squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
a ja zakupiłem sobie sigme tą w tytule, ale ze stabilizacja, i powiem, że na f8 przy 400mm jest juz jak dla mnie przyzwoicie :-)

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
espresso - źle - zerknij do wątku sigmy 17-70 s OS, tam zamieściłem zdjątko gdy zapomniałem wyłaczyć stabilizację w korpusie. Niestety - albo stabilizacja w korpusie albo w obiektywie (albo wódka albo zakąska jednoczasowo...).

podpinam jeszcze raz to zdjęcie z sigmy 17-70 OS+włączona OS w body..

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
dual SR byłby teoretycznie możliwy gdyby obie stabilizacje wiedziały o sobie, w wizjerze masz stabilniej dzięki optycznej, a to co jeszcze się chybocze z łatwością niwelowane jest na matrycy, bajka, nie wyobrażam sobie niestety na razie wykonania takiego zestawu, na szczęście ktoś sobie może kiedyś wyobrazi ;)

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
Taki dual SR napewno znajdzie jakiegoś amatora... pardon, chciałem napisać "artystę" :-P

jacekws  Dołączył: 22 Kwi 2009
Odswieżę trochę wątek....

Mam pytanie odnośnie Sigmy 120-400. Czy ktoś używa jej z korpusem o przyzwoitym AF. I jak się tak konfiguracja sprawuje w zdjęciach przyrodniczych?.
Pytam bo ostatnio mój tandem K200D i Sigma 120-400 ostro mnie wkurzył.
Nie rozwodząc się chodzi o zdjęcie sarny , która sobie leżała, zrobiłem jej zdjęcie , sarna mnie zobaczyła, podniosła się z godnością i zaczeła niespiesznie się oddalać. A mój tandem zaczął od nowa łapać ostrość (nie wiem po co??) , w rezultacie czego nie udało mi się zrobić już żadnego zdjecia tej sarenki.

I teraz dumam czy zmieniać obiektyw, koprus czy tfu,tfu system.

Jacek

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
jacekws napisał/a:
Nie rozwodząc się chodzi o zdjęcie sarny , która sobie leżała, zrobiłem jej zdjęcie , sarna mnie zobaczyła, podniosła się z godnością i zaczeła niespiesznie się oddalać
Spoko i tak najbardziej sweet są zdjęcia leżących sarenek :mrgreen:

mcgyver napisał/a:
jacekws napisał/a:
Nie rozwodząc się chodzi o zdjęcie sarny , która sobie leżała, zrobiłem jej zdjęcie , sarna mnie zobaczyła, podniosła się z godnością i zaczeła niespiesznie się oddalać
Spoko i tak najbardziej sweet są zdjęcia leżących sarenek :mrgreen:

Zgadzam się, leżących jak najbardziej, ale nie przesłoniętych listowiem.... :)

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
jacekws napisał/a:
Mam pytanie odnośnie Sigmy 120-400. Czy ktoś używa jej z korpusem o przyzwoitym AF. I jak się tak konfiguracja sprawuje w zdjęciach przyrodniczych?

Miałem wersje na bagnet EF z 50D - demonem szybkości to ona nie jest. Porównywalna lub nieco wolniejsza od starej 100-400L.
jacekws napisał/a:
mój tandem zaczął od nowa łapać ostrość (nie wiem po co??)

Przypisz sobie pod przyciskiem [OK] anulowanie pracy układu AF. Oszczędzi Ci to ponownego potwierdzania ustawienia ostrości - jeżeli nie zmieniła się odległość po prostu wciskasz OK i możesz wyzwolić migawkę.

Choć jak pytam ludzi pstrykających ptaszory i inne takie, to oni mają przeważnie rozdzielony spust i AF, tzn. możesz w każdej chwili nacisnąć spust i wyzwolić migawkę, natomiast AF w razie potrzeby aktywowany jest innym przyciskiem, przeważnie dedykowanym AF, ale podejrzewam, że możesz przypisać taką funkcje przyciskowi [OK] w K200D (w kasetce się tak da).

raczej K200D niż obiektyw, często zdarza się też w drugą stronę, że cel Ci się ruszy a czujnik AF to oleje, taki urok dwusetki

WuWu84 napisał/a:

Choć jak pytam ludzi pstrykających ptaszory i inne takie, to oni mają przeważnie rozdzielony spust i AF, tzn. możesz w każdej chwili nacisnąć spust i wyzwolić migawkę, natomiast AF w razie potrzeby aktywowany jest innym przyciskiem, przeważnie dedykowanym AF, ale podejrzewam, że możesz przypisać taką funkcje przyciskowi [OK] w K200D (w kasetce się tak da).

Faktycznie, można taki patent zrobić w K200D, dzięki za pomysł.

Alyjen napisał/a:
raczej K200D niż obiektyw, często zdarza się też w drugą stronę, że cel Ci się ruszy a czujnik AF to oleje, taki urok dwusetki

Chyba to wina korpusu - sprawdziłem, że takie zawieszki łapie też z innymi obiektywami, pewnie wcześniej nie zwracałem na to uwagi.
Swoją drogą chętnie bym Sigmę przestrzelił z K-x albo K7 , jakby ktoś był chętny to służę obiektywem i jakimś :-B .

ja bawiłem się ze swoją 50-150 na K-x i było lepiej niż K200D, dlatego zapomniałem na razie o temacie narzekania na AF i wrócę do niego jak sobie kupię K-7 lub następce ;)

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Alyjen napisał/a:
ja bawiłem się ze swoją 50-150 na K-x i było lepiej niż K200D

Nie miałeś problemów z celnością lub jakiś innych problemów z komunikacją? Chciałbym kupić K-x specjalnie dla tego szkła (nie mam styków do zasilania silnika w obiektywie w K100D).

kondrath  Dołączył: 31 Lip 2007
Witam
Zastanawiam się nad tą sigmą do kx-a. Docelowo w planach był 70-200/2.8 ale cenowo wypada gorzej. Trochę te milimetry mnie korcą a AF trochę zniechęca do sigmy 120-400.

Czy ktoś może podpinał tą sigmę pod kx-a?

Dodam tylko,że szukam jakiegoś tele obiektywu głównie do przyrodniczych zdjęć, nie koniecznie zwierzyny.

pipeman  Dołączył: 03 Cze 2010
A może Tamek 70-200 z TC x 1.4 Trochę sigmę 70-200 przestrzeli, ale masz zarówno jasne w 200mm jak i f/4.0 na 280mm.
http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=2555
Tutaj te same problemy...

Odświeżę temat - poszukuję ochotnika z K-5 aby przetestować szybkość działania AF z Sigmą 120-400. Najchętniej te testy bym zrobił na Woli (park Moczydło) z uwagi na dużą ilość modelek (krzyżówki ,łyski,mewy itp.). Poważnie zastanawiam się nad zakupem K-5, ale wolałbym sprawdzić przed zakupem jak się taki zestaw sprawuje.
Dla ochotnika przewidziane są bezpłatne napoje regeneracyjne :-B .

Jakby ktoś reflektował na tą fascynującą przygodę to proszę o kontakt na priv.

Jacek

wyrzykus  Dołączył: 28 Lis 2008
Jacek jakbyś był w Olsztynie to bardzo chętnie, do Wawy się nie wybieram na razie

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
Dzięki wskazówkom kolezanki mygositrafiłem na ten wątek
btw
łatwiej byłoby przenieść chyba niż kłódeczki zakładać ?
i odsyłając na poszukiwanie starożytnych postów
ale do rzeczy:
czy ktoś dziś używa Sigma 120-400 z np K-5 ?

zamach napisał/a:
ale do rzeczy:

Dzięki uprzejmości kolegi andrusza miałem okazję godzinę pomęczyć K-5 z Sigmą 120-400.
W porównaniu do K200d różnica bardzo duża-dla mnie warta przesiadki.
Dłuższy esej napiszę po zakupie K-5, za jakiś m-c.

BAN zamach  Dołączył: 21 Paź 2010
jacekws napisał/a:
zamach napisał/a:
ale do rzeczy:

Dzięki uprzejmości kolegi andrusza miałem okazję godzinę pomęczyć K-5 z Sigmą 120-400.
W porównaniu do K200d różnica bardzo duża-dla mnie warta przesiadki.
Dłuższy esej napiszę po zakupie K-5, za jakiś m-c.

Dzięki ,ale mam 10 dni do namysłu tylko :-/

[ Dodano: 2011-05-19, 21:59 ]
squonk napisał/a:
............ Niestety - albo stabilizacja w korpusie albo w obiektywie (albo wódka albo zakąska jednoczasowo...).

Mam już Sigma 120-400 OS,oczywiście będę badał te stabilizacje,ale na dzień dobry z tym pytanie:
z obiektywu czy z body-better jest?

mcube1  Dołączył: 24 Sie 2011
Pan Jacek obiecywał esej o K-5 plus 140-400 , czekam cierpliwie, stoję przed wyborem sigma 140-400 czy telekonwerter do mojej 70-200.

Skocz do: