milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Cytat
albo biel wzorcowa..... :evilsmile: owszem jest takie cos....

Tak, ale to malo praktyczne, na 18% mozna przynajmniej padajace mierzyc.

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
milo napisał/a:
Bo teoretycznie na 18% szarosc nalezaloby ustawiac.

To chyba do mierzenia światła, a nie temperatury barwowowej. Mam szarą kartę (to IMO 18% odbicia światła, a nie 18% szarości) i odnoszę wrażenie, że tak całkowicie neutralnie szara to ona nie jest. Ale jej zadaniem jest właśnie odbicie odpowiedniej ilości światła, a nie służenie jako wzorzec koloru.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Korba, ale normalnie szara karta to pochlania 18% i musi byc neutralna, zeby nie bylo przeklamania. Jak rozumiem masz karte kodaka?

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
a ja mam taka karte z ksiazki Fotografia cyfrowa i tam sa takie napisy:

HIGHLIGHT (bialy prostokat)
SHADOW (czarny)
CAMERA RAW WHITE BALANCE (szary 18%?)
MIDTONE (szary, bardziej niz ten poprzedni)

Pytanko, moze ktos podrzucic mi linka do instrukcji jak to sie uzywa? Domyslam sie ze do pracy w studio itp to dosc wazne, wiec ktos moze ma link w ulubionych i chce sie na szybko podzielic? Dzikuje :-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
dagio, rzuć okiem tutaj, a życie stanie się prostsze ;-)

Akai  Dołączył: 06 Sty 2008
Ja mu podaje swiezutka karteczke papieru do drukarki.Bardziej wzorcowej nie potrzebuje :-)

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
zorzyk, pamiętałęm o TTL, ale cudeńko strona, dzięki wielkie. Już chyba zrozumiałęm co znaczy naświeltać na światła, cienie czy szarości. Chyba faktycznie przerzucę się na punktowy pomiar i o wszystkim będzie można decydować w trakcie. Dodatkowo wywnioskowałem z tego artykułu, że ta karta ma mi ułatwić podjęcie decyzji. Jeśli umieszczę ją w miejscu cienia a chcę sfotografować "jasną górę daleko" to mogę nacelować na obszar czarny karty, która jest w cieniu, pojechać -2EV i będzie z grubsza okej? Ale cyfra życie ułatwia. Robię pejzaż, mogę skorygować tuż po pstryknięciu, tylko na ulicy nie będzie drugiej szansy, więc karta na nic.. ot gadżet mam :mrgreen:

Cyfra tez cudow nie czyni.Obszary przegiete sa juz raczje nie do uratowania

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007

Juz mam dziekuje

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
milo napisał/a:
Korba, ale normalnie szara karta to pochlania 18% i musi byc neutralna, zeby nie bylo przeklamania. Jak rozumiem masz karte kodaka?

Szara karta sluzy do ustawiania poprawnej ekspozycji i nie musi byc neutralna. Do balansu bieli sa inne wynalazki typu QPcard, CBL Lens, WhiBal..

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Akai napisał/a:
Ja mu podaje swiezutka karteczke papieru do drukarki.Bardziej wzorcowej nie potrzebuje
- taaak jesli chodzi o scicslosc to efektywnie balans z tej kartki mozesz miec"za wysoki" o 1000-1500K ale ludzie latwiej akceptuja ocieplone obrazki wiec ci to pasuje

yacek13  Dołączył: 07 Gru 2007
Aż się boję zapytać, bo pytanie lamerskie strasznie:
Czy balans bieli ustawia się w miejscu fotografowanego obiektu czy w miejscu, gdzie w chwili fotografowania będzie aparat?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
yacek13 napisał/a:
Czy balans bieli ustawia się w miejscu fotografowanego obiektu czy w miejscu, gdzie w chwili fotografowania będzie aparat?

Tam, gdzie obiekt.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
yacek13 napisał/a:
- tam gdzie bedziesz mial fotografowany obiekt
Natomiast po nabraniu doswiadczenia mozesz "oszukiwac" sprzet robiac balans w innym miejscu - przy swietle mieszanym

Tak eleganckie, szybkie i konkretne odpowiedzi ośmieliły mnie bardziej więc zapytam:
Czy kadyszce można nakazać, żeby zapisywała zdjęcia od razu jako czarno - białe czy nie bardzo. Bo nie mogę dojść...

Długi  Dołączył: 16 Sty 2008
Jest przecież opcja BW, tak jak sepia i jeszcze parę kolorystycznych.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Wydaje mi się, że nie. Dopiero zapisany obraz możesz za pomocą wbudowanych filtrów przerobić

Długi  Dołączył: 16 Sty 2008
Jest w efektach, obok wyszczuplenia, koloru, sepii, jasności, obracania i miękkiego rysunku. Przynajmniej w teście tak napisano. Ja czekam na swój nowy nabytek :-D

Długi napisał/a:
Jest przecież opcja BW, tak jak sepia i jeszcze parę kolorystycznych.

Gdzie?
Nie chodzi mi o obróbkę już zrobionego zdjęcia w aparacie, bo to to akura znalazłem :lol:

Skocz do: