Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Gwoli ścisłości - olimpiada to trwa już od 4 lat. A dzisiaj zaczynają się Igrzyska Olimpijskie.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Jarek Dabrowski, tak, pamiętam jak nam to wuefista tłukł do mózgów w 8 podstawówki :-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
A powinien również historyk

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Ale historyk w jakiejś wcześniejszej chyba, to do 8 mogli zapomnieć.

historyk to pewnie w 4tej - choć nie wydaje mi się - mieliśmy historyczkę, to raczej sportem nie była zainteresowana :-)

w każdym razie przez 4 lata skutecznie zapomnieliśmy :-D

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Igrzyska Olimpijskie. Olimpiada to jest czteroletni okres między kolejnymi Igrzyskami Olimpijskimi.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
matb, zapłon sobie wyreguluj.

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
właśnie dzisiaj mnie naszło że można by taki wątek o olimpiadzie założyć. wchodzę na forum, jak zwykle, już jest :-P klikam, myślę podyskutuję trochę o sporcie i co widzę :?: :evil: :evil: :evil:
czy Polacy nie umieją się z niczego cieszyć? zawsze narzekanie. cholera mnie bierze jak się sport z polityką miesza. co to ma być? olimpiada to widowisko z którego trzeba się cieszyć :!:
piszą niektórzy że olewają sport. ciekaw jestem co robili na zajęciach z wf-u. a ja znienawidziłem piłkę nożną za to kocham LA. w podstawówce i w gimnazjum dużo trenowałem i jeździliśmy po różnych zawodach, mityngach itp. Macie pojęcie jakie to jest uczucie biegać na tej samej bieżni co mistrzowie europy, w dzień po mistrzostwach Europy w LA :?: jakie to fajne uczucie tarzać się w tym samym piasku skacząc w dal :?: :mrgreen: ja wiem i chętnie bym pobiegał i poskakał gdybym mógł :cry:
w gimnazjum skakałem w dal 6,20m , wzwyż 1,70, biegałem 60m w 7,2s
wątek o sporcie a tu ani słowa o tymże :-?

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
Obecnie Olimpiada trwa 2 lata. Tak jest od momentu gdy Igrzyska Letnie i Zimowe są na przemian.

pikolo napisał/a:
Igrzysk które będą odbywały się w skandalicznych warunkach

:?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
co ma piernik do wiatraka :?:
to jest wszchód, inne realia, nic tego nie zmieni, ani igrzyska nie zmienią wschodu. po co taka dyskusja w ogóle.

piters1986, masz radochę, że odbywa się wielka hucpa polityczno-biznesowa, w której naszprycowane do granic wytrzymałości słupy ogłoszeniowe walczą o legitymizację politycznych reżimów i kasę dla sponsorów, to OK. Taką radochę ma pewnie cała tłuszcza, która nie zaprząta sobie głowy myśleniem o skomplikowanych procesach, które nakręcają ten świat, bo wystarczy im puszka koli, butelka Hainekena, nowoczesny telewizor Samsunga i może się poświęcić konsumowaniu wielkiego przekazu reklamowego pod płaszczykiem rywalizacji sportowej. Niemniej nie odbieraj prawa do krytycznego spojrzenia na owe IO tym, którzy ten krytycyzm wykazują. Bo swoje racje też mają, czyż nie?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
piters1986 napisał/a:
olimpiada to widowisko z którego trzeba się cieszyć

Dlaczego?
Mnie to ani grzeje, ani ziębi.
Cieszy mnie widok za oknem i to, że w piekarniku siedzi przepyszne ciasto, do którego się dorwę zanim ostygnie.
Bardziej obchodzą mnie 2 inne dzisiejsze wiadomości ze świata, ale o polityce nie gadamy, więc ciiii...

piters1986 napisał/a:
piszą niektórzy że olewają sport. ciekaw jestem co robili na zajęciach z wf-u.

To, że olewam sport w telewizji, nie oznacza, że go nie uprawiam. Wręcz przeciwnie... Żenujące jest to, jak ktoś w swoich "zaintereowaniach" [np na portalu randkowym] pisze "sport", co ogranicza się tylko do oglądania IO, ME, MŚ i piły w TV - rotfl normalnie.

matb napisał/a:
odbywa się wielka hucpa polityczno-biznesowa, w której naszprycowane do granic wytrzymałości słupy ogłoszeniowe walczą o legitymizację politycznych reżimów i kasę dla sponsorów

Ot co!

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Sport sportem - nic nie mam do sportowcow. Ale mimo, ze ceremonia byla oszalamiajaca i nawet sie wzruszylem podczas zapalenia znicza, to dwa akcenty mnie wprost obrzydzily - prezydent Chin wycierajacy sobie gebe idea olimpijska - czlowiek reprezentujacy system, ktory metodycznie eksterminuje kultury - nie tylko Tybetu, bezczelnie depczacy prawa czlowieka, z pelna swiadomoscia przyzwalajacy na wyzysk swoich wspolobywateli - wyzysk uwierzcie mi, nieporownywalny z niczym co widziala Europa, prace z miske ryzu w warunkach niewobrazalnych dla zadnego z nas - w tym kilkuletnie DZIECI!!!! I nie mowcie mi, ze to wschod, nie wschod, inna kultura. 18 godzin pracy jest tak samo uwlaczajace godnosci bez wzgledu na kulture, obcieta dlon tak samo boli i dziecko pozbawione prawa do zabawy i rozwoju tak samo cierpi bez wzgledu na szerokosc geograficzna. No i do tego wszystkiego premier Rosji na trybunach - Rosji, ktora dzisiaj wjechala czolgami na terytorium suwerennego kraju.

OK. Taka rywalizacja na najwyzszym poziomie co 4 lata jest wazna dla sportowcow i sportu. Tylko po co dorabiac do tego te cala olimpijska ideologie? Kontrast idei olimpijskiej z mamona jakos jeszcze znosilem, ale ta hipokryzja, ktora teraz sie odbywa, jest po prostu ohydna.

bardzo spodobała mi się wypowiedź jednego dziennikarza w trójce, zachód może zrobić tylko jedno: nic.
matb napisał/a:
piters1986, masz radochę, że odbywa się wielka hucpa polityczno-biznesowa

a czy ja, ty, inni uczestnicy forum coś na to mogą?
nie interesuje mnie polityka, nie interesują mnie przepychanki wschód-zachód. interesuje mnie impreza sportowa bo mam miłe wspomnienia które odżywają w czasie oglądania rywalizacji sportowej.
jasne że nie jestem za tym że źle się dzieje w chinach ale co to ma wspólnego z igrzyskami :?: :!:
dzerry napisał/a:
z pelna swiadomoscia przyzwalajacy na wyzysk swoich wspolobywateli - wyzysk uwierzcie mi, nieporownywalny z niczym co widziala Europa

historia Europy jest jeszcze gorsza.

[ Dodano: 2008-08-08, 19:41 ]
matb napisał/a:
nie odbieraj prawa do krytycznego spojrzenia na owe IO

no właśnie igrzyska, nie polityka :-?

[ Dodano: 2008-08-08, 19:47 ]
taki wątek by nawet nie powstał gdyby olimpiada odbywała się w innym kraju

[ Dodano: 2008-08-08, 20:02 ]
matb może ty masz telewizor, ja nie mam, oglądam czasami u brata, i nie wrzucaj wszystkich do jednego worka :-?

[ Dodano: 2008-08-08, 20:03 ]
nawet nie oglądałem rozpoczęcia bo mnie to lata a to właśnie jest ta cała "hucpa"

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
A ja zbojkotowałem bojkot i obejrzałem tą najwspanialszą ceremonię otwarcia w historii.

Cytat
A powinien również historyk

Przede wszystkim on.

piters1986 napisał/a:
historia Europy jest jeszcze gorsza.
jesteś pewien?
a nawet jeżeli tak, to dlaczego z tego powodu że kiedyś ludzie w Europie cierpieli, to cierpieć mają dzisiaj niewinni mieszkańcy (celowo nie piszę - obywatele) Chin ?

ja bym chciał żeby nikt nie musiał cierpieć, i nie obchodzi mnie to, że ileśtam dzieci zginęło w krucjatach dziecięcych - ich nie da się już uratować, a te w Chinach jeszcze żyją póki co

[ Dodano: 2008-08-08, 20:07 ]
Marcinicus napisał/a:
A ja zbojkotowałem bojkot i obejrzałem tą najwspanialszą ceremonię otwarcia w historii.
super wspaniałą - a co ciekawego jest w ceremoniach otwarcia jakiegokolwiek IO?

jak to dziś w RMF MAXXX prowadzący podsumował:
Cytat
otwarcie IO w Pekinie...
idą, idą, i tak od półtorej godziny
zaraz do Częstochowy dojdą

Cytat
super wspaniałą - a co ciekawego jest w ceremoniach otwarcia jakiegokolwiek IO?

Obejrzałeś i jeszcze nie wiesz? To nie ma sensu tłumaczyć.

nooo, widziałem kawałek - szli, szli, potem chińczyk gadał, potem francuz, potem fajerwerki, potem żołnierze maszerowali, itd

super, rzeczywiście - bardzo pouczające i wciągające widowisko :-|

chyba ma prawo mi się nie podobać, co nie?

piters1986 napisał/a:
no właśnie igrzyska, nie polityka :-?

Igrzyska Olimpijskie (i zresztą nie tylko) z polityką są immanentnie związane przynajmniej od 1936r. Jeśli nie od początku swojej historii w ogóle.
piters1986 napisał/a:
matb może ty masz telewizor, ja nie mam, oglądam czasami u brata, i nie wrzucaj wszystkich do jednego worka :-?
Do żadnego worka nikogo nie wrzucam. Telewizor owszem, mam - i pewnie jakąś transmisję obejrzę, bo lubię. A skoro Ty nie masz, to oglądaj w internecie - iTVP transmituje ;-)

Cytat
chyba ma prawo mi się nie podobać, co nie?

Otóż właśnie do tego piłem - mi się podoba, Tobie nie...o gustach... ;-)

Skocz do: