jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Eldred, zapytaj Alkosa o najlepszą ogniskową do portretu...

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
taaa ja już wolę w tym temacie milczeć, oczywiście że się każda ogniskowa nadaje do robienia portretów, ale "portretowe szkła" to dla mnie takie jak napisałem wcześniej i nie muszę o to nikogo pytać.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Portretowe może być i 200 mm-jak masz telefon komórkowy modelki..Albo lubisz na nią pokrzyczeć :mrgreen: ;-) Pozdrawiam Eldred...

Kurak zastanów się, czy nie lepiej się zdecydować na dwa szkła np. SMC-F 28mm 2.8 + FA50mm 1.4, moim zdaniem do streeta i portretu na cyfrze w sam raz)

O! To! To! 2 w jednym to zawsze kompromis, chyba że zoom wysokiej klasy ;-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Eldred napisał/a:
No to niech się teraz wypowiedzą streetowcy czy 50mm lub 43mm to nie jest za wąsko,
To zalezy. Czasem zdarza mi sie robic 45'ka, a potem kadrowac mniej wiecej tak jakkbym wycinal APS i jest OK. Przede wszystkim dlatego, ze na 45 mm nie ma jeszcze takiego skrotu perspektywy jak powiedzmy na 70 mm. Ale generalnie, dla mnie to byloby zdecydowanie za wasko. Chociaz musze kiedys sprobowac.

dzerry napisał/a:
Chociaz musze kiedys sprobowac.

Właśnie! Za wąsko to bywa w ciasnych pomieszczeniach głównie, no i jak się robi panoramy...

Dziękuje ci dzerry, nie jestem żadnym specem od fotografii ulicznej, ale mi też najbardziej pasuje na ulicę 30mm (czyli 45mm po cropie). Czyli takie 28mm nie było by złe a do tego pięćdziesiątka i jest super rozwiązanie bez kompromisów. Oczywiście lepiej by było 30/1.4 i 77/1.8 ale chyba Kurak nie przewidywał takich wydatków :->

Zresztą ktoś ukuł powiedzenie ,,zoom nożny"..

[ Dodano: 2008-08-27, 17:38 ]
Eldred napisał/a:
Oczywiście lepiej by było 30/1.4 i 77/1.8
Albo 35 mm i 77mm MZ ;-)

Wiesz specmisiek, zoom nożny nie pomoże, nie tylko w pomieszczeniach ale też np. na wąskich uliczkach starego miasta w lublinie pięćdziesiątką jest niewygodnie, często jest się w takiej sytuacji (jak np. jarmark jagielloński czy inne imprezy tego typu), że trzeba robić zdjęcia w miarę z bliska bo wokół jest pełno ludzi, więc trochę szerszy kąt ratuje sprawę.

Asahi
[Usunięty]
...

Moim zdaniem to bardziej karykatury niż portrety, szczególnie dwójka gdzie głowa jest duuużo za duża od reszty ciała.

Asahi
[Usunięty]
Eldred, stan na drabinie i z malej odleglosci popatrz na modelke ktora bedzie stala na dole, ale popatrz dokladnie. Zobaczysz wlasnie cos takiego, to jest rzeczywistosc, jedynie nasz mozg "upieksza", to co widzimy.

Ok Ok wiem o co ci chodzi, ale chyba aż tak nie będzie.
Na osłodę "portret" trzydziestką. :->

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Asahi, sfotografowałeś żonę witusha (czy jakoś tak)? :shock:

I jeszcze to "Das ..." na ławce naklejone. Podejrzane.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Do części waszmościów:
pisze się standard, a nie stadart.

Dziekuję za uwagę i nie przeszkadzam w bardzo rzeczowej dyskusji...

Asahi
[Usunięty]
dsk, bawisz sie w detektywa? Powiedz, czy ja Cie w jakikolwiek sposob zaczepiam? Juz raz zwrocilem Ci uwage, ze wtracasz swoje trzy grosze wszedzie gdzie tylko popadnie. Jaka to roznica czyja zone fotografuje? Co Ciebie to obchodzi? Chyba, ze to Twoja zona, ale z tego co piszesz to chyba raczej nie. Jak masz jakies problemy, to zapraszam na priva, bo znow sie zrobi bydlo na forum.

Asahi, z tego co widzę najwięcej bydła ostatnio robisz Ty. Gdzie jakaś zadyma - tam Ciebie widać... albo jesteś prowodyrem, albo podjudzasz i prowokujesz.

Więc z łaski swojej daj sobie na wstrzymanie, albo idź na spacer, albo wyładuj się w inny sposób, a nie na forum.

Asahi
[Usunięty]
mygosia, przepraszam bardzo, czy Ty nie widzisz, ze jest kilku kolesi na tym forum ktorzy mnie nie lubia i czepiaja sie na kazdym kroku? Pokaz mi prosze w ktorym miejscu ja kogos zaczepilem/sprowokowalem lub jak tam to nazwiesz?

Kocham takich ludzi, których nikt nie lubi... Widzisz drzazgę u bliźniego, a nie dostrzegasz kłody w swoim oku.
Nie jestem tutaj, aby z Tobą dyskutować, ani Ci udowadniać winę.

Po prostu proszę Cię, abyś większą uwagę zwracał na formę i treść swoich wypowiedzi.
Jeśliś bez winy - zastanów się dlaczego inni nie lubią akurat Ciebie.

Skocz do: