mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Hasek, generalnie są dwa wyjścia. Albo zbierzesz zamówienie na CD/DVD ze zdjęciami + wydruki i ustalasz cenę, przeliczasz na osobę i w zależności od tego ile osób się zgłosi to tyle zarobisz, ale odradzam, za dużo użerania się i za małe pieniądze przy fotografowaniu jednaj klasy.

Nie wiem na jakie warunki jest w stanie się zgodzić szkoła, ale dla przykładu ja: 1200zł za fotografowanie od początku do 00:00 + mała marża na druku zdjęć i dla każdego za free CD/DVD. Cena brutto, umowa o dzieło, klasa do 25 osób. Jeśli więcej to ok.1600zł to minimum. Można więcej spokojnie. Ale to kwestia tego ile będzie łącznie zdjęć i osób.

Hasek  Dołączył: 07 Lis 2007
mkdexter, a ile zdjec mniej wiecej powinno byc zrobionych ?
Bo wiesz nie chce zrobic za malo zdjec, zeby potem mi glupio nie bylo, ze przesadzilem z cena :-P

Wiesz.. szczerze mówiąc, jeśli pierwszy raz będziesz robił fotki na takiej masówce, to rób ile wlezie, z czasem ma wyrabia się wyczucie i nie trzeba myśleć o liczbach. Ale skoro prosisz: zakładając, że klasa to będzie 32 uczniów + osoby towarzyszące, to mamy 58, no bo nie każdy sobie znajdzie parę ;) każdemu wypadałoby zrobić min. 4 zdjęcia w różnych sytuacjach, to już ponad 230 fotek, do tego zdjęcia z poloneza (najlepiej by była z jedna seria zdjęć para, para, para itd.). Zdjęcia podczas zabawy, a no jeszcze na początku toast i może jakieś z rodzicami. Potem czas na grupowe (z 10 zdjęć, zostaje 5 - całą klasa, z osobami towarzyszącymi, z rodzicami, nauczycielami etc.). Suma summarum wyjdzie nam ponad 550 zdjęć taki sensownych. Wiadomo, że wszystkie nie będą nadawały się do druku, ale warte będą wracania do nich. Za dużo by sprawiło tylko kłopot w wybraniu uczniom, które jest lepsze no i przy 500 zdjęciu jeśli nie będą diametralnie różne, to ludzie zaczną ziewać.

Hasek  Dołączył: 07 Lis 2007
mkdexter, Ok rozumiem wielkie dzieki za pomoc i porady :-B

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
mkdexter, zapoznaj się z http://www.cyberfoto.pl/f...htm#post1734431

szczególnie wart uwagi jest cytat:
Cytat
Nie robię studniówek od kilku lat, bo dość mam użerania się z młodzieżą
:-D

To prawda, choć można na różne trafić studniówki. Ostatnia, na której byłem była mimo dużej ilości par bardzo fajna i zdjęcia można było robić swobodnie. Ja generalnie też nie robię, chyba, że daję ceny ponad przeciętną stawkę. Wtedy jeśli komuś zależy i zapłaci to ok. Ale kolega Hasek widzę, że dopiero będzie zmierzał się z takim wyzwaniem, to myślę, że warto się na to skusić i te "kilka" złotych zarobić. Młody jest, to dogada się z młodzieżą :-)

Skocz do: