Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
lipalipski, dzięki :-B
I jeszcze jedno pytanie... Czy będzie mi potrzebna dodatkowa antena zewnętrzna? Mam w aucie ogrzewaną przednią szybę, ponoć to spore utrudnienie dla sygnału nawigacji .Czy ktoś też ma i może potwierdzić/zdementować? Bo to byłby kolejny wydatek... :roll:

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Mam do PC zewnętrzną antenę, ale korzystam z wbudowanej. Nie mam jednak ogrzewanej szyby przedniej. W ogóle, pierwsze słyszę o takim problemie.

Inna sprawa, że na razie nie ma czym się martwić. Jak okaże się, że nie działa, wtedy zaczniesz.

Test:
http://itbiznes.pl/art27310-4.html
I cytuję podsumowanie
Cytat
"Mimo kilku drobnych niedoróbek (najpoważniejsza z nich to chyba brak wejścia antenowego, co dyskwalifikuje BT-Q818 w oczach posiadaczy samochodów z ogrzewaną przednią szybą)"

A także w tym miejscu:
http://itbiznes.pl/art28055-5.html
Cytat

" Dodatkowa antena może okazać się niezbędna w przypadku zabudowania odbiornika w desce rozdzielczej. Na problemy z łapaniem sygnału narzekają też niektórzy użytkownicy aut z ogrzewaną przednią szybą - i w tym przypadku antena może okazać się niezbędna. "

No to nie wiem... :roll:

Cóż, wyjdzie w praniu. Antena zewnętrzna to raczej nie jest droga rzecz.

lipalipski, antena cb na dachu, obok od gps, kabel od CB, kabel od anteny, wszystko między drzwiami, to ja dziekuję. Jak to auto będzie wyglądać :lol:

Ale antena GPS to jest pudełeczko mniejsze niż pudełko zapałek. Z kablem, to już inna bajka.

lipalipski, tak wiem, że malutkie. Ale sam fakt obecności kolejnego elementu na dachu. 3 anteny łącznie z radiową :lol: No i ten kolejny kabel w drzwiach :roll:

Zawsze istnieje opcja wymiany pojazdu, na samochód z anteną radiową w tylnej szybie i fabrycznym GPS. Będziesz wtedy miał tylko antenę CB na dachu. :mrgreen:

No to od razu dziurkę w dachu i antena na stałe to się podsufitką puści, więc żadnego kabla nie będzie :mrgreen: No, po takich argumentach zaczynam przeglądać otomoto :lol:

forestowy
[Usunięty]
Przemekbelch, bierz Sirf Star III. GPS do zastosowań cywilnych ma dokładność ustalania pozycji 5-10 metrów i nie da sie tego przeskoczyć. Jak ktoś pisze że jego odbiornik ustala dokładniej to jest chwyt marketingowy. Dokładniej pozwala ustalać pozycje GPS wojskowy, ale to inna bajka.
Jak masz ogrzewaną przednią szybe to faktycznie bez anteny na dachu będziesz miał big problem z sygnałem

regis  Dołączył: 30 Gru 2006
moduły MTK mają funkcje automatycznego usypiania gdy nie są połączone przez bluetooth dzięki temu na jednym ładowaniu można dużej ich używać, nie musisz pamiętać o wyłączeniu modułu. Poza tym są mniej prądożerne. Poszukaj też takiego żeby miał wymienną baterię nokiowską. Co do ogrzewanej szyby przedniej to faktycznie może być problem ale możesz przecież moduł rzucić na tylną półkę w aucie bo ogrzewanie tylnej nie powinno już przeszkadzać, no chyba ze to kombi...

Nie nie, to nie jest kombi. Ale z drugiej strony niektórzy na forach piszą, że nie mają problemu z sygnałem mimo grzania przedniej. Nic już nie rozumiem ...

Jak wszędzie- połowa poleca Sirf Star, połowa MTK, a prawda leży pewnie gdzieś pośrodku :-) W testach niby lepiej MTK, ale zaś niektórzy piszą, że wolą Sirf Star, bo mtk miał nawet ponad 20 metrową niedokładność namierzania.

[ Dodano: 2008-09-07, 19:48 ]
A może na Skytraq ? Dość świeży, ale w necie opinii zero znalazłem. Miał ktoś styczność/słyszał o tym? Producent podaje fajną czułość, ale czy to prawda? :roll:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Szybkie pytanko: czy 65tys. kolorow w HTC P3700 to nie jest troche malo?

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
forestowy napisał/a:
Przemekbelch, bierz Sirf Star III. GPS do zastosowań cywilnych ma dokładność ustalania pozycji 5-10 metrów i nie da sie tego przeskoczyć.

nie wiem czy akurat w tym tkwi roznica miedzy ss3 a mtk, odczuwalna dla przecietnego usera.
mtk sa mniej pradozerne, i imho sporo czulsze. gdy moj reczniak (vista hcx garmina) z mtk zlapie fixa, mam sygnal wewnatrz budynkow, z dala od okien i innych 'zrodel' nieba. porownywalem to swego czasu z ukladem malego gps-a na sirf 3 przez bt z hx4700, i niestety sirf wymiekal dosc szybko. czy to sie przeklada na praktyczny zysk np w aucie itp? w dosc specyficznych warunkach (waziutkie uliczki, wysokie budynki, mnogosc instalacji enetgetycznych itp) jako turysta widzialem zalety mtk (ciagly slad, brak utraty sygnalu).
gdybym mial kupowac maly gps z bt do nawigacji w stylu tom-toma bardziej bym sie kierowal opiniami o zwiechach, szybkosci lapania fixa, dodatkowych funkcjach typu zapis sladu, trybach oszczedzania energii itp - tych urzadzonek w ciagu ostatnich 2lat bylo sporo, zarowno totalna padlina jak i bardzo udane pudeleczka. watek 'jaki gps' byl na pdaclubie n-krotnie, nic tylko czytac.
pozdrawiam
kp

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
dan napisał/a:

Palmtopy z Windows Mobile chyba generalnie tyle właśnie mają...

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
dan napisał/a:

do normalnych zastosowan (poczta,www,ksiazki,excel,nawigacja,media-filmy,mapy) nigdy nie odczulem jakis brakow (mam 4'' z 65535kolorow). ale rawow na tym nie obrabiam:>
kp

dan, nie, wystarcza. A sam Diamond jest świetnym PDA.

klimecki_, używam BT na mtk :)

Skocz do: