plis  Dołączył: 12 Paź 2011
Fakt. Przesadziłem. 650 EUR
Sigma

Za 400EUR można 17-70 HSM, który też gdzieś tam po głowie chodzi :-D

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
plis napisał/a:
Mianowicie, czy jest to faktycznie taka krowa
To jest krowa.
plis napisał/a:
Chodzi mi o to, że mam tylko K-r, a nie K-5 i zastanawiam się czy operowanie takim zestawem nie będzie niewygodne? Balans?
A jak masz silne rączki?

[ Dodano: 2012-03-15, 22:35 ]
komisarz napisał/a:
ale jak wygląda porównanie rzeczonej sigmy (wersji bez hsm - chodzi o cenę) i tamrona 28-75/2,8?
Z serwisów obu marek, wolę ten Sigmy. Rozpatrując kwestę szkieł, dość specyficznie.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Miałem wersję bez HSM i teraz mam z HSM.
Kobyły to są straszne i waga ponad 1/2kg robi swoje więc używanie tego z kredka widzę średnio.
Optycznie nowa jest lepsza, ale nie demonizowałbym że stara jest beznadziejna - nie jest taka zła.
Różnice optyczne widać ale kosmosu nie ma.
AF na HSM to już inna bajka.

plis  Dołączył: 12 Paź 2011
JackDeJack napisał/a:
używanie tego z kredka widzę średnio
Rozmumiem sugestię: zmienić body na K-5 i wtedy myśleć o cięższych szkłach. Pewnie to by było najlepsze rozwiązanie, ale po pierwsze K-r mnie satysfakcjonuje na obecną chwilę, po drugie K-5 skonsumowałby fundusze na szkło a sprzedaż K-r wystarczy na 17-70 tylko (aż?). No, powiedzmy, że coś tam jeszcze by się sprzedało, jak np. T18-250, z którym nie polubiliśmy się jakoś. Tak czy inaczej, sprawa do ponownego przemyślenia w takim razie.
Dzięki za info.

plis, Nie mówię że się nie da :idea:
Biorę pod uwagę swoje subiektywne odczucia z macania puszek typu K-r.
Jeszcze jak miałem K200D zarzekałem się że vertical grip mi nigdy nie będzie potrzebny ze względu na moje małe dłonie - odszczekiwałem to później, bo podpięcie gripa diametralnie zmienia komfort pracy z aparatem.

Biorę pod uwagę różnice mas:
K-r = 625 g (z 4 bateriami AA, adapterem na baterie i kartą pamięci)
,vs
Sigma 24-70 EX DG HSM = 790 g,
Sigma 24-70 EX DG Macro = 700g
, która to róznica jak dla mnie sprawi że taki zestaw będziesz trzymał głównie za obiektyw.

Najwiekszym brakiem K-r jest brak jakiegokolwiek gripa i ciągle nie rozumiem czemu jeszcze nikt nie wpadł na pomysł produkcji - sprzedawałby się pewnie nieźle.

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
plis, a może jak masz w pobliżu jakieś SigmaCentrum - wejdź podepnij i zobacz jak się czuje K-r'ka z tą Sigmą?

Jeszcze jakąś lampe nich ci dadzą podpiąć i wtedy poznasz radość operowania >1,5kg zestawem z uchwytem zaprojektowanym pod damskie rączki ;-)

Ech.... takie K200D z matrycą K-r i już miałbym drugie zapasowe body :-P

Skocz do: