opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
wareks, prawdopodobnie takie samo, jak to że nieskalibrowany będzie dobrze pracował z innym korpusem

choć, właściciele k100d raczej gremialnie nie narzekali, że mają BF/FF w dowolnych szkłach

wareks  Dołączył: 18 Wrz 2009
Może głupio zapytam ale czy podczas kalibracji regulacji podlega obiektyw czy korpus?
Bo jeżeli zmianom ulegają ustawienia samego obiektywu czyli są one inne od ustawień fabrycznych czyli takich które powinny zapewniać współpracę z każdym korpusem PENTAXA
to chyba jest mała szansa aby taki obiektyw nie miał problemów FF/BF z innym korpusem.
Chyba że się mylę

wareks, jeżeli kalibrują ci w serwisie sigmy, to na 100% skalibrują ci obiektyw do twojego body

co innego jakbyś wysłał aparat z obiektywami do regulacji do serwisu Pentaxa

Czyli z tego wynika że trzeba bardzo ostrożnie podchodzić do zakupu takiego obiektywu który to już raz był wcześniej kalibrowany.
A ile razy można w ramach gwarancji przeprowadzić kalibrację obiektywu SIGMY?
lub z jakim kosztem trzeba się liczyć jeżeli nie uwzględnią takiego zabiegu(jako gwarancyjny) w obiektywie już raz skalibrowanemu lub po gwarancji?

Mariusz_CH  Dołączył: 30 Gru 2008
opiszon napisał/a:
wareks, jeżeli kalibrują ci w serwisie sigmy, to na 100% skalibrują ci obiektyw do twojego body co innego jakbyś wysłał aparat z obiektywami do regulacji do serwisu Pentaxa

Ja wysłałem moją SIGMĘ z body do serwisu Sigmy i w karcie gwarancyjnej napisali: "Kalibracja K20". I nie wiem jak to rozumieć, czy mieli na myśli: kalibrację obiektywu z K20 czy kalibrację samego body.

Wydaje mi się że fachowcy od obiektywów raczej nie powinni grzebać w korpusie i to nawet
nie swoim tylko "PENTAXOWYM"
A tak z ciekawości to o ile pamiętam to K20 ma chyba funkcję która to pozwala na własnoręczną kalibrację.

odin1983  Dołączył: 01 Wrz 2009
Witam,
Stałem się dzisiaj posiadaczem tego obiektywu z drugiej ręki. Mam kilka dni na ewentualne odesłanie toteż intensywnie obiektyw testuję. Okazuje się, że na krótkiej ogniskowej ma dosyć znaczny ff. Na tablicy testowej wyszło przy przesłonie f/2.8 ponad 3cm (z bliskiej odległości). Na długiej ogniskowej jest OK i przy większych przesłonach też. Z racji, że jest to mój pierwszy obiektyw (oprócz SMC-A 50mm/f1.7) nie sprawdziłem jeszcze w praktyce czy będę często wykorzystywał zakresy przy których występuję problem z autofocusem. Dlatego też chciałem sprawdzić wszelakie możliwości poradzenia sobie z tym problemem. Często wykorzystujecie 17-23 mm przy f2.8 - 3.5 ? Czy chcąc spróbować skalibrować body muszę posiadać wersję firmware 1.10 czy może już powszechnie wiadomo jak to zrobić z poziomu softu 1.30 ? W exif'ach mojej sigmy 17-70 zawarte jest info, że obiektyw to SIGMA FA 10-20 f4-5.6 EX DC. Macie podobnie ?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Dodam jeszcze, ze jak wybiore automatyczny wybor punktu ostrosci przez aparat i ustawi akurat pole centralne to ostrrzy w punkt a jak zmienie na punkt centralny to pomimo tego, ze wskaznik ostrosci pokaze sie w tym samym miejscu juz jest ff.

Pozdrawiam

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
odin1983 napisał/a:
SIGMA FA 10-20 f4-5.6 EX DC

Wow, chciałbym zobaczyć obrazki z 10mm na FF :shock: . Pewnie body coś pokręciło, u mnie Soligora 100/3.5 rozpoznaje jako Pentax FA 100mm f/3.5

Bruinen napisał/a:
Pewnie body coś pokręciło, u mnie Soligora 100/3.5 rozpoznaje jako Pentax FA 100mm f/3.5

ale to nie dlatego że body mataczy - po prostu wszystkie wersje tego obiektywu, czy to Soligor, Cosina czy Pentax, mają widocznie dokładnie taką samą elektronikę w środku, więc nie można rozpoznać co to za obiektyw, a skoro to bagnet K, to programy rozpoznają to jako obiektyw Pentax FA 100 ;-)

Skocz do: