Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
WaldekW, jesteś drobiazgowy. Poddaję się.

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
WaldekW napisał/a:
Druh 65mm, czyli już szerokokątny.

To jest całkiem zrozumiałe - ten obiektyw w ogóle nie miał regulacji ostrości, więc mała ogniskowa powiększała zakres odległości, w których można było uzyskać w miarę ostre zdjęcie (całkiem ostre to one chyba nigdy nie były ze względu na stopień "komplikacji"obiektywu). Zresztą mój drugi własny aparat -- Smiena 8M - też miał dość krótki obiektyw, chyba ze 40mm. W Smienie regulacja ostrości wprawdzie była, ale całkiem na oko.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
E, tam, smiena była czadowa. Mój pierwszy aparat.

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Mój też :mrgreen: Zrobiłem na niej całą (1) kliszę samochodom na parkingu :-P
To były czasy.

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Ech Korba, przesadzasz, jak się DRUCHA przymknęło to było całkiem, całkiem . . . . :mrgreen:
2 przysłony w końcu miał.
Pozdrówka - Kuszelas

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Wcale nie na offtop wszystko schodzi na tym forum. :mrgreen:

czach  Dołączył: 19 Sty 2008
witam,

Zdjęcie zrobione "obiektywem" 700 mm (SkyLux 70/700). ISO 200, f11, 1/500 - ze stabilizacją, bo ciężko taką armatę w ręku utrzymać. ;-D

GrzesiekH  Dołączył: 28 Gru 2007
U mnie w k10d stabiliza pracuje najpiękniejsze jest to że mogę utrzymać 1/6 sek 1/8 itd. i wcale się nie wysilać specjalnie

[ Dodano: 2008-07-03, 17:20 ]
aha niewspominając o pracy na 300mm gdzie z ręki ciężko, a tu :-) działa

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
czach to znaczy że filipinka prawidłowo drży na widok koreańczyka ;-)

Omen  Dołączył: 02 Lip 2008
ja mam problem z uczymaniem kieliszka i małego o,5l aby nie uronić kropli a używając takiego małego sonego l1 w cięższych warunkach oświetleniowych no miałem problem by zobaczyć coś ostrego na fotce natomiast raptem wczoraj troszke testowałem system stabilizacji w moim aparacie i co musze przyznać rewelacja coprawda moje testy nie są zbyt miarodajne bo miewam swoje miary jak wielu ale naśietlałem przez 1 sek i przyznam szczeże druty trakcji elektrycznej z systemem redukcji i z wyłączeniem owego różnią się i to zdecydowanie szczeże to dla moich skromnych amatorskich potrzeb nazwał bym efekty pracy szejka bardzo dobrymi okiem naturalnie młodego dyletanta , z tym alkocholem totak dość przekoloryzowałem na potrzeby wypolwiedzi :oops:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kieliszek z SR-em, no, no ;-)

Omen  Dołączył: 02 Lip 2008
Mam jeszcze tylko taką luźną myśl o cropie: moim zdaniem to nazewnictwo jest niefartowne jeżeli weźmiemy obiektyw o ogniskowej x i w danej odległości w aparcie ustawimy materiał światłoczuły o rozmiarach 36 na 24 i powiedzmy materiał mniejszy to naturalne wydaje się iż obiektyw na większym materiale będzie rysował szerszy obraz natomiast jeśli bliżej obiektywu znalazł by się materiał o wielkości powiedzmy małego obrazka i na tyle odpowiedniej by obiektyw odwzorował na nim to co na dalej umieszczonym mniejszym materiale crop by istniał a tak mając dwa różniące się fizyczną wielkością materiały chyba nie jest logiczne mówienie o nim bo dla mnie crop to mniejszy kadr na tej samej wielkości materiale światłoczułym ale może ja żle rozumuję ? i chyba podawanie ekwiwalentu ogniskowej też nie jest trafione a raczej powino się mówić o zawężeniu konta będącym wynikiem zmniejszenia rozmiaru materiału swiadłoczułego w stosunku do innych czy ja dobrze zrozumiałem ?

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Omen, crop to wycinek i tak jest, APSC jest wycinkiem 36x24

czach  Dołączył: 19 Sty 2008
witam,

Po powrocie do domu (240 km ;-) ) znalazłem jeszcze jedno zdjęcie mogące być "za" stabilizacją.

Zdjęcie robione obiektywem MTO 1000a (na m42 ;-) ) - jak ktoś nie wie to obiektyw waży ok. 2.5kg. Robione z_ręki. ISO200, 1/250, 10,5/1100.

Odległość od pomnika, to wg. Google, ok. 1 km. ;-)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Mi małżonka dorwała się do sprzętu i cykała fotki jak spałem z dziećmi.
Czasy 1/8 do 1/13, ogniskowe 26 do 60mm - na 6 zdjęć, 4 bez zastrzeżeń dwa lekuchno zmiękczone ale do użytku :shock:
Czyli działa.

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
Ja jakiś miesiąc temu robiłem mały test skuteczności stabilizacji przy trzech ogniskowych 18 mm, 35 mm i 55 mm na kicie. Przy każdej ogniskowej 4 czasy. Najdłuższy czas w miarę zbliżony do odwrotności przeliczonej ogniskowej i 3 czasy krótsze każdy o 1 dzialkę od poprzedniego (np. dla 18 mm było to 1/30 s, 1/15 s, 1/8 s i 1/4 s), odpowiednio z włączoną i wyłączoną stabilizacją. Z tego co zauważyłem to dla ogniskowych 35 mm i 55 mm stabilizacja pomagała nawet ponad 2 działki, natomiast dla 18 mm w zasadzie nie widać większych różnic. Dla 1/8 s zdjęcia z i bez antywstrząsa są podbnie ostre a dla 1/4 s podobnie poruszone.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Kontynuując pokaz "efektywności" SR;

1/6 SR OFF;

1/6 SR ON;

[ Dodano: 2008-07-05, 10:03 ]
I troszeczkę dłużej- 0.5 sec;

Sr off;

Sr On;

WaldekW  Dołączył: 28 Paź 2007
Omen napisał/a:
...powino się mówić o zawężeniu konta będącym wynikiem zmniejszenia rozmiaru materiału swiadłoczułego...
W przypadku Nikona i Canona rzeczywiście zawężenie konta może skutkować zmniejszeniem rozmiaru materiału światłoczułego, ich aparaty pełnoklatkowe są strasznie drogie. W przypadku Pentaxa zjawisko takie nie występuje, jak wiadomo jedyne lustrzanki pełnoklatkowe to używane analogowe, tańsze od tych z zawężonym materiałem światłoczułym.

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
o jakich "konta"-ch mówicie :!: :?:

Eustachy  Dołączył: 20 Paź 2007
predoo napisał/a:
o jakich "konta"-ch mówicie :!: :?:

Jak to o jakich?
O bankowych! :lol:
Bo takie może się zawężyć po kupnie D3 lub 1D MarkIII. :mrgreen:

Skocz do: