Diamond32 napisał/a:Przecież skrót AL podobno świadczy o jakimś plastiku w środku..
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
plwk napisał/a:Diamond32 napisał/a:Przecież skrót AL podobno świadczy o jakimś plastiku w środku..
AL oznacza występowanie elementu asferycznego
|K5IIs| |ME| |SuperA| |FA 28 f2.8| |K 30 f2.8| |FA 43 f1,9 lim| |FA 50 f2.8 Macro| |F 50 f1.7| |SMC Takumar 55 f1.8 | |Tamron 90 DiM f2.8|
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Miłośnik pełnej klaty
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
"Inteligentni ludzie często zmuszani są do picia aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
teta napisał/a:Niestety to prawda. Współczesne obiektywy AL są produkowane przez doklejenie plasiku do szkła. Olympus nazywał to kiedyś soczewkami hybrydowymi; może nie chodziło dokładnie o asferyczność, ale idea jest ta sama: połączyć badziewie ze szkłem i nazywać to cudem techniki. Prawdziwe, całoszklane soczewki asferyczne są drogie. Porównajcie tylko cenę Pentaksa FA 28-70/2.8 (tego z gwiazdką) z cenami dostępnych obecnie szkiełek asferycznych, a dowiecie się gdzie może być plastik. Piszę to oczywiście w przekonaniu, że rzeczony Pentax jest rzeczywiście wykonany ze szkła. Nie wiem skąd mogę to wiedzieć, ale wiara moja jest mocno ugruntowana i byłbym rozczarowany gdyby było inaczej, wszelako, byłbym też wdzięczny gdyby ktoś wyprowadził mnie z błęduDada napisał/a:Dość duzo, z tego co czytałem i słyszałem, soczewek asferycznych jest z tworzyw, gdyż produkcja ich jest łatwiejsza niż szklanych i łatwiej uzyskać w odlewie obliczoną krzywiznę. Możliwe więc, że i w obiektywach Pentaxa takie też występują.
"Kto twierdzi że szanuje wszystkie idee ten ogłasza gotowość do zdrady własnych przekonań" - Davila
http://nazgul43.digart.pl/
nazgul napisał/a:
Diamond32, temat zaczerpnąłeś z pl.rec.foto.cyfrowe, nie? ;)
|K5IIs| |ME| |SuperA| |FA 28 f2.8| |K 30 f2.8| |FA 43 f1,9 lim| |FA 50 f2.8 Macro| |F 50 f1.7| |SMC Takumar 55 f1.8 | |Tamron 90 DiM f2.8|
Diamond32 napisał/a:nazgul napisał/a:
Diamond32, temat zaczerpnąłeś z pl.rec.foto.cyfrowe, nie? ;)
Nie.. ciekawiło mnie tylko jak jest w stałkach pentaxa z tym plastikiem
"Kto twierdzi że szanuje wszystkie idee ten ogłasza gotowość do zdrady własnych przekonań" - Davila
http://nazgul43.digart.pl/