kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
matb napisał/a:
Winietuje do prawie 28mm, a dalej jest ciemny.

A jak na analogu fajnie winietuje :-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
kenzo, no właśnie o tym pisałem. Jednak FAJ 18-35 jest szkłem lepszym. I do cyfry, i do pełnej klatki.

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Pewnie tak, ale moim zdaniem kit w kategorii cena/jakość bardzo wysoko się plasuje.

Ekajana  Dołączył: 30 Lis 2006
Się plasuje i my się tym pocieszamy :-) Ja w robocie mam sigmę 17-70 to se mogę jeszcze docenić szybkość pentaksowego kitowego af lekkość i małość hehe

szarografit  Dołączył: 15 Gru 2007
Ja również używam, ale dosyć rzadko bo to mój jedyny obiektyw z ogniskowymi w zakresie 18-24, a nieczęsto takich ogniskowych potrzebuję.

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Odkopię temat nieco, ale mam pytanie ważne.
Ostatnio zakupiłem body K10D, jako że z doświadczeniem i pieniędzmi u mnie ciężko, stwierdziłem że najlepiej wziąść kita 18-55.

No i kwestia wyrosła, brać wersję I czy II (dodawaną np. do K20D)? Czy różnica w jakości obrazu/jakości (niepotrzebne skreślić) dla kita w wersji II z K10D jest na tyle korzystniejsza, by opłacało mi się wydać te 100 - 150 PLN więcej?

Poki co pstrykam na Heliosie ...

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Desmond napisał/a:
No i kwestia wyrosła, brać wersję I czy II (dodawaną np. do K20D)? Czy różnica w jakości obrazu/jakości (niepotrzebne skreślić) dla kita w wersji II z K10D jest na tyle korzystniejsza, by opłacało mi się wydać te 100 - 150 PLN więcej?

Drogi Kolego,

temat był już poruszany w paru postach. Proponuję skorzystać z wyszukiwarki.

Dodam - że różnice są na korzyść wersji II, ale czy warte jest to 150 zł ? Musisz sam sobie odpowiedzieć. Ja wymieniłem I na II (I miała silny FF u mnie).

Możliwe, że był. Ale wiem jak działa szukarka w phpBB i spośród tego co mi wypluwa jakoś trudno mi znaleźć to czego szukam (w dodatku dwukrotnie mi sesja wygasła) :\

No nic

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Desmond, kit II ma znaczenie przy K20, bo w porównaniu z I ma wyższą rozdzielczość i jest w stanie przenieść obraz na 14 MP matrycę. Nikt chyba nie robił porównania bezpośredniego I i II. Nikt Ci nie odpowie czy lepiej brać I czy II bo nikt nie siedzi w Twojej kieszeni, ale ja na Twoim miejscu wziąłbym najpierw I bo to tanie jak barszcz, a jak już dojdziesz do tego, co Ci potrzebne, to masz sporo zamienników: T 17-50 2.8, S 18-50 2.8, DA 16-45 4, DA 17-70 4, DA* 16-50 i wtedy będziesz mógł zacząć wydawać kasę.

Szczypiorrr, dzięki. Chyba tak zrobię (kupię DA I), znajomy też mi wspominał że ta II to w K200stce ma większe znaczenie ;)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
szczypiorrr napisał/a:
Nikt chyba nie robił porównania bezpośredniego I i II.

Ja kiedyś robiłem. Ale może jestem nikim? :evilsmile:

dsk napisał/a:
szczypiorrr napisał/a:
Nikt chyba nie robił porównania bezpośredniego I i II.

Ja kiedyś robiłem. Ale może jestem nikim? :evilsmile:

Tutaj?Czytałem, ale za wiele mi to niestety nie pomogło. To że II ma lepsze właściwości optyczne, to oczywiste, tyle że o około 100 pln droższe. A jak kita i tak potem mam zmienić, to wole kupić go w miare jak najtaniej.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Nie mówię, że zrobiłem porównanie na forum. Nie zrobiłem porządnie, bo z tego co pamiętam to:
1) Nie było zainteresowania.
2) Zjeżdżali mnie ludzie, którzy dwójki nawet na oczy nie widzieli. Że niby na kadyszce to praktycznie nie widać różnicy, a na kasetce to już w ogóle rybka co założysz.
3) Odechciało mi się.

Ale parę zdjęć z tego bezpośredniego porównania jeszcze na dysku leży.

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Ja też nim pstrykam, na wiosnę 55-300 na pierwsze spacerki z chodzącym już maluchem ;) a na następną zimę 50 1.4 żeby był jakiś low light pod dach ;)

pzdr

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
dsk napisał/a:
Ja kiedyś robiłem. Ale może jestem nikim?

Toteż napisałem "chyba", bo widocznie nie trafiłem. Ale zwracam honor: :-B :-B :-B Tyle wystarczy? ;-)

Skocz do: