Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
pusio22 natchnij mnie , albo wytłumacz czemu ma służyc ten test
bo juz sie pogubiłem ? od 5 zdj w -> zle dobrałeś czas zdjecia jakies ciemne?

[ Dodano: 2008-01-25, 06:45 ]
meble chcesz pompką odkurzać ?

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
pusio22 napisał/a:
Z tego co pobieznie wyczytalem na www to Tessar do 1930 roku na pewno nie robil powlekanych szkiel. Nie doczytalem jak z okresem po 30 do konca wojny i nacjonalizacji zakladow Zeiss'a. Na pewno zaczeli to robic dederowcy, czyli po wojnie.

Tessar to nazwa konstrukcji optycznej (4/3, 1902 rok, Paul Rudolph), wielu producentów optyki na świecie ma/miało szkła oparte o tą konstrukcję w ofercie.

Zasadniczo Tessar z racji prostoty swojej konstrukcji nie wymaga powłok wielowarstwowych, pojedyńcze spokojnie mu wystarczają do całkiem dobrej pracy pod światło.

BTW, w latach 30-tych (drugiej połowie) do optyki fotograficznej nie stosowano powłok (poza zastosowaniami militarnymi),
pojedyncze powłoki powszechne stają się na przełomie lat 40/50-tych,
wielowarstwowe to dopiero lata 70-te.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Rozkręcałem ostatnio Tessara ( ten co na fotce w 1 poście ) ogólnie, budowa prosta, trzeba tylko uważać żeby nie pogubić kuleczek od przełącznika A/M i przesłony. Nasmarowałem go i chodzi jak ... Marzenie :lol:

pusio22
[Usunięty]
Czy masz w swoim egzemplarzu taki "dings" jak na zdjeciu do recznego przymykania przeslony? U mnie to opiera sie na zebrze-pierscieniu do regulacji przeslony i czuje sie, ze tam jest mocna sprezyna. Boje sie, ze jak zaczne rozkrecac to przy probie zdjecia tylnej oslony obiektywu bebechy wyskocza i rozsypia sie wszedzie.

Nie, to raczej w zebrach, ale taki sam <tzn no nie do końca ale podobny> mam w sonnarze 180 zebrze. raczej nic nie powinno wyskoczyć, a na wszelki wypadek można przy rozbieraniu przycisnąć bolec przesłony tak żeby po zdjęciu obudowy sprężyna sie nie rozprężyła . ;-)

pusio22
[Usunięty]
Jakiego smaru uzywales? Czy ktos moze polecic jakis dobry smar do obiektywu ale do kupienia w stanach?

ja użyłem smaru w sprayu który jak dla mnie zapewnia odpowiedni opór pierścieni.
Smar firmy Motip, a nazwa to "WIT SPUITVET GRAISSE BLANCHE / WEβES SPR(U)HFETT SPRAY GREASE + PTFE PROFESSIONAL" ( lol jaka nazwa :lol: ) jakoś tak, pisze ze jest do części mechanicznych zapobiega sklejeniu i zużyciu itp itd, optymalne smarowanie po wyparowaniu rozpuszczalnika, ..." jak dla mnie sie nadaje nie wiem czy mogę komuś polecać bo nie jest to spray przystosowany do tego, ale co ważne sprawdza się ;-) .

znalazłem fotkę :

saakaszwili  Dołączył: 28 Maj 2009
TomaSzSz napisał/a:
Rozkręcałem ostatnio Tessara ( ten co na fotce w 1 poście ) ogólnie, budowa prosta, trzeba tylko uważać żeby nie pogubić kuleczek od przełącznika A/M i przesłony.

Mam takiego samego Tessara, ale nie chodzą listki przesłony. Rozkręciłem go trochę, nie gubiąc kulek ;), ale nie wiem jak dojść do mechanizmu listków. Ktoś pomoże?
:-B

Edit:
To jeszcze wrzucę fotki

Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
tilt napisał/a:

A tu się nie zgodzę, akurat mnóstwo obiektywów z Carl Zeiss Jena można polecić, ale Tessar to im akurat kompletnie nie wyszedł: niski kontrast, niska rodzielczość, słabe odwzrorowanie kolorów, a na plus: bardzo ładny bokeh, super do makro z pierścieniami pośrednimi (tutaj sprawdza się o niebo lepiej niż konstrukcje oparte na podwójnym Gaussie np. Pancolar 50).
Z kolei Carl Zeiss Tessar T*45/2.8 made by Oberkochen - miod malina ;]

pozdrawiam,
Marcin

Lata świetlne temu moim pierwszym aparatem był aparat małoobrazkowy mieszkowy marki Baldina (http://www.camerapedia.org/wiki/Baldina). Aparat miał migawkę Compur-Rapid do 1/500s i obiektyw Carl Zeiss Jena Tessar 1:3,5 o średnicy szkła 24mm (takie filtry pasowały). Mogę powiedzieć, że był to najostrzejszy obiektyw z jakim miałem do czynienia, lubiłem robić zdjęcia na niskoczułych błonach 15 DIN co odpowiada 25 ASA, można było na nim wykonać b. duże powiększenia bez widocznego ziarna. Do dziś z sympatią wspominam ten obiektyw i nie mogę się zgodzić z opinią o jego niskiej rozdzielczości.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Posiadam Baldinę , Beltikę i kilka Tessarów pokazanych na zdjęciach . On ma ciekawą plastykę ale już Wołna 9 ostrościa pod każdym względem do przewyższa . Tessar ma wspaniałe kontrasty ładne przejścia ale co do ostrości to jest modyfikowany obiektyw z 1902 roku . Obiektyw legenda

MPolak  Dołączył: 04 Wrz 2010
Witam Serdecznie wszystkich pentaxiarzy. Przesiałem się na K200D+18-55AL II z Panasonica FZ-20 (Leica DC 36-432mm stałe F 2.8- będę za nim długo tęsknił) i w poszukiwaniu jasności podpiąłem zalegającego w szafie Tessar'a z początku lat 50-tych.
Obiektyw prezentuje się tak:

Jest to seria T czyli z powłokami, z ciekawostek to posiada 16-listkową przesłonę, oraz pierścień blokady przesłony- można ograniczyć sobie zakres jej maksymalnego otwarcia w zakresie 2.8-22. Pierwsze próby przy F2.8 i taki oto efekt:

Mathis  Dołączył: 26 Mar 2008
Kolory są super :) I na ostrość też raczej nie można narzekać :)

nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
Moj tez daje rade :mrgreen: szczegolnie podrasowany pierscionkami :evilsmile:

pawel_fan  Dołączył: 07 Wrz 2009
=================================================
=================================================
Mam taki sam problem jak kolega kilka postów wyżej, czyli:
saakaszwili napisał/a:
Mam takiego samego Tessara, ale nie chodzą listki przesłony.

Niezależnie od ustawienia przełącznika (A lub M) i wciśnięcia bolca z tyłu przysłona się nie przymyka. Czym to może być spowodowane? Jak sobie z tym poradzić?

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Olej między listkami przysłony . Trzeba czyścić . Mimo że Tessar nie jest trudny w rozbiórce polecam zakład . Mechanikowi zajmie to pół godziny może godzinę pracy . Jeśli jednak ktoś musi to proszę nie stosować WD40 czy innych nie przeznaczonych do tego środków . Rozpuszczalnik benzyna ekstrakcyjne a na smarowanie malutkie ilości oleju silnikowego (najprościej). Przysłony pod żadnym pozorem nie smarujemy . Polecam jednak zakład

pawel_fan  Dołączył: 07 Wrz 2009
Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam!

pawel_fan, jeżeli mi go wyślesz mogę Ci go zrobić. tzn. naprawić.

Skocz do: