sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ja wywalilem wersje 3.x, wrzucilem 4 i bez problemu dala sie aktywowac numerem z Sandiska.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ależ zgadza się. Zobacz jeszcze, czy masz w "Licence information" dostępne "free ugrades". Raczej nie masz.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Faktycznie free upgrades 0 :-)

Sprytnie to rozegrali, dają CO 4.01 (bez LE w nazwie) ale w zasadzie to LE tylko nie nazwane.
Tak to by nawet do 5.0 nie mieli kaski :-)
Chociaż wersj 4.xx też mnie urządza jeszcze tylko bezpośredni support dla Samsungów i darowanemu programowi do kodu się nie zagląda :-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jak sądzę chcą uderzyć w inny segment rynku, niż do tej pory. Wersja 4 jest już bardzo bardzo, ale trochę przespali swój czas, koncentrując się do tej pory na rynku pro z produktem za $500. A teraz konkurencja wzrosła: Lightroom, SilkyPix, Bibble, z bezpłatnych RAW Therapee wyrasta na znaczącego zawodnika (szczególnie jeżeli teraz przyspieszą prace).

Dlatego IMO Phase One liczy na masowy upgrade do wersji 4 PRO (jeśli się taka ukaże) z 4. sandiskowej, albo z 4-sandisk do wersji 5, kiedy wyjdzie.

Swoją drogą to musiało się zarejestrować dziesiatki tysięcy ludzi w tej promocji sandiskowej 8-)

Podejrzewam że gdyby nie promocja to w Polsce byłoby kilka osób korzystających z tego programu :-) .
Jak na dosyć dużą firmę cholernie wolno reagują na potrzeby rynku.
Poważne błędy aplikacji poprawiają miesiąc czasu,wsparcie dla nowych aparatów wolne i z błędami.
Raw Therapee, mimo że początkowo tworzony przez 1 osobę dużo więcej obsługuje aparatów oraz szybciej reaguje na wszelkie sugestie użytkowników..

Tomaszttr  Dołączył: 23 Lut 2007
Markus, a propo jeża, próbowałes drukować z PPL-a. Jak spróbowałem wczoraj to zljokka oniemiałem na temat kolorów. Moim zdaniem lepiej niż s PS-a, tzn. najmniej przekłamane kolory (też mam EPSON R285)
Wracając do COne zauważyłem coś dziwnego. Mianowicie na jednej z fotografii po części tło tworzył ręcznik. Ręcznik był już poza GO, ale po powiększeniu dało się zauważyć fakturę recznika (czyli niteczki). COne w tym miejscu zrobił efekt jakby został użyty filtr typu pędzel, albo jakaś mozaika. Po przeanalizowanu kilku zdjęć efekt powtarza się. Kurcze, do tej pory to był mój numer jeden wywoływarek RAW-ów.
Co spróbuję jakiś progam, efekt jest taki, że rośnie mój szacunek do PPL-a.

Też chciałbym mieć jakiś porządny firmowy soft do obróbki Rawów.

Z wielu opinii wiem , że w 99 na 100 przypadków najlepiej oddaje on kolory.

Tak jest w Nikonie i tak jest pewnie w Pentaxie.

Niestety ale Samsung zupełnie olewa tą część wsparcia i zdany jestem tylko na
wersję 1.0 Digimax Master który nie jest dopracowany w zakresie kolorów.

To zauważyłeś na swoich zdjęciach to artefakty demozaikowania(dekodowania obrazu RAW).

Pojawiają się one czasem w prześwietlonych lub niedoświetlonych miejscach obrazu.

Ich występowanie zależy od algorytmu użytego w danym programie.

Czasem pomaga jego zmiana np. w RT z HPHD na VNG-4.

Skocz do: