k5IIs/KP i niezbędne szkla
Morituri Nolumus Mori
www.rivelv.deviantart.com / https://500px.com/rivelv
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Morituri Nolumus Mori
K-373, 11-300 mm f/1.7-4.0, sunpaki i agfatroniki, LX15, XZ-1
Tomeyk napisał/a:
3. Aberracja chromatyczna - tu odstaje, przy krawędziach zdjęcia jest dużo większa niż w 18-35. Lightroom jednak daje radę.
Tomeyk napisał/a:
4. Światło - no wiadomo, tu jest słabiutko, nie wezmę tego obiektywu na pstrykanie z ręki o zmroku.
Tomeyk napisał/a:
7. Za wąski pierścień do ręcznego ostrzenia, do tego nieszczęśliwie usytuowany zaraz przy korpusie, ciężko chwycić w grubych rękawicach.
Tomeyk napisał/a:
8. Duży minus za dekielek, zgubiłem już na pierwszym wyjściu ;) I nigdzie nie mają 72mm Pentaksa, same zamienniki.
Tomeyk napisał/a:
I uścislając - te nieostrości na krawędziach i w rogach, o których pisałem, (...) O, tutaj ewentualnie da się w lewym górnym rogu zobaczyć nieostrość na gałęziach - 21mm, f8.
Rivelv napisał/a:testowałem ten obiektyw przy wyjsciu w teren gdzie temperatura wachała sie miedzy -30 a -40 st C.
GrzegorzD napisał/a:Jeżeli piszemy o abberacji chromatycznej, to proponuję zainteresować się obiektywami mikroskopowymi lub lornetkami. Nawet tymi topowymi. Wtedy może się okazać, że problem aberracji chromatycznej w obiektywach fotograficznych jest problemem wydumanym.
GrzegorzD napisał/a:A do jakiego tematu fotograficznego po zmroku? Bo jeżeli wykluczamy wszystkie tematy po zmroku, to taka opinia może być zbyt restrykcyjna. A jeżeli dołożymy statyw, to obiektyw ma już naprawdę mało ograniczeń.
GrzegorzD napisał/a:
Zgadzam się, pierścień ostrzenia mało ergonomiczny bo za wąski i nie mam na myśli pracy w rękawicach. Co do usytuowania pierścienia, nie mam zastrzeżeń.
GrzegorzD napisał/a:
To nie wina dekielka, że go zgubiłeś. Dekielek jest w porządku, trzeba go jedynie porządnie założyć, jak w każdym obiektywie. Dodatkowo jego rozmiar pozwala sądzić, że ten kto nie potrafi porządnie go założyć jest artystą zręczności:)
GrzegorzD napisał/a:Uważam, że ocenianie ostrości obiektywu po wynikach na gałęziach drzew i krzakach jest najmniej rozsądnym pomysłem, gdyż jest to wyjątkowo skomplikowany przestrzennie obiekt.
Uważam, że o obiektywie możemy powiedzieć, że jest nieostry jedynie wtedy, kiedy nie możemy uzyskać zakładanej ostrości na wybranym temacie wyczerpując wszystkie rozsądne kombinacje przysłona/ogniskowa/odległość od obiektu.
Z ciekawości zapytam – co było tematem tego zdjęcia, które pokazujesz? Jak ostrzyłeś, manualnie, czy AFem? W jakim trybie robiłeś – full manual, preselekcja, auto?
Morituri Nolumus Mori
Tomeyk napisał/a:GrzegorzD napisał/a:Jeżeli piszemy o abberacji chromatycznej, to proponuję zainteresować się obiektywami mikroskopowymi lub lornetkami. Nawet tymi topowymi. Wtedy może się okazać, że problem aberracji chromatycznej w obiektywach fotograficznych jest problemem wydumanym.
Nie interesują mnie obiektywy mikroskopowe czy lornetki. Tak jak napisałem, porównywałem z Sigmą 18-35.
Tomeyk napisał/a:
GrzegorzD napisał/a:A do jakiego tematu fotograficznego po zmroku? Bo jeżeli wykluczamy wszystkie tematy po zmroku, to taka opinia może być zbyt restrykcyjna. A jeżeli dołożymy statyw, to obiektyw ma już naprawdę mało ograniczeń.
Do większości, jakie przychodzą mi do głowy, lepsza będzie ta sigma 18-35, bo mogę ją otworzyć np. na 2.8 i mieć nadal przyzwoity obraz.
A ten Pentax 16-85 tak jak w poprzednim moim poście napisałem, kupiłem właśnie do nocnego pstrykania ze statywu plus jako uniwersalny obiektyw na dzień..
Tomeyk napisał/a:
Zdjęcie jest tylko przykładowe. Akurat tu nie mogłem się zdecydować i ostrzyłem ręcznie na live view na te parasole, starając się równocześnie mieć Mariacki również w polu ostrości. Przysłona stała, ISO stałe, czas już sobie aparat dobierał.
O gorszej ostrości piszę dlatego, że Sigma 18-35 dawała sobie lepiej radę w rogach - większość mojego posta to porównanie właśnie do niej.
Ale ona zmęczyła mnie już swoją masą, rozmiarem i wąskim zakresem, stąd potrzebowałem czegoś takiego jak Pentax 16-85, bardziej uniwersalnego i bardziej kompaktowego, choć mającego również słabsze punkty w porównaniu do Sigmy.
WodaWProszku napisał/a:(...)Jak potrzebuje super ostrego szła to też nie jest to pewnie najlepszy wybór (...)