nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
Wlasnie dziwe , wczoraj w angielskim lombardzie CEX pojawila sie sigma 70-200 2.8 hsm2 w cenie 315 funciakow , pojechalem dzisiaj rano do sklepu ... Okazalo sie ze obiektyw bez sladow uzytkowania , nawet jednej ryski nie ma , jak nowy , do tego ostrzy z moim k5 bezblednie , oczywiscie zanabylem i teraz ciekawi mnie wiek obiektywu , jak moza to sprawdzic ? Wyglada po prostu za nowo i nie chcialbym miec kiedys problemow z policja ;)

bizzz  Dołączył: 28 Wrz 2008
315 funciaków? Niezły bargain :) Coś musi być nie tak z legalnością, bo przecież żaden pentaxian nie sprzedałby go za 50% ceny. Teraz kwestia jak się z tym czujesz :) - pozdr.

andy68  Dołączył: 11 Wrz 2008
nazirus2411 napisał/a:
jak moza to sprawdzic ?

ja bym nie sprawdzał, ciesz sie nabytkiem, ta cena daje do myslenia :idea:

Cytat
Teraz kwestia jak się z tym czujesz :) - pozdr.

Nie , no bez jaj , to siec sklepow , wystepuja w kazdym wiekszym miescie UK . Tak ze to nie jest zakup od cinkciarza , po prostu ciekawi mnie rok produkcji ... No i to ze nie powinien dzialac z k5 , albo to jakas nowka , albo - nie wiem ...

cyberneticus  Dołączył: 05 Sie 2011
ja za 70-200 f2.8 dałem 1900zł :-)

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
nazirus2411, czemu nie powienien dzialac z k-5 ? :D

ja dzisiaj moja sigme przestrzelilem na wszystkie mozliwe sposoby i w koncu chyba ja wyczulem... 2.8 spokojnie uzywalne ;]

Gunner napisał/a:
nazirus2411, czemu nie powienien dzialac z k-5 ? :D

ja dzisiaj moja sigme przestrzelilem na wszystkie mozliwe sposoby i w koncu chyba ja wyczulem... 2.8 spokojnie uzywalne ;]

W sensie ze starsze niz rok wersje , nie powinny dzialac z powodu oprogramowania ( tak wynika z tego tematu ) , czyli mam jakas nowke , albo po kalibracji . Ja tylko tak pytam o mozliwosc sprawdzenia roku produkcji , po numerze seri , z ciekawosci .
Po za tym , to nie do mnie tekst :) Na co dzien uzywam sigme 24-70 macro , tez jest niby na 2.8 mydlana , wiec jak ktos oglada powiekszenia 1-200 to moze sie czepic ;) Mi przeszlo po wydrukowaniu zdjatka 20/30 z kx-a z kitem ...Teraz to po prostu robie zdjecia ;)

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
cyberneticus napisał/a:
ja za 70-200 f2.8 dałem 1900zł

Moja żonka za tą Sigmę dała 1600 zł... nówkę sztukę, z polską gwarancją 3+2, na fakturę vat! I kto jest lepszy? ;-) :-B

gamic1  Dołączył: 29 Sie 2009
Cześ napisał/a:
Moja żonka za tą Sigmę dała 1600 zł... nówkę sztukę, z polską gwarancją 3+2, na fakturę vat! I kto jest lepszy? ;-) :-B
- a gdzie za tyle można tą Sigmę wyrwać ??? :-)

gamic1 napisał/a:
a gdzie za tyle można tą Sigmę wyrwać ???

Trzeba mieć dłuuugą i dobrą historię współpracy z dystrybutorem ;-)

Cześ, - a nie "potrzebuje" Twoja żona drugiej takiej sigmy ??? :mrgreen: ;-)

gamic1, gdyby taki numer mógł przejść to wiesz ile szkieł potrzebowałaby moja żona? ;-)

Cześ, ot "głupio jest nie mieć nadziei" ;-) :-B ... a może S 100-300 ? :mrgreen:

gamic1 napisał/a:
a może S 100-300
uważasz, że gdyby można było to jeszcze nie miałbym go w swojej kolekcji? ;-)

Silent  Dołączył: 21 Wrz 2008
Nie chce zakładac nowego tematu a ten wydaje mi się najbardziej odpowiedni.
Kupiłem kilka dni temu Sigmę APO 70-200mm F2.8 II EX DG MACRO HSM. Po z robieniu około stu zdjęć przestał działać AF. Przy ręcznym doostraniu czasem AF ożyje, wyostrzy, ale po zmianie kadru już znowu śpi. Miał ktos już taki przypadek?

tm  Dołączył: 14 Sie 2006
W mojej Sigmie (70-300) pomogło dokręcenie śrubek od strony bagnetu, tych które znajdują się obok styków. A objawy były takie, że ani AF nie działał, ani nie rozpoznawało przysłony.

Edit:
Sprawdź też czy czasem nie masz brudnych styków (w korpusie i obiektywie).

Silent  Dołączył: 21 Wrz 2008

Szkiełko po wysuszeniu ożyło. :shock: Chyba nie lubi deszczu.

Tm Sigmę 70-300 tez mam od kilku lat i miałem ten problem co Ty :-D

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Silent napisał/a:
Szkiełko po wysuszeniu ożyło. Chyba nie lubi deszczu.
Na przyszłość nie pomijaj tak drobnych szczegółów :-/
Szklane kule nam ni pokazują że zamoczyłeś szkło.
Coś jakbyś na forum samochodowym pisał o problemach z silnikiem i pominał fakt że diesla zalałeś benzyną ;-)

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Załóż gumę na instrument... ;-)
Jak pada, ja zakładam na sigmę worki śniadaniowe, sprawdzają się świetnie.

caroos  Dołączył: 11 Maj 2010
A mi właśnie latem tego roku padł AF w tym obiektywie. Kupiłem go od kogoś tutaj z forum. Od początku podejrzewałem, że z szybkością AF jest coś nie tak, no ale pomyślałem sobie, że ten model tak ma. Potem zimą przyszły pierwsze problemy - AF na mrozie "zamarzał" przestawał działać... dopiero po kilku godzinach spędzonych w temp. pokojowej "ożywał". Stopniowo silnik AF stawał się coraz słabszy (wolniej kręcił), aż pewnego letniego popołudnia padł. Na szczęście do upływu gwarancji zostało jeszcze z 5 miesięcy. Wysłałem do serwisu - naprawili, skalibrowali, wgrali nowy firmware pod K-5 (z K-5 nie działał AF w trybie LV) i dopiero teraz jestem z niego w pełni zadowolony :) Z serwisu Sigmy również ;)

Skocz do: