xander  Dołączył: 06 Kwi 2008
alkos napisał/a:

.... a z tych dwu to k20D.

A dlaczego? Jaką przewagę tutaj ma pentax nad d200?

X.

[ Dodano: 2008-05-28, 18:10 ]
Fafniak napisał/a:
xander, o ile wiem to alkos, pozbyl sie pentaxa - :-P

Ślepym i sygnaturek nie doczytałem.

Xander

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
l_uka napisał/a:
alkos napisał/a:
zawsze proszą o kombinację obiektyw-puszka w takim przypadku

no wlasnie - oszusci cholera :-( Zamiast skalibrowac fizycznie polozenie czujnikow af, robia jakies sztuczki w firmwarze i zapisuja korekte dla konkretnego szkla :-(
Mi koleś z serwisu mówił, że szkieł nie będą ruszać. Co więcej - wątpię, żeby K100D miał pamięć korekcji ustawień AF dla każdego ze szkieł osobno. A ponieważ błędy mojego układu AF bardzo zależą od rodzaju oświetlenia, więc mam nadzieję, że w moim przypadku skończy się na wymianie/naprawie układu AF.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
xander napisał/a:
Na niektórych forach nikoniarze szczycą się, że ich puszki nie mają kłopotów z AF a jedynie kundlowe obiektywy wymagają kalibrowania.

Ja, posiadacz aparatu k100d marki Pentax niniejszym szczycę się, że nie mam problemów z AF, zarówno na moich dwóch obiektywach rasowych, jak i na jednym kundlu. A na manualach to już w ogóle żadnego problemu z AF, nawet śladu, serio - serio.

Mam nadzięję, że google zindeksowało.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
xander napisał/a:
Jaką przewagę tutaj ma pentax nad d200?

rozdzielczosc i szumy. i w ogole nie lubie d200, taki troche niedorobiony byl....

3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
alkos napisał/a:
xander napisał/a:
Jaką przewagę tutaj ma pentax nad d200?

rozdzielczosc i szumy. i w ogole nie lubie d200, taki troche niedorobiony byl....

Hm, w ogóle to trudno się odnieść do takich wypowiedzi. Szum - zgoda, szumiał więcej niż K10 tylko co z tego? Może nie miał na stałe włączonego odszumiania RAWów ;) Ale D200 to raczej już jest puszka typowa semi pro i rządzi się innymi prawami. Musi spełniać wysokie kryteria odnośnie funkcjonalności i szybkości działania. Jest przeznaczona dla zupełnie innego klienta niż PENTAX. W tej kategorii sprzetu niedopuszczalne jest grzebanie w menu w celu zmiany WB i brak informacji o jego ustawieniu na wyświetlaczu, podnoszenie lustra w samowyzwalaczu dostępne z menu czy też szybkostrzelność na poziomie 2,5 czy też 3 kl./sek. albo migawka 1/4000 itp. itd. Tylko proszę, nie mówcie, że napisałem, że D200 jest lepszy. Jest to inny sprzęt. To tak jakby porównywać usportowione coupe do samochodu wyścigowego. Można powiedzieć, że coupe lepiej amortyzuje, jest wygodniejszy i ma bagażnik - tylko co z tego? ;)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
3xs napisał/a:
Tylko proszę, nie mówcie, że napisałem, że D200 jest lepszy. Jest to inny sprzęt. To tak jakby porównywać usportowione coupe do samochodu wyścigowego. Można powiedzieć, że coupe lepiej amortyzuje, jest wygodniejszy i ma bagażnik - tylko co z tego? ;)

To z tego, ze pytanie brzmiało: co bym wybrał.

A nie: co lepsze.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
3xs, zdaje mi się, że jesteś jednym z niewolników teorii, że zawodowa puszka musi być szybka.

Wcale nie musi.
Po co to porównanie do samochodów wyścigowych?

K10D to ekstra aparat, pod jednymi względami lepszy od D200, pod innymi (np. szybkość) gorszy. Jest inny, alternatywny, dla osób wymagających czegoś innego.

I w tej kategorii sprzętu wcale nie musi być na wierzchu przycisku WB, bo świadomy użytkownik (szczególnie w K10D) nie robi jpgów tylko RAWy, i ma to w nosie. Szybkostrzelność wcale nie jest potrzebna każdemu profesjonaliście, zdjęć nie robi się wyłącznie na stadionach, czy w ogrodach zoologicznych.

Mam ME Supera - traciłem w nim ujęcia, bo był za wolny. Miałem MZ-6, też przepadały mi ciekawe chwile - był za wolny. Przy K10D nigdy, przenigdy, przez nieco ponad rok użytkowania nie straciłem żadnego zdjęcia, jakie miałem ochotę zrobić. Bez przesady.

Wybrałbym K10D.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
zawodowstwo=reporterka=szybki aparat = bzdura(jako calosc)

Bez cytowania Was koledzy, myślę, że nie zostałem w ogóle zrozumiany. Być może to moja wina i sposobu w jaki pisze posty. MEA CULPA. Porównaie do samochodów sportowych było przypadkowe i nie miało związku z szybkościa aparatu. Zmienię ten przykład na inny - rodzinne, pakowne kombi z dużym kufrem jest super ale ciężarówka pod względem możliwości przwozowych jest lepsza pomimo innych wad. Porównywanie produktów projektowanych z innym przeznaczeniem traci sens.
To, że ktoś uważa, że sprzęt profi nie musi być szybki może tak uważać ale każdy sprzęt profi w swoim segmencie jest pod tym wzgledem oceniany. Drogi SAMPIE to , że traciłeś ujęcia to przykre ale do przeżycia ale fotografując profesjonalnie nikt tak nie myśli bo tracąc ujęcia traci kasę - o to chodzi. A tak na marginesie - fotografowanie z szybkością powyżej 5 klatek /sek. przynosi całkiem ciekawe odczucia. Najczęściej zawsze jest grymas radości na twarzy ;)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Cytat
To, że ktoś uważa, że sprzęt profi nie musi być szybki może tak uważać ale każdy sprzęt profi w swoim segmencie jest pod tym wzgledem oceniany.

No, taki Hasselblad H3D-II to musi być pieruńsko szybka maszyna.

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
3xs napisał/a:
Zmienię ten przykład na inny - rodzinne, pakowne kombi z dużym kufrem jest super ale ciężarówka pod względem możliwości przwozowych jest lepsza pomimo innych wad. Porównywanie produktów projektowanych z innym przeznaczeniem traci sens.

Dalej zły przykład... bo kombi i ciążarówke dzieli wiele różnic.
nie bardzo widzę jazdę starem, do pracy, na wakacje, do kościoła marketu itp.
Albo kombiakiem wozić piach, kamień i inne materiały luzem.

Jak już chcesz porównywać do samochodów to ja bym porównał do np. dwóch kombiaków, z których jeden ma el. szyby, lusterka i mocniejszy silnik (przez co lepsze osiągi) to taki nikon D200. nasza kadyszka to taki ubogi kombiak bez pewnych udogodnień... ale np. z lepiej zestrojonym zawieszeniem, przez co będzie bardziej komfortowa w długie trasy ;-)

[quote="siwyyy77

Dalej zły przykład... bo kombi i ciążarówke dzieli wiele różnic.
nie bardzo widzę jazdę starem, do pracy, na wakacje, do kościoła marketu itp.
Albo kombiakiem wozić piach, kamień i inne materiały luzem.

Jak już chcesz porównywać do samochodów to ja bym porównał do np. dwóch kombiaków, z których jeden ma el. szyby, lusterka i mocniejszy silnik (przez co lepsze osiągi) to taki nikon D200. nasza kadyszka to taki ubogi kombiak bez pewnych udogodnień... ale np. z lepiej zestrojonym zawieszeniem, przez co będzie bardziej komfortowa w długie trasy ;-) [/quote]

No dobra wyłączam się z tej dyskusji - nie ma sensu dywagować na temat różnic przykładowych :-B
Podałem przykłady wyolbrzymiajace różnice dla zrozumienia tematu a nie dokładnie odzwierciedlajace różnice w puszkach. Chodzi o ideę projektowania przedmiotów. Terminu profi tez użyłem potocznie, bo tak najczęściej mówi się o reporterce ale oczywiście tutaj też są różne urzędzenia co dowodzi również prawidłowości wcześniej wspomnianego toku rozumowania.

Przy okazji - Siwyy własnie doszły dosżły do mnie twoje zdjęcia z K10 sprzed kilku tygodni. Bardzo dobre, lepsze niz sie spodziewałem po K10 ;-)

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
3xs napisał/a:
Bardzo dobre, lepsze niz sie spodziewałem po K10 ;-)

Spoko, wróć teraz do tabelek i wykresów to Ci przejdzie.

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
3xs napisał/a:
Przy okazji - Siwyy własnie doszły dosżły do mnie twoje zdjęcia z K10 sprzed kilku tygodni. Bardzo dobre, lepsze niz sie spodziewałem po K10

Dopiero teraz :shock: a ja myślałem że tylko Poczta Polska działa jak działa :evilsmile:

xander  Dołączył: 06 Kwi 2008
Fajny wątek się zrobił z głupiego pytania zadanego przez lamerskiego amatora. A mówiłem, że flamewars mnie nie pociągają i nie po to pytam.
Ot tak, brat mnie zagadnął i postanowiłem zadać to pytanie tutaj i chodziło bardziej o d200 i k20, oraz jakość tanich szkieł do nich (takich do 1200-1500).

Pokój ludzie dobrej woli.
Ci, którzy jeździcie kombi i Ci z TIRów.

Xander

WuWu84 napisał/a:
3xs napisał/a:
Bardzo dobre, lepsze niz sie spodziewałem po K10 ;-)

Spoko, wróć teraz do tabelek i wykresów to Ci przejdzie.

A tak w ogóle to o co chodzi ?

Właśnie jestem po naprawie AF w Apollo. I niestety nie jest za dobrze. Nadal muszę ustawiać różne korekty w menu serwisowym w zależności od rodzaju światła. Dziwne jest to, że po wyjęciu z pudła aparat źle ostrzył, później przez jakiś czas działał w miarę OK, żeby w końcu wrócić do złego działania.
Pomimo, że aparat nie był na gwarancji to serwis nie wziął nic za regulację.
Aktualnie jestem na etapie zastanawiania się, czy wysyłać kasetkę do Niemiec (ma ktoś jakieś doświadczenia z tym serwisem?), czy zacząć zbierać na K20D :evil:

callistratis  Dołączył: 31 Sie 2007
ja ci powiem ze moja k10 po powrocie z serwisu dziala podobnie jak przed wysylka tzn. back focus jak byla tak jest. zeby bylo ciekawiej czasem udaje mu sie wyostrzyc poprawnie a czasem nie w tym samym oswietleniu i ze statywu :shock:
niedlugo wybieram sie do warszawy osobiscie.

Moje body obecnie się "ustabilizowało". Tzn nadal bez korekcji nie trafia tam gdzie powinno, ale przynajmniej nie muszę przy zmianie rodzaju oświetlenia wprowadzać innej korekty AF.

callistratis  Dołączył: 31 Sie 2007
bylem wczoraj w apollo oddac moja k10d. po dosc burzliwej dyskusji z chyba szefem serwisu aparat zostanie wyslany do niemiec. dowiedzialem sie przy okazji kilku ciekawostek jak np. ze "glebia ostrosci w aparatach cyfrowych jest mniejsza niz w na film".
co ciekawe po 1 minutowym sprawdzaniu pan stwierdzil ze wszystko jest ok co mnie bardzo zirytowalo. moj stary canon 650 ma pewniejszy af. co za czasy.
tak czy siak mam dziwne przeczucie ze niemcy tez moga nie rozwiazac problemu. chyba musze sie poradzic jakiego obroncy praw konsumenta...

Skocz do: