tym bardziej na to samo pytanie?
No coz dziekuje wszystkim ktorzy w jakims stopniu pomogli mi w zebraniu informacji na temat obiektywu , jak tylko podejme decyzje zdam relacje jak szkielko lub szkielka sie sprawuja.

Pozdrawiam

gator  Dołączył: 24 Kwi 2007
pentaxfun: wejdz sobie na pbase.com. Znajdz szkla pentaxa, a tam bedziesz mogl poogladac sample z 18-55 i 16-45. Sam zobaczysz roznice. 16-45 to jeden z najlepszych zoom-ow pentaxa.
Pozatym jak pisal Teletubiś Fafniak, kup
Cytat
70 lub 77 do portretu
i po problemie.

gator, dziekuje za inf@
wlasnie wszedlem na ta stronke ale ...pbase.com jak mam znalezc sample ? wpisalem w wyszukiwarce 16-45 i nic nie wyskoczylo:(

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
pentaxfun napisał/a:
gator
wlasnie wszedlem na ta stronke ale ...pbase.com jak mam znalezc sample ? wpisalem w wyszukiwarce 16-45 i nic nie wyskoczylo:(

internetowy analfabeta?

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
pentaxfun, to: http://www.pbase.com/came...a_16-45_4_ed_al musisz kliknąć, albo zaznaczyć cały tekst, skopiować i wkleić w taki biały pasek na górze w przeglądarce. A potem klikaj w "more" (tylko tego już nie znajdziesz nigdzie na przeglądarce, ale na tej stronie, co Ci się otworzy).
Enjoy!

Samp, dziękuje serdecznie - nigdy nie bylem na tej stronie wiec troszke sie zagubilem - chcialem zalozyc login itp. jednak dziekuje za linka
Jednak w tym momencie jestemw kropce i moja ostatnia decyzja waha sie miedzy pentaxem 16-45 a sigma 17-70 2.8-4

:roll:

To ja bym brał Sigmę...

Dancer napisał/a:
internetowy analfabeta?
- nie wszyscy "poruszaja sie" w internecie tak sprawnie jak ty......
I lepiej ze pisza o tym wprost bo mozna im pomoc

jaad75 napisał/a:
To ja bym brał Sigmę...
- a ja jednak 16-45 - ten milimetr jest wazny :-P

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
ten milimetr jest wazny

Już to ustaliliśmy ;-)

Skocz do: