er_es napisał/a:Czy seria EX ma lepszą optykę czy tylko wykończenie?
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Ekajana napisał/a:Przyznam jednak, że forumowe opinie skłaniają mnie ku tamronowi
[ Dodano: 2009-09-08, 07:56 ]
Jakość, światło, wielkość tamrona to jednak coś. Kadyszka z sigmą jest jednak cięęężka. Z tego co czytam wynika, że Japończycy nie składają lepiej obiektywów od innych Azjatów. Ciekawe czy już odechciało im się umierać na karoshi (czy jakoś tak) i opduścili sobie legendarną jakość, słusznie sądząc, że można jakiś czas pociągnąć na opinii
K200
Porównaj sobie na pełnej dziurze... Przy takim przymknięciu każdy obiektyw bedzie miał akceptowalna rozdzielczość...Ekajana napisał/a:Natomiast ciekawym jest, że pomiędzy Sigmą a DA70 różnicy praktycznie nie widać (na f 8/9.5).
Rafał | K-3 | 23ltd | 43ltd | 77ltd | P100 | S 17-50 | S 100-300 | 8mm rybka| Metz 50 | Benro
rbucz napisał/a:Porównaj sobie na pełnej dziurze
rbucz napisał/a:Przy takim przymknięciu każdy obiektyw bedzie miał akceptowalna rozdzielczość...
http://www.flickr.com/photos/szejkjorbuti/
K-5 i reszta
Ekajana napisał/a:
To znaczy 2.4, 2.8 czy 4.5?
Rafał | K-3 | 23ltd | 43ltd | 77ltd | P100 | S 17-50 | S 100-300 | 8mm rybka| Metz 50 | Benro
K200
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
K200
Żaba napisał/a:mam Sigmę 17-70 i 18-50 2.8 EX (ta starsza bez macro). IMHO 18-50 jest ostrzejsza
Żaba napisał/a:Dobre zdjęcie super, złe kosz, a którym było zrobione? Bez znaczenia.
wojtek_c napisał/a:To właściwie mogłoby być podsumowanie większości dyskusji o obiektywach.
w tym przypadku napisałem że moim zdaniem efekty sa podobne.Ekajana napisał/a:Obiektywy różnią się pomiędzy sobą efektami jakie dają (...)
jasne, ale mowa o konstrukcja raczej budżetowych (co niestety w naszych warunkach wcale nie oznacza, że tanich, ja wiem, że w naszych warunkach wydanie 1000 -1500 zł to spory wydatek) są dostępne testy opinii o szkłach jest też dużo. W tym przypadku IMHO to jest wybór dotyczący preferencji, zakres ogniskowych czy światło, nic więcej.Ekajana napisał/a:Ponadto świadomy fotograf kupując obiektyw i wydając nań niemało kasy chciałby poznać opinie na jego temat.