opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Jacek S, ale do Twistów, czy Wecków?
no i czy zagotowywał? to istotne pytanie, bo jak nie zagotował, to mu się mogą do wiosny zepsuć, i cała partia dobrych obiektywów pójdzie do kompostownika :)

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Żarty,żartami ale jedynym co powoduje że puszki FF nie mają zbyt wielu użytkowników jest
ich cena.

Naturalnym rozwojem 99 % fotografów amatorów jest ciąg:

kompakcik-> aps-c >FF

W przypadku Pentaxa FF to tylko analogowe jest ale postęp wymusi powstanie FF cyfrowego.

Wiadomo,że "niedzielnemu pstrykaczowi" to FF do niczego nie jest potrzebne tak jak nie każdy fotograf posiadający swoje studio ma aparat Hasselblad.

Wracając do tematu to w przypadku GX-20 trend cenowy uległ odwróceniu i puszki Samsunga są obecnie droższe od Pentaxa.

Wcześniej kupując coś z pod szyldu Sama można było liczyć na kilkaset złotych oszczędności.

Markus napisał/a:

kompakcik-> aps-c >FF

Markus, może nie generalizuj? bo tak to możemy od razu zaszaleć i napisać:

"naturalnym rozwojem 97% fotografów AMATORÓW jest ciąg:
kompakcik -> aps-c -> FF -> MF -> BF"

skoro napisałeś "amatorów", to przesadziłeś z tym flowem od kompaktu do FF
większość ludzi których znam, a posiadają kompakty, nie widzi powodu, dla którego mieliby mieć "Taki duży i ciężki aparat"

ja z kolei nie widzę powodu, żeby w tej chwili kupować FF - co to, przymus jakiś?
technologia się trochę rozwinie jeszcze, i w APS-C będziemy mieli takie małe szumy, o których się teraz nam nie śni

i jaki wtedy będzie zysk z posiadania FF?
-chyba tylko łatwiej dostępny szeroki koniec, bo dla mnie, hobbysty który zaczynał już na cyfrze, nie ma innego powodu

jakby w tanich olkach był większy wizjer, i obiektywy tańsze, to może bym mial olympusa 510 (łaa, taka mała matryca ;) )

FF to dla mnie tylko jakiś mityczny potwór ;) bo dlaczego nie 1,1 * FF (jeszcze lepszy szeroki kąt, jeszcze mniejsze szumy.

w momencie w którym uwolniliśmy się od kliszy, uwolniliśmy się także od konkretnego rozmiaru filmu/matrycy

a może tak cyfrówki z kwadratowym sensorem (i wizjerem)

ja bym taką kupił pewnie :)

[ Dodano: 2008-07-10, 13:32 ]
w każdym razie w tej chwili czekam na mój następny aparat - np k40d - APS-C z naprawdę świetnym sensorem, super zakresem tonalnym, funkcjami jakich brak u konkurencji

ale i tak wszystko sprowadza się do tego, żeby można tym było zdjęcia robić!

do tego FF nie jest potrzebny

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Markus, a co oni robią z tymi pozostałościami matryc z obrzeża ??? Bo do kompaktów nie wstawiają - za mała rozdzielczość. Może do WEBkamerek? :mrgreen:
Szkoda, żeby taka fajna technologia się marnowała...

[ Dodano: 2008-07-10, 14:20 ]
opiszon napisał/a:
FF to dla mnie tylko jakiś mityczny potwór ;) bo dlaczego nie 1,1 * FF (jeszcze lepszy szeroki kąt, jeszcze mniejsze szumy.

O tym ja też pisałem. W FF kusi mnie tylko jedna rzecz - wizjer. Ale jak już też o tym pisałem - można by dać większe powiększenie w obecnym wizjerze i też bym się nie obraził. Skoro z ciemnymi kitami jest jednym z jaśniejszych, to z jasnymi * i stałkami po powiększeniu byłby też jasny.
Wiem - jest muszla powiększająca, ale czy przypadkiem ona nie zmniejsza odległości ocznej (czy jak to się nazywa). Obecnie w moim K110D i tak jest dość mała ER, tak że nie zawsze jest wygodnie, szczególnie w jakiejś trudniejszej pozycji, kadrować.

azkal  Dołączył: 13 Lut 2008
pawelek-79 napisał/a:
Wiem - jest muszla powiększająca czy przypadkiem ona nie zmniejsza odległości ocznej (czy jak to się nazywa)

Foce w okularach i też się zastanawiam nad tą muszelką (O-ME53), gdyby zmniejszała odległość oka to dla mnie trochę kiszka. Znalazłem aukcję na alledrogo i tam sprzedawca pisze, że jednak zwiększa odległość oka od wizjera...
Link do tej aukcji: http://tinyurl.com/6f4mcn

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
zwiększa odległość od wizjera ok 1cm, może ciut więcej, ale obraz jest sporo większy niż bez najlepiej umów się z kimś i sprawdź, co do kupna muszli to może tutaj http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=8365 wciąż aktualne lub zapytać w apoloo ktoś ostatnio pisał że mają/lub mieli i to sporo taniej, sporo osób z forum ma tę muszlę a coś mi się wydaje że większość :-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
azkal napisał/a:
Foce w okularach i też się zastanawiam nad tą muszelką (O-ME53)
Noszę okulary i mam tą muszlę. Można się przyzwyczaić.

sahell  Dołączył: 10 Lip 2008
Poniższy cytat potwierdza, że jednak pentax i samsung posiadają rożne typy plików RAW:

"Notably, the GX-20 saves RAW images in DNG format only, while the K20D provides a choice of DNG or Pentaxs PEF format."
Cytat ze strony:
http://www.popphoto.com/c...sung-gx-20.html

Stąd pytanie czy jednak tracę coś brakiem formatu PEF (nie wliczając dostępności programów, chodzi mi jedynie o jakość zdjęć i dalszą obróbkę). Może użytkownicy pentaxa wypowiedzą się, który format RAW preferują i dlaczego.

azkal  Dołączył: 13 Lut 2008
predoo, dzięki za rozwianie moich wątpliwości :-B

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
sahell napisał/a:
Stąd pytanie czy jednak tracę coś brakiem formatu PEF

Tak... miejsce na karcie pamięci.
PEF jest kompresowany, DNG w GX-10 nie ( nie wiem jak to wygląda w GX-20)
U mnie w GX-10 każdy RAW w formacie DNG zajmuje 16 MB miejsca na karcie pamieci.
Potem na komputerze można sobie zgrane RAWy przepuscić przez Adobe DNG Converter i skompresować je bezstratnie co pozwoli nam zaoszczędzić około 50% miejsca zajmowanego przez fotki.

Na jakości nic nie tracisz.

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
argawen napisał/a:
azkal napisał/a:
Foce w okularach i też się zastanawiam nad tą muszelką (O-ME53)

Noszę okulary i mam tą muszlę. Można się przyzwyczaić.

ja też ;-)

pef jest natywnym formatem pentaxa, dng to format ustandaryzowany - różnicy w jakości nie powinieneś mieć - różnią się jedynie kompresją - te same dane powinieneś mieć w pef i dng, jedyna różnica więc w rozmiarze plików - pef'y są jednak mniejsze

[ Dodano: 2008-07-10, 16:53 ]
o, za długo pisałem odpowiedź i wyszedł dubel ;)

Cytat

kompakcik-> aps-c >FF

Fajnie znów być innym. Ja zaczynałem od starta 6x6 potem było FF - jakieś zenity, minolty, ricohy, canony, nikony pentaxy... Potem APS cyfrowe... A teraz myślę o jakimś kompakcie do zabawy - myślę, że może kolejna wersja sigmy DP? ;-)

Jacek S, widocznie albo nie jesteś fotografem amatorem ;) albo należysz do tego 1% populacji ;)

opiszon napisał/a:
albo należysz do tego 1% populacji ;)

To mnie jara ;-D

sahell  Dołączył: 10 Lip 2008
Jak popatrzyłem ostatnio na ceny gx-20 (3444 z kitem) i k20d (3177 z kitem) to treść tematu robi się trochę nieaktualna. Właściwie nie widzę już żadnych plusów samsunga, oprócz ładniejszym wyglądem i kolorystyką body i menu(choć pewnie i to nie każdemu się bardziej podoba). Co o tym sądzicie?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Chyba widziałem gdzieś porównanie DNG z PEF i ten drugi wypadł lepiej pod względem jakości. Ale dużo zależy od wołania przecież.

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Ja ostatnio wziąłem do ręki K20d i wydał mi się niewygodny w porównaniu do mojego gx-10 :mrgreen: Poważnie mam wrażenie, że poprzednik jest wygodniejszy, menu w w k20 jest dla mnie nieczytelne, niby to samo, ale inne ustawienie, w samie jest wertykalne, i się zgubiłem. Zastanawia mnie czy pentax nie ma płytszego gripa. Podczepiłem pentaxowy do Gx-10 i handgrip wystaje dość znacznie nad zakończeniem pentaxowego gripa :?:
Jak dla mnie plusem pentaxa są dwuletnia gwarancja i dostępność gripa, ale mam nadzieję że do sama grip też się znów pojawi.
Ja raczej wybiorę znów sama, nawet jeżeli będzie droższy 200-300 zł.

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
opiszon napisał/a:
mój kapelusz

Ooo witam kolegę ze skodovki.... wygląda że nie dość że oboje pstrykamy aparatami na banget K, to jeszcze oboje jeździmy felkami :)

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
hmm moze ja mam jakies uposledzone myslenie ale jak kupowac lustro to firmy ktora sie specjalizuje w ich produkcji a nie Samsunga, ktory robi wszystko co sie da. Tak wiem, ten Samsung To Pentax w innej obudowie ale ... wole miec jednak obudowe Pentaxa od S. :)

Skocz do: