kamciak  Dołączył: 16 Maj 2007
dzerry napisał/a:
Dada napisał/a:
Akurat sprzęt geodezyjny Nikon produkuje. :-P
Ale za szybko mierzy i przez to jest niedokladny. Tam gdzie konieczna jest bezkompromisowa dokladnosc, tylko leica i pentax.

Sorry ze odgrzebuje ale akurat dawno nie zagladalem na forum :)
tak ozywie nieco temat ale co do sprzetu geodezyjnego to akurat nikon w w/w sprzecie stoi znacznie wyzej niz pentax gdzie niezawodnosc i dokladnosc raczej kuleja. (sprawdzone w praktyce ;) )

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
kamciak napisał/a:
nikon w w/w sprzecie stoi znacznie wyzej niz pentax gdzie niezawodnosc i dokladnosc raczej kuleja. (sprawdzone w praktyce ;) )

czyli wracamy do wyższości świąt bożego narodzenia nad wielkanocnymi. myślę, że możnaby doświadczalnie sprawdzić, że przy wystarczająco dużej liczbie postów każdy temat na tym forum choć przez chwilę będzie wojną C, N i P

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ja myślałem że w Internecie obowiązuje

"reductio ad hitlerum" a nie "reductio ad Nikonum" :shock:

jak ktoś nie zna pierwszego z powyższych terminów, to proszę się zaznajomić z terminem "Prawo Godwina" :-P
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
opiszon napisał/a:
"reductio ad hitlerum"
Cytat
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina

Dobre, ale tak sobie mysle, ze ostatnio znajomy w dyskusji wyjechał z "gazem dla przestępców" (w domysle - wszystkich)... no i co mialem powiedziec... :evilsmile:

alkos, rozumiem że nawiązałeś do hitleryzmu, i zgoda - bo on w sumie sam zaczął

tyle że zgodnie z prawem Godwina, w tym momencie powinniście skończyć dyskusję, bo temat rozmowy został wyczerpany

[ Dodano: 2009-01-20, 08:05 ]
mam w związku z tym propozycję do Regulaminu, żeby umieścić zmodyfikowane prawo Godwina, tzn

Cytat
każdy wątek niezwiązany bezpośrednio z : Canon, Nikon vs Pentax, a Nikon ma pełną klatkę a Pentax nie, itp. zostaje zamknięty przez moderatora, po pojawieniu się odniesienia do "wojen systemowych" i pełnej klatki od Pentaxa

:evilsmile:

wlasciwie chyba tak sie stalo: dyskusja zamieniła się w kłótnię
ale ciągle nie uważam się za stronę przegraną :-P

alkos, ja też nie uważam żebyś przegrał, w końcu on pierwszy nawiązał do nazizmu

fakt że nie explicite, ale jednak

wlasciwie to on nie mial na mysli nazizmu... tylko obozy koncentracyjne: ten element byl wspolny dla wielu rezimow.

Z drugiej strony już sama potrzeba wspominania o Prawie Godwina również powinna automatycznie i per se konczyc dyskusje :-P

alkos napisał/a:
wlasciwie to on nie mial na mysli nazizmu... tylko obozy koncentracyjne: ten element byl wspolny dla wielu rezimow.

ale definicja prawa Godwina rozszerza się też na komunizm, itp. więc możemy założyć, że chodzi o tematy drażliwe, takie ostateczne argumenty 8-)

alkos napisał/a:
Z drugiej strony już sama potrzeba wspominania o Prawie Godwina również powinna automatycznie i per se konczyc dyskusje :-P

ano

powinien być automat na forum, który by reagował na słowa - hitler, nazizm, komunizm, Godwin, itp. i zamykał wątki automatycznie - potem mod ew by otwierał, jeśli zamknięcie było niepotrzebne :-P

opiszon napisał/a:
więc możemy założyć, że chodzi o tematy drażliwe, takie ostateczne argumenty

To juz troszke za szeroko chyba ;-)

no ok, to zostawmy tylko hitleryzm, komunizm i amerykański imperializm :-P

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
I jak zwykle okazało się że bezowocna dyskusja ma jednak swoje pozytywne skutki. Przyznam że po raz pierwszy zetknąłem się z Prawem Godwina. Nie mogę się z nim nie zgodzić. Czyli przynajmniej ja się czegoś imho wartościowego, nauczyłem :-D Ergo dyskusja była owocna :mrgreen:

alkos napisał/a:
tylko obozy koncentracyjne: ten element byl wspolny dla wielu rezimow.
i jest starszy niż nazizm. Np podczas wojen burskich, tworzyli je brytyjczycy.

[ Dodano: 2009-01-20, 08:24 ]
no prosze wikipednia twoim przyjacielem jest (no i profesor google też):

Pierwsze obozy zastosowały władze hiszpańskie (1896) wobec powstańców na Kubie, władze brytyjskie (1899-1902) w czasie wojen burskich dla "koncentracji" ludności górskiej i wiejskiej sprzyjającej Burom w celu lepszej ich kontroli, oraz władze amerykańskie (1900) na Filipinach.

Żaba napisał/a:
tworzyli je brytyjczycy.

No i po dyskusji. Dzieeeeki Żaba. :-/

:-P

Żaba napisał/a:
I jak zwykle okazało się że bezowocna dyskusja ma jednak swoje pozytywne skutki. Przyznam że po raz pierwszy zetknąłem się z Prawem Godwina. Nie mogę się z nim nie zgodzić. Czyli przynajmniej ja się czegoś imho wartościowego, nauczyłem :-D Ergo dyskusja była owocna :mrgreen:

cieszę się że mogłem pomóc

"człowiek wikipedia" jak zwykle do usług :!:

:-P

opiszon napisał/a:
człowiek wikipedia" jak zwykle do usług

wcale niepodobny do mnie z wyglądu, wcale a wcale :lol:

darbat  Dołączył: 27 Kwi 2008
opiszon napisał/a:
powinien być automat na forum, który by reagował na słowa - hitler, nazizm, komunizm, Godwin, itp. i zamykał wątki automatycznie - potem mod ew by otwierał, jeśli zamknięcie było niepotrzebne :-P

Za herezje w stylu Nikon, Canon, FullFrame powinien kasowac konto ;-p A za Sony, 4/3 to od razu na stos.

Napisał facet który w stopce ma
Cytat
Tampax K10D
:roll:

Żaba, nie pytaj się co on z tym aparatem robi :-P

Skocz do: