Ja też wybrałem tego linuxa.Galus81 napisał/a:Z tego co wszystko do tej pory (prze)czytalem - wybralem Linux Mint 17.2 Rafaela...tylko teraz:
Kolega jarkar już wspomniał że środowiskiem graficznym a ja dodam że po testach wybrałem KDE.Cytat1.czym sie roznie wersje: Mate,Cinnamon,KDE,Xfce? -> http://www.linuxmint.com/download.php
K-30, MZ-50, ME, EX1. 29er.
https://barmiska.blogspot.com/
Ja kiedyś używałem linuxa ale z powodów które opisałeś odpuściłem sobie. Teraz z powodu Windows 10 a dokładniej z kierunku jaki obrał Microsoft staram się wrócić do linuxa. Oczywiście nie zrezygnuję całkiem z Windowsa ale muszę mieć w miarę opanowaną alternatywę gdyby Windows stwarzał problemy.barmiska napisał/a:I choć od 20 lat jestem użytkownikem/cichym fanem Linuxa, coraz mniej go lubię...
To jest dla mnie zupełnie niejasne i całkowicie niezrozumiałe jak to jest zrobione z tymi sterownikami w linuxie.barmiska napisał/a:A co do wersji Minta - rodzaju środowiska okienkowego, to zainstaluj jeden (najlepiej z /home na osobnej partycji), potestuj 1-2 tygodnie, zainstaluj drugi, trzeci i wybierzesz co Cię mniej wkurzaKDE-Plasma / Gnome / Unity może (z Ubuntu), problemy ze sterownikiem sieciówki w jednym, grafiki w drugim...
ZbyszekB napisał/a:Ja kiedyś używałem linuxa ale z powodów które opisałeś odpuściłem sobie. Teraz z powodu Windows 10 a dokładniej z kierunku jaki obrał Microsoft staram się wrócić do linuxa. Oczywiście nie zrezygnuję całkiem z Windowsa ale muszę mieć w miarę opanowaną alternatywę gdyby Windows stwarzał problemy.barmiska napisał/a:I choć od 20 lat jestem użytkownikem/cichym fanem Linuxa, coraz mniej go lubię...
To jest dla mnie zupełnie niejasne i całkowicie niezrozumiałe jak to jest zrobione z tymi sterownikami w linuxie.barmiska napisał/a:A co do wersji Minta - rodzaju środowiska okienkowego, to zainstaluj jeden (najlepiej z /home na osobnej partycji), potestuj 1-2 tygodnie, zainstaluj drugi, trzeci i wybierzesz co Cię mniej wkurzaKDE-Plasma / Gnome / Unity może (z Ubuntu), problemy ze sterownikiem sieciówki w jednym, grafiki w drugim...
Dla przykładu testowałem Linuxa Mint z KDE, Cinnamon, MATE i Xfce. No i mimo że to jest ten sam linux to sterowniki karty dźwiękowej zachowują się inaczej. Na jednym jest tylko wyjście audio a na innym też S/PDIF, na jednym widać wejście audio a na innych nie. Totalny odjazd.
Rozumiem gdy są różne dystrybucje ale to była dokładnie ta sama dystrybucja z różnymi X-ami. Co ma dźwięk do grafiki?
![]()
K-30, DA 35mm F2.4 AL , DA 18-55mm F3.5-5.6 AL WR, DA 50-200mm F4-5.6 ED WR, Helios 44-2, Yongnuo YN-560 III
jarkar napisał/a:
Środowiskiem graficznym
ZbyszekB napisał/a:po testach wybrałem KDE.![]()
pe72 napisał/a:
Z programami do fakturowania to niestety na linuksie jest posucha. Właściwie to pozostaje chyba tylko z komercyjnych lefthand i agila faktury. Pozostali producenci nie oferują wersji na linuksa, przynajmniej ja nie znalazłem.
Zajrzyj też tu: http://biznes.linuxiarze.pl/ - tam jest też zestawienie programików na linuksa które można wykorzystać w firmie, ale niestety spośród tych darmowych programy są często nierozwijane.
Poza zakupem programu pozostaje też szablon w Calcu, no ale to już oczywiście zależy jaki przedmiot działalności, ile faktur itd
Galus81 napisał/a:Najbardziej z Minta ciagnie mnie ten Cinnamon - ale boje sie ze T2390, 2Gb Ram, Grafa Intelowka Mobile 965 Express Chipset Family...nie udzwignie tego - wiec chyba skonczy sie na Xfce
Galus81 napisał/a:Najbardziej z Minta ciagnie mnie ten Cinnamon - ale boje sie ze T2390, 2Gb Ram, Grafa Intelowka Mobile 965 Express Chipset Family...nie udzwignie tego - wiec chyba skonczy sie na Xfce
a fuj, w świecie wolnego oprogramowania tylko w CalcuGalus81 napisał/a:arkusz w Excellu
Zapomniałem napisać że to były testy wstępne a teraz testuję to KDE już bardziej dokładnie. Na razie chodzi dobrze ale zobaczymy ...Galus81 napisał/a:Z ciekawosci czemu KDE? gdzies wyczytalem ze do konca ta szata nie bedzie juz rozwijana - stad lekkie problemy na Plasma :/
Z LibreOffice'ape72 napisał/a:a fuj, w świecie wolnego oprogramowania tylko w Calcu![]()
WuWu84 napisał/a:wróciłem do Mate, co polecam na słabszym sprzęcie
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
spirit napisał/a:Generalnie Mint to jedyna dystrybucja, z którą mogę pracować i po tygodniu nie czuć potrzeby powrotu do Windowsa
Przetestuję jeszcze dokładniej tego Cinnamona bo w KDE zaczyna mnie parę rzeczy lekko irytować.spirit napisał/a:Mint ma dobrze zintegrowanego CInnamona (domyślne środowisko), ale preferuję XFCE. Tego nowego KDE nie polecam, niedopracowane, "zabugowane" i sprawia wrażenie złożonego z wielu nie do końca pasujących do siebie elementów połączonych kawałkiem sznurka i taśmy klejącej.
Właśnie czeka mnie jeszcze uruchomienie kliku programów Windowsowych zanim podejmę ostateczną decyzję czy KDE czy Cinnamon. Poza tym zainstalowałem też Ubuntu ale szybko zniknął z dysku.spirit napisał/a:Generalnie Mint to jedyna dystrybucja, z którą mogę pracować i po tygodniu nie czuć potrzeby powrotu do Windowsa, Lightroom 5 też ładnie działa.
ZbyszekB napisał/a:Przetestuję jeszcze dokładniej tego Cinnamona bo w KDE zaczyna mnie parę rzeczy lekko irytować.spirit napisał/a:Mint ma dobrze zintegrowanego CInnamona (domyślne środowisko), ale preferuję XFCE. Tego nowego KDE nie polecam, niedopracowane, "zabugowane" i sprawia wrażenie złożonego z wielu nie do końca pasujących do siebie elementów połączonych kawałkiem sznurka i taśmy klejącej.Do słabszych komputerów XFCE faktycznie jest niezłe.,
ZbyszekB napisał/a:
Właśnie czeka mnie jeszcze uruchomienie kliku programów Windowsowych zanim podejmę ostateczną decyzję czy KDE czy Cinnamon. Poza tym zainstalowałem też Ubuntu ale szybko zniknął z dysku.spirit napisał/a:Generalnie Mint to jedyna dystrybucja, z którą mogę pracować i po tygodniu nie czuć potrzeby powrotu do Windowsa, Lightroom 5 też ładnie działa.Próbowałem też Fedorę ale ten kto tworzył do niego środowisko graficzne musiał być nieźle na jakichś prochach.
![]()
K-30, DA 35mm F2.4 AL , DA 18-55mm F3.5-5.6 AL WR, DA 50-200mm F4-5.6 ED WR, Helios 44-2, Yongnuo YN-560 III
tmp napisał/a:Czego używacie do przeglądania zrobionych RAWów?
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
YM124G, MX, Mz-5n, K-5II, K-3II