plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W środę minie termin ustanowiony w regulaminie sklepu na załatwienie reklamacji. Innymi słowami wysłałem do sklepu, sklep wysłał do serwisu i czekam.

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
plwk napisał/a:
W środę minie termin ustanowiony w regulaminie sklepu na załatwienie reklamacji. Innymi słowami wysłałem do sklepu, sklep wysłał do serwisu i czekam.

Jeszcze czekasz ? :)
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Podobno ma wrócić w przyszłym tygodniu

3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
plwk napisał/a:
Podobno ma wrócić w przyszłym tygodniu

No i jak się mają sprawy z TUMAXem?
Pytam, bo dla mnie chyba nie ma alternatywy ( cenowej ) i bedę ponownie sie przymierzał do TUMAXA.

Przysłali nowego.

3xs napisał/a:

No i jak się mają sprawy z TUMAXem?
Pytam, bo dla mnie chyba nie ma alternatywy ( cenowej ) i bedę ponownie sie przymierzał do TUMAXA.

a sigmy? maly metz? tylko to juz w okolicach 700zeta :)
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

jacekkar1  Dołączył: 12 Sty 2008
plwk napisał/a:
Przysłali nowego.

Ciekawe czy będzie tak dobry jak ten poprzedni - bo chyba do tej pory byłeś posiadaczem najlepszego egzemplarza :-) - chyba jako jedyny nie narzekałeś.
Pamiętam jak sam chciałem zakupić taką lampkę (właśnie sprzątając papiery w pracy na biurku napotkałem na instrukcję na kartce A3 wydrukowaną ze stronki producenta) a dokładnie jej klona firmowanego EXAKTA - uff jak dobrze, że dystrybutor zwlekał - bo teraz jestem posiadaczem świetnej lampki SUNPAK PZ5000AF.
plwk napisz proszę czy zauważyszłeś rozrzut parametrów w stosunku do poprzedniego egzemplarza - tak dla zaspokojenia ciekawości.
Pozdrawiam

Czy ten Twoj SUNPAK PZ5000AF rozumie co to P-TTL ?

Nowy egzemplarz nie różni się sposobem pracy od poprzedniego. Porobiłem na szybko próby w podobnych warunkach i było to samo co w poprzednim. Nie próbowałem z K100D i K10D a z tymi poprzedni egzemplarz pracował znacznie lepiej niż z DL-em.

[quote="jacekkar1"]
plwk napisał/a:

Ciekawe czy będzie tak dobry jak ten poprzedni - bo chyba do tej pory byłeś posiadaczem najlepszego egzemplarza :-) - chyba jako jedyny nie narzekałeś.
Pamiętam jak sam chciałem zakupić taką lampkę (właśnie sprzątając papiery w pracy na biurku napotkałem na instrukcję na kartce A3 wydrukowaną ze stronki producenta) a dokładnie jej klona firmowanego EXAKTA - uff jak dobrze, że dystrybutor zwlekał - bo teraz jestem posiadaczem świetnej lampki SUNPAK PZ5000AF.
plwk napisz proszę czy zauważyszłeś rozrzut parametrów w stosunku do poprzedniego egzemplarza - tak dla zaspokojenia ciekawości.
Pozdrawiam

Ja równiez nie narzekam, chociaż mam model 880.
Ile kosztował SUNPAK?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
mazi napisał/a:
Stawiam skrzynię :-B , że nie. Pewnie tylko automat albo manual, co nie wyklucza jej oczywiście z użycia

piotr_luk napisał/a:
mazi napisał/a:
Stawiam skrzynię :-B , że nie. Pewnie tylko automat albo manual, co nie wyklucza jej oczywiście z użycia

ja moge 2 skrzynki postawic. Ten maly brak zrozumienia jest dle niektorych osob bardzo wazny, wiec nie robilbym tego typu porownywan.

jacekkar1  Dołączył: 12 Sty 2008
piotr_luk napisał/a:
mazi napisał/a:

Zgadza się SUNPAK nie wie co to jest P-TTL ale ma świetną własną automatykę (dla dowolnej wartości przysłony), podział mocy w manualu co 1/3EV, błysk stroboskopowy, tryb Slave, dużą LP, palnik z zoomem kręcony w poziomie i w pionie. Jest bardzo przyjazna w obsłudze - a kółko dodatkowo wspomaga szybkie zmiany. Proszę mieć na uwadze, że gdy ta lampa była produkowana to był to produkt z górnej półki.

Zapłaciłem za nią na allegro coś koło 250zł (a widuję takie od 200 do 400)

Jedyne co mi w niej brakuje to nie P-TTL (którego jakoś nie mogę opanować w lampie wbudowanej) tylko brak wspomagania AF - tzn lampka od wspomagania jest ale logiczne że aparat nie może jej powiedzieć "HELP ME". I to mogę faktycznie uznać za wielki minus.
-----------------------------------
pozdrawiam

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
plwk, nie jeździsz przypadkiem niebieskim busem ? Widziałem dzisiaj kogoś bardzo podobnego do ciebie.

256mb, nie jeżdżę niebieskim busem i nie wiem nic o Twojej lokalizacji (profil masz jakiś taki ubogi).

background  Dołączył: 20 Maj 2006
Mój Tumax padł wczoraj, po ok 2 latach pracy. Nie wiem ile tysięcy zdjęc nim zrobiłem, ale sporo. Teraz mam tylko jeden problem, nie wiem gdzie jest serwis...

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
background napisał/a:
Mój Tumax padł wczoraj, po ok 2 latach pracy

Kurczę,nie można dowierzać tym "kundlom".Mój klon soligora 42DA ma 11 lat i poza tym,co zechciał popsuc uzytkownik(wyłamałem stopkę-z wymianą nie było problemu),działa jak nowa.Teraz padają po wszystkiego dwu latach :evil: uzytkowania.

MarWoj napisał/a:
background napisał/a:
Mój Tumax padł wczoraj, po ok 2 latach pracy

Kurczę,nie można dowierzać tym "kundlom".Mój klon soligora 42DA ma 11 lat i poza tym,co zechciał popsuc uzytkownik(wyłamałem stopkę-z wymianą nie było problemu),działa jak nowa.Teraz padają po wszystkiego dwu latach :evil: uzytkowania.

Ja mam 20 letniego HANIMEXA i działa ale co z tego? Patrz wątek o 540 - nowa i już jest zepsuta a narzekacie, że TUMAX padł po 2 latach.

Porównanie do SUNPAKA, który nie ma pTTL, wspomagania AF jest chyba nie na miejscu.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
3xs napisał/a:
Ja mam 20 letniego HANIMEXA i działa ale co z tego? Patrz wątek o 540 - nowa i już jest zepsuta a narzekacie, że TUMAX padł po 2 latach.

3xs, w podtekscie mam na myśli,że producenci "żenią" nabywcom szajs,całkowicie nie szanując ich.Tak na zasadzie :kupcie to,co produkujemy,a potem sie z tym bujajcie.Jeśli ktos bierze pieniądze,to powinien za to czuc sie odpowiedzialny.Żal,że w coraz wiekszym stopniu dotyczy to produktów markowych.Gdyby taki stan rzeczy dotyczył np. AF 280T,to dzisiaj pasjonowalibysmy sie całkiem innym sprzetem.

MarWoj napisał/a:
3xs napisał/a:

3xs, w podtekscie mam na myśli,że producenci "żenią" nabywcom szajs,całkowicie nie szanując ich.Tak na zasadzie :kupcie to,co produkujemy,a potem sie z tym bujajcie.Jeśli ktos bierze pieniądze,to powinien za to czuc sie odpowiedzialny.Żal,że w coraz wiekszym stopniu dotyczy to produktów markowych.Gdyby taki stan rzeczy dotyczył np. AF 280T,to dzisiaj pasjonowalibysmy sie całkiem innym sprzetem.

Masz rację ale to nie dotyczy tylko firm takich jak TUMAX. Przecież kupowałem ostatnio body PENTAXA i do piero 4 sztuka jest ok. Tak robi prawie każdy niestety.

Skocz do: