baqers  Dołączył: 10 Kwi 2008
bumkrowiec, poszło pw ;)

fotofreak  Dołączył: 30 Kwi 2009
Kodak farbwelt 100 z Zielonej Góry
Miałem małe obawy przed zakupem przeterminowanych filmów ale w związku z faktem, że do Zielonej Góry mam niedaleko podjechałem osobiście po kilka rolek. Zresztą zaufana Pani w labie też mi podpowiedziała o tej firmie i tych filmach. Firma ma w swojej ofercie kodaki 24/100 i 36/100 i są najtańsi na allegro. Wziąłem po 10 rolek tych i tych i rzeczywiście podano mi roleczki "zimne w dotyku" czyli muszą je trzymać w jakiejś chłodni. Dodatkowo dorzucili mi 1 dwupak fujifilm z końcówki sprzedaży też po terminie i też bez zastrzeżeń. Efekty- rewelacja- ja osobiście nie zauważyłem różnicy pomiędzy tymi filmami a tymi "świerzymi". Kolory wierne, żadnej zieleni, balans ok. Kolorki żywe jak to w farbweltach. Na weekend wziałem kolejny pakiet i mam już pełną lodóweczkę na "zaś".
Aha - dużo juz nie mają i nie przewidują nowych dostaw, a w chwili jak czekałem na paragon przyszło 3 typów z wydziału fotografii i wzieli po 200 sztuk na laborke. Podpytałem ich o te filmy i mówili, że cała uczelnia pstryka na nich i bez zadnych problemów więc chyba warto:)

wow :)

Ja swój wystrzeliłem , ale skany będe miał dopiero po weekendzie . Zobaczymy ;)

Chmurzasty  Dołączył: 30 Maj 2008
Ja zauważyłem, że jednak ziarniste jakieś. Ale może to przez Lab…

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
No i przechwaliłem :cry:
Dałem do "mojego" labu 2 rolki Fuji C200, po pół godzinie odbieram, dziewczyny "uciekają z oczami", myślę - coś jest nie tak. Rozwijam.... matko rozmaita! Niedowołane! Coś nie bardzo, mówię. A one, że pewnie warunki naświetlania były nie-ten-teges, ale widzę, że mówią bo mówią. Szkoda, że szefa nie było. Jak go spotkam, to mu chyba nakopię :evil:
A chwalił się, że ma proces monitorowany, że jak jakiś parametr nie podciągnięty to mu maszyna nie ruszy. Ja mu chyba ruszę :evil:

[ Dodano: 2009-08-15, 17:22 ]
A co do farbwelta , to zależy skąd wycofane: jak z Hamburga, gdzie chłodno, to może i dobre. Ale jak z południowych Niemiec, to może być różnie. Stąd, myślę, różnice w ocenach.

M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
technik219 ten Fuji C200 dobry je to film ?
Czy pstrykałeś może na FUJI COLOR 100?

C-200 to taka jakby zubożona wersja Superii. Nie wiem na czym to polega, może na tym, że nie ma czwartej warstwy? Właściewie nie zauważyłem większej różnicy pomiędzy S-200 a C-200. Jedyna to taka, że uśrednia nieco czerwień (mniej odcieni i walorów czerwieni). Poza tym alkos twierdzi, że z powodu braku tej czwartej warstwy (która ma podobno poprawiać barwy w oświetleniu jarzeniowym) ten materiał lepiej się skanuje. Na C-100 chyba nie robiłem (nie pamiętam), ale powinien być - jak to setka - bardziej drobnoziarnisty, ostrzejszy i bardziej nasycony. To dobry materiał.

pawel_fan  Dołączył: 07 Wrz 2009
Odświeże temat.
Mam w planie pobawienie się troszkę Zenitem, więc będę potrzebował filmów. Niestety 10zł/szt to trochę drogo. Zajrzałem na allegro, i widzę, że kodak Farbwelt jest nadal dostępny.
http://www.allegro.pl/ite...aktura_vat.html

Pytanie brzmi, czy to się nadaje do pstrykania dla początkującego? Wywoływał będę najprawdopodobniej w saturnie, lub czymś podobnym (no chyba że na forum jest jakiś krakowiak, który by mi to zrobił ;)).
I co z innymi wynalazkami z allegro w cenach do 5zł? Z których efekt może być w miarę przyzwoity?

http://www.allegro.pl/ite...cal_gratis.html
http://www.allegro.pl/ite...ur_100_200.html
http://www.allegro.pl/ite...0zl_okazja.html
http://www.allegro.pl/ite...lko_2_00zl.html
http://www.allegro.pl/ite...dzien_2009.html

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Kupiłem (prawdopodobnie około rok temu) od tego sprzedawcy chyba ze 20 rolek farbweltów 36-cio klatkowych i były całkiem OK - trochę wpadały w zieleń ale to chyba taki urok Kodaka i można to przy skanowaniu poprawić (mają za to ładne błękity). Nie wiem czy oprócz liczby klatek czymś się różnią ale do zabawy z Zenitem na Twoim miejscu bym wziął. Kilka filmów wołałem w Saturnie, bo bardzo szybko i tanio (2,99zł za film). Ale tak porysowanych klisz jeszcze nie widziałem... Oni chyba je wycierają papierem ściernym :evil: . Nigdy więcej - lepiej dołożyć złotowkę lub dwie i poczekać dzień (lub dwa :-) ) na wołanie w tradycyjnym zakładzie fotograficznym.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
piotrecius, taki OT, ale jeszcze nie zdarzyło mi się dostać od nich chociaż jednej ryski. Może kwestia mojego szczęścia, może Twój niefart. Póki co ich nie skreślam :-) Tak poza tym tam jest chyba tylko jedna dziewczyna, która to w miarę ogarnia.
*puf*

Ja kupiłęm ~30 farbweltów i polecem :) Dla mnie mają bombowe, niesamowite kolory, miłe ziarno, i są tanie. Rzeczywiście wpadają w zieleń, ale idzie je z tego wyciagnąć. Polecam!

pawel_fan  Dołączył: 07 Wrz 2009
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)
W takim wypadku będzie trzeba zainwestować w kilka sztuk. Szkoda tylko że 24 a nie 36, i że przesyłka taka droga.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
a ja czasem kupuję tanie klisze "rossman" w rossmanie - robi je fuji - jak jest promocja to za 3-8zeta idzie wyrwać zaleznie od czułości

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Kupiłem pięćdziesiąt parę sztuk farbwelta, kilka poszło po znajomych, ja jeszcze nie skanowałem ale wyniki użytkownika Wkkenatora są całkiem całkiem:

Cytat
wołany w media markcie i skanowany w kodaku

Na jakim kanale się to-to skanuje? Gold? czy coś innego? Inaczej: na jakim kanale puszczają to-to w labach?

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Polsat? TVN? czyt. nie mam pojęcia o żadnych kanałach :oops: Spytam się wkkenatora, on w labie trochę pracował to powinien wiedzieć ;-)

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
j+ napisał/a:
Tak poza tym tam jest chyba tylko jedna dziewczyna, która to w miarę ogarnia.

:-B :mrgreen:
ta? klik

ubeuszek napisał/a:
nie mam pojęcia o żadnych kanałach

Chodzi o maskę. Podczas skanowania mam możliwość wprowadzenia maski (właściwie odjęcia) określonego rodzaju. Skanuję Golda 100, wprowadzam maskę "Gold 100" i gotowe. Profoto skanuje się na masce Golda. Tak samo w labach. Mają zaprogramowane kanały na odpowiednie filmy. Jak puszczą Golda na kanale Superii to wyjdzie przesunięcie barw . Jak masz możliwość zasięgnięcia języka, to zapytaj na jakim kanale puszczają odbitki z tego filmu. U mnie w Kodak Express (chociaż Farbwelt to też Kodak) nie znają Farbwelta. A jakbym robił metodą prób i błędów to jakieś dwa tygodnie się zejdzie. Będę wdzięczny :-B

wkkenator  Dołączył: 06 Mar 2008
technik219 napisał/a:
Na jakim kanale się to-to skanuje? Gold? czy coś innego? Inaczej: na jakim kanale puszczają to-to w labach?

nie mam pojęcia, skanowałem to skanerem podpiętym pod minilaba, dość wiekowego już.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
diplodok, fajne ma foty w galerii - czym pstryka?

Skocz do: