Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
gajos007 napisał/a:
jeden lubi tyłeczek Jennifer Lopez inny Halle Berry jeszcze inny Rihanny a są tacy co zawsze będą narzekali

Odzwierciedleniem twoich porównań może być: "jeden lubi głos Tiny Turner, drugi - Whitney Houston". Zaś, jeśli porównujemy do pośladków, to w tym przypadku mamy do czynienia bardziej z celulitem niż konfrontacją gustów.

Sławek_S napisał/a:
Sęk w tym, że ona nigdy nie pobierała lekcji śpiewu

No właśnie w tym sęk. Po co pcha się do tego programu, jak sobie nie radzi. Zresztą może i do programu się nadaje, bo ta audycja polega na stworzeniu show i wywarciu wrażenia na tłumie, ale jako sama wokalistka - póki co - jest słaba.

Moim zdaniem jedyne, co ma na dzień dzisiejszy ta dziewczynka, to siłę głosu. Nie potrafi jej wykorzystać, ale jeśli trafi na odpowiednie osoby, to wkrótce wyrośnie na ludzi. Talent pewnie też ma, bo każdy człowiek ma jakiś talent. Trzeba tylko ciężko pracować dzień w dzień.
Jedyne, co tak naprawdę mi się nie podoba, to zachwyt ludzi, którzy nie mają pojęcia czego naprawdę są świadkami. A są świadkami show, które ma na celu wyciągnięcie emocji i skutkiem tego zwiększenie oglądalności. Zupełnie podobnie czuję się, kiedy przypominam sobie rzesze fanów Larsa Ulricha zachwycających się tym, że ów perkusista ma dwie "stopy" tj. dwa bębny basowe. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego, bo każdy może sobie takie bębny kupić. Sztuka, żeby na nich już COŚ zagrać. Są perkusiści, którzy na jednej stopie pokażą o wiele więcej niż Ulrich, ale fani Metallici wiedzą swoje... Problem polega chyba na tym, że ludzie (nie wiem sam w jakim celu i dlaczego) lubią tworzyć sobie bożków, guru, kultowe postacie z osób niekoniecznie wybitnych...

Ja - przeciwnie do kilku moich przedmówców - nie wyrzuciłem telewizora, bo nie uważam, żeby mi on zagrażał. Nie boję się telewizji, bo wiem co ona niesie. Nie daję się łatwo omamić, staram się zachować trzeźwy umysł. Nie jestem naiwny i racjonalnie odbieram to, co telewizja przekazuje. A czasem przekazuje bardzo cenne informacje.

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
Sławek_S napisał/a:
Sęk w tym, że ona nigdy nie pobierała lekcji śpiewu

Matewka napisał/a:

No właśnie w tym sęk. Po co pcha się do tego programu, jak sobie nie radzi. Zresztą może i do programu się nadaje, bo ta audycja polega na stworzeniu show i wywarciu wrażenia na tłumie, ale jako sama wokalistka - póki co - jest słaba.

No przecież jak by już ćwiczyła, to być może nie musiała by się pchać do tego programu.
Być może była by już dawno zauważona.

Przecież o to chodzi w tym programie, żeby znaleźć ewentualne talenty, prawda?
Generalnie nie zależy mi na tym czy wygra ona czy ktoś inny, po prostu razi mnie
nastawienie ludzi widoczne w naszym internecie, którzy zamiast się cieszyć z czyjegoś
sukcesu, zaraz wieszają na nim psy. Wide np.: Robert Kubica - nie ważne że jest w
czołówce, ważne że studiów nie ma żadnych, dlatego zaraz jest "poniewierany" przez
swoich co poniektórych "rodaków" Taka nasza folklorystyczna małostkowośc.

Staram się nie brać udziału w takich pyskówkach, ale czasami muszę coś od siebie napisać.
Pozdrawiam
Sławek

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Enzo napisał/a:
Nasunęła mi się też od razu historia pierwszej finalistki "Idola" niejakiej Alicji Janosz. Czy ktoś się nią dalej zachwyca?

Podnoszę niniejszym dłoń w górę.

Enzo napisał/a:
Ale kto będzie słuchał płyt śpiewającego dziecka ? I w końcu: co może mieć do powiedzenia czy raczej zaśpiewania dziecko ?

Może dlatego rozważnie nie nagrywa płyt "na fali sławy". Odbębniła to co musiała wedle kontraktu Idola i tyle. Od czasu do czasu nagrywa jakiegoś covera. Śledzę jej poczynania i uważam, że dobrze robi. Na razie wybrała edukację. I dobrze.

Może jestem inny, ale naprawdę podobają mi się jej interpretacje kilku piosenek, np:
http://ca.youtube.com/watch?v=86Ldt-YhkKs
http://ca.youtube.com/watch?v=L03jTNqDTcI

I mam nadzieję, że dziewczyna wyda coś własnego za jakiś czas.

Wracając do idei tych wszystkich "mamtalentów" i "youcandaców" to jestem za. Lubię posłuchać tych "niedouczonych", "dziecięcych" wokalistów. Obejrzałem z przyjemnością wiele odcinków "Szansy na sukces" i "Od przedszkola do Opola". Bardzo często słyszałem tam wzruszające i świeże interpretacje znanych piosenek. I cieszę się z tego. Bo u "uznanych" wokalistów bardzo razi mnie rutyna (a czasem ją słychać aż za dobrze). A że przy tym jest trochę gry na emocjach? Co w tym złego?... Że wzrośnie oglądalność? Tzn, źle, że się podoba i ludzie chcą oglądać?... To może powinno się puszczać ostrzegawcze plansze przed każdym programem "uwaga, to grają na emocjach"? :roll: Przyznam, że w polskiej edycji jeszcze nikt mnie nie wzruszył, ale w zagranicznych znalazło się kilku takich. Nawet przy wyłączonej wizji.

EDIT: A wszystko oglądam z jutuba. Trudniej się nadziać na reklamy ;-)

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
Sławek_S napisał/a:
(...)po prostu razi mnie nastawienie ludzi widoczne w naszym internecie, którzy zamiast się cieszyć z czyjegoś sukcesu, zaraz wieszają na nim psy. Wide np.: Robert Kubica - nie ważne że jest w czołówce, ważne że studiów nie ma żadnych, dlatego zaraz jest "poniewierany" przez swoich co poniektórych "rodaków" Taka nasza folklorystyczna małostkowośc.

Całe to wieszanie psów, o którym piszesz Sławek_S, w zdecydowanej większości dzieje się dlatego, że:

1) taki Onet (WP, Interia, gazeta, itp.) na to pozwalają
2) prowokatorom zawsze ktoś odpisze, a oni się tym jarają i mają "zachętę" do dalszego prowokowania, a ich wątki zawsze są podbijane do góry przez kolejne odpowiedzi
3) taki Onet wręcz promuje prowokatorów

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Klaudia jest super - 11 lat to dopiero początek, poczekamy czym nas zaskoczy w przyszłości.
Jak dla mnie póki co w kategorii "Dzieci z Wymiatającym Głosem" rządzi Georgina:
http://www.youtube.com/watch?v=Tqo_hqn3VHg

:-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Georgina - fakt, czysty talent, i dobrze poprowadzona (wybaczę nawet że klaskała u Rubika :-P )
Ala Janosz śpiewająca o jajecznicy nawet się nie umywa :-D

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
zenza napisał/a:
Jak mnie irytują ludzie, co to się chwalą, że mięsa nie jadają , TV nie oglądają, noszą majtki ekologiczne z lnu, wyciągają ręce do słońca pobierając energię, przytulają drzewa itp. p.i.e.r.d.o.ł.y.:) A co mnie to k. obchodzi!!!

Chyba nic, k.. ?! Poza tym len strasznie mi drażni części niesforne, a od przytulania dębu dostałem korników.
zenza napisał/a:
Może tego talentu nie zmarnują.

Kto ? Kosmici ?
zenza napisał/a:
I tu nie chodzi o to czy komuś się podoba czy nie interpretacja, głos, tylko o to aby takie dziewczynki i inni byli zauważeni i mieli szansę wypłynąć ze swojego Chechlewa, czy jak mu tam.

Miejscowość nazywa się Chechło: http://www.chechlo.com.pl/ Tematem tego wątku jest występ 11-letniej Klaudii. Wymieniamy się na ten temat spostrzeżeniami - taki kantor wymiany myśli i wrażeń tworzymy. Możesz w nim zabrać głos i robisz to, opieprzając przy okazji innych. Nie wiem dlaczego to robisz, bo zgadzam się z Tobą że jeśli ta dziewczynka ma talent to również mam nadzieję że nie rozmieni go na drobne. Ale to ona o tym zadecyduje. I obyśmy ją za parę lat usłyszeli i znów mogli się zachwycić. Chciałbym tego ale patrząc na nasz rynek muzyczny a raczej jego karykaturę trochę się tego boję.

thrackan napisał/a:
I mam nadzieję, że dziewczyna wyda coś własnego za jakiś czas.

Oby tak się stało.

Nie będę mówił za innych - powiem za siebie. To nie jest tak że jestem nieczułym zaściankowym bucem i nie potrafię zachwycić się utalentowaną jedenastolatką i dlatego piszę że wykonanie jakiego się dopuściła złe było. Staram się być obiektywny. Obiektywizm jest subiektywny - wiem ;-) Ja naprawdę życzę sobie i innym byśmy prawdziwe talenty mogli usłyszeć na prawdziwych płytach (empetrójkach czy dzwonkach telefonicznych). Życzę sobie by w naszym kraju-raju pojawiali się jak grzyby po deszczu ludzie, którzy nas muzycznie sponiewierają i zachwycą. Ale są to tylko życzenia. Bo brakuje w naszej muzyce indywidualności. Renata Przemyk czy Justyna Steczkowska to już trochę starsze dziewczynki od Klaudii a młodej fali nie widać. Pamiętacie lata kiedy na polskiej scenie muzycznej pojawiły się Bartosiewicz, Kowalska, Nosowska czy (niech będzie) Edyta Górniak. Można było je lubić lub nie ale muzycznie ich płyty stały na wysokim poziomie. Bo liczyła się muzyka i tekst. A co mamy teraz ? Gwiazdy typu Doda, Mandaryna, Brodka, Feel i teksty o "jednym celu w westernie" (ten fragment mnie powalił... ze śmiechu). Jedna Karolina Kozak wiosny nie czyni (a też jest już starszą dziewczynką).

Co do faktu posiadania/nie posiadania telewizora. Jeśli mam się z niego dowiedzieć o Chórze Poznańskich Słowików tylko w kontekście afery pedofilskiej to ja dziękuję, postoję.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
A Georginia rewelacja.
Lepiej śpiewała, bardziej trafiony repertuar i była jakaś taka... prawdziwsza.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ja dodam tylko ze 11 lat - taka energia i emisja oglosu - mam nadzieje ze ktos zaopekuje sie takim talantem i bedzie mozna za jkis czas posluchac czegos ladnego a nie plastikowych wydmuszek jak dzisiaj....
A przeciwnikom zycze szansy na to by mogli stanac przed szansa na przyszlosc

JSW  Dołączył: 20 Lip 2006
"Zycie daruje nam wyjatkowe chwile" Paul Potts sings for the German Telekom.

Paul Potts, tez zaspiewal nieodpowiednio dobrany repertuar i tez niezbyt "profesjonalnie", mimo tego, kilka dni pozniej stal sie znany dzieki reklamie Telekomu.

http://www.youtube.com/watch?v=ZkaHOQQayTI

Dzisiaj koncertuje na calym swiecie, a
Jego plyty sprzedaja sie jak cieple buleczki! Czyz nie o to chodzi?
~~~~~~~~~~

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
Proszę proszę, czego ja się tutaj dowiaduję... "Płyty Kowalskiej i Bartosiewicz na wysokim poziomie..."
Ja się może po prostu wyłączę z dyskusji i tylko (po)życzę młodej Klaudii dużo wytrwałości i siły. Nie będę jej życzył, żeby nagrała super platynową czy też diamentową płytę i osiągnęła "sukces na polskiej scenie muzycznej", tylko, żeby osiągnęła to, co będzie chciała, jak już dorośnie. Bo najważniejsze, żeby robiła to co chce i radowała tym ludzi. A "sława dla sławy" to raczej ambicja dla tych, co mają po prostu parcie na szkło. Artystom nie jest się dzisiaj łatwo wybić. I życzę Klaudii, żeby nie utonęła, jak wielu, w tym oceanie dzisiejszej - nazwijmy to - muzyki rozrywkowej, która coraz częściej z muzyką ma niewiele wspólnego.

jungli
[Usunięty]
Niestety polska miuzyka skonczyla sie z upadkiem komuny, a zaczelo sie sprzedawanie za kase komerchy.

hej

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
jungli napisał/a:
Niestety polska miuzyka skonczyla sie z upadkiem komuny, a zaczelo sie sprzedawanie za kase komerchy.
Ta.... Niech zgadne. Jednymym dobrym zespolem po 89 roku byl Kult?

Jesli ktos lubi muzyke, to powinien zpomniec o radiostacjach pokroju zet, rmf, eska itp, bo to tylko plucze mozg i stwarza mylne wrazenie, ze poza umca umca cycki pupa nie ma zadnej innej muzyki. Bardzo sie mylisz jungli.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
dzerry napisał/a:
Jesli ktos lubi muzyke, to powinien zpomniec o radiostacjach pokroju zet, rmf, eska itp, bo to tylko plucze mozg i stwarza mylne wrazenie, ze poza umca umca cycki pupa nie ma zadnej innej muzyki.

ano

nieodżałowane PR Bis :-| (2004-2006)

ile to się nocy spędziło w akademiku, słuchając np "mocne nocne" :-)

to były czasy

a teraz?
teraz to mi nawet radio z kablówki wycięli, i inaczej niż przez internet to nie ma jak słuchać, bo z powietrza to g...o a nie radio jest :-|

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
dzerry, to prawda , ale jednoczesnie jak chcesz dostac plyte takiego "innego"zespolu to wlasciwie jestes bez szans na sukces :roll:

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
dzerry napisał/a:
Jesli ktos lubi muzyke, to powinien zpomniec o radiostacjach pokroju zet, rmf, eska itp, bo to tylko plucze mozg i stwarza mylne wrazenie, ze poza umca umca cycki pupa nie ma zadnej innej muzyki.

Tych radiostacji nie potrafię zdzierżyć dłużej niż pół godziny :roll: O niebo lepiej się słucha profilowanych przekazów internetowych (moje ulubione to szantowe i piosenki górskiej). Wolę w kółko słuchać piosnek takich jak "Do Neptuna" , niż sieczki popularnoradiowej. Czasem tylko na Jedynce i Trójce Polskiego Radia trafiam na coś dobrego, a mniej znanego.

[ Dodano: 2008-09-23, 09:24 ]
Fafniak napisał/a:
dzerry, to prawda , ale jednoczesnie jak chcesz dostac plyte takiego "innego"zespolu to wlasciwie jestes bez szans na sukces :roll:

Zazwyczaj można bez problemu zamówić na stronach internetowych owego zespołu. Czasem nawet z autografami w standardzie ;-)

Fafniak, jesli cos mi sie podoba, to najpierw sprawdzam myspace. Jesli tylko zespol cos wydal, to najczesciej mozna kupic bezposrednio od nich. Zreszta wiekszosc wydawnictw mozna kupic w sklepach internetowych. Nawet w empkikach nie jest tak zle. Ja jeszcze staram sie kupowac plyty na koncertach. Wymaga to troche wysilku, trzeba rozmwiac ze znajomymi o muzyce, sluchac dobrego radia, a na pewno cos sie znajdzie.

jungli
[Usunięty]
dzerry,

Oczywiscie, masz racje, jestmasa rzeczy fajnych, jedynie boli, ze kiedys jak sluchales 3kowej listy, to miales rodzyny, a teraz dostajesz sieczke z list przebojow.

Niestety polski srolbiznes jest taki, anie inny nie dajesz d to nie pograsz i zasilasz nisze, gdzie skutecznie jestes degradowany.

Kiedys czytalem taki ranking najlepiej zarabiajacych piesniarzy w Polsce 3 pierwsze miejsca disco polo, a na 4tym Kayah, byly to czasy jej swietnosci.

To prawdziwy obraz nedzy i rozpaczy, disco polo w cenie 12zl za cd czy kayah za 40zl?

Swojego czasu w latach 90tych sledzilem nurt disco polo, kazdy sie z nich smial, ja wiedzialem, ze to ludzie z glowa, liczby nie klamia.

Kult ciagnie resztka sil, w koncu Kaziuk mlody juz nie jest, co pare lat chodze na koncert i to juz nie jest to...

Nawet Ci, ktorzy maja potencjal sile przebicia i moga namieszac na rynku, cos zrobic dobrego staja sie Vaderami przyklad, Brodka, Piasek, itd graja jakies p***** dla mas byle sie plyty sprzedawaly.

Muzyka dla mnie to przekaz z nutkami, nie mowie, ze nie poslucham komerchy, bo np jak jade autem nie da sie sluchac DIO czy Uriah Heep non stop.

Lubie jak piesniarze otwarcie mowia dlaczego graja, a nie wstawiaja p*****, ze to osobiste, intymne itp no ludzie trzymajcie.
Dlatego lubilem disco z pola bo mowili, ze graja p***** dla kasy.

Faktem jest tez, iz wrocilem do mlodzienczych lat i po prostu ta muzyka mi odpowiada, poczatki hard rocka, ale tez i jazz blues, a nawet blugrass.

hej

jungli napisał/a:
Oczywiscie, masz racje, jestmasa rzeczy fajnych, jedynie boli, ze kiedys jak sluchales 3kowej listy, to miales rodzyny, a teraz dostajesz sieczke z list przebojow.
Ej bez przesdy. Kiedy ostatnio sluchales listy?

jungli napisał/a:
Faktem jest tez, iz wrocilem do mlodzienczych lat i po prostu ta muzyka mi odpowiada, poczatki hard rocka, ale tez i jazz blues, a nawet blugrass.
I to jest odpowiedz. Przechodzisz kryzys wieku sredniego. Mam to samo. Podoba mi sie tylko to co kiedys mi sie podobalo. Wszystko co nowe jest puste i komercyjne. Nowe plyty starych idoli rozczarowuja. Wszyscy tak maja :-)

A propos Kultu, ja juz nawet na koncerty nie chodzie, bo po pierwsze strasznie sie nudze, po drugie straszny tlok, a po trzecie czuje sie jak emeryt, bo 90% publiki to liceum. Wole chodzic na male koncerty do Cafe Delfin, Papryki, Szafy, bo mozna posluchac swiezej muzyki, nie czekajac 2 godziny w kolejce do szatni. A jak lubisz bluesa i jazz to polecam wtorkowe jam sessions w blue time w Oliwie.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
dzerry napisał/a:

Jesli ktos lubi muzyke, to powinien zpomniec o radiostacjach pokroju zet, rmf, eska itp, bo to tylko plucze mozg i stwarza mylne wrazenie, ze poza umca umca cycki pupa nie ma zadnej innej muzyki. Bardzo sie mylisz jungli.

u mnie w domu najczęściej leci Kraków. Jest tam kilku gości, którzy grzebią w tej muzyce i wygrzebać potrafią. Ale co do eski... ja lubię. Tj, tą rock. Po nocy puszczają całkiem fajne kawałki, tj - takie których kompletnie nie znam/znałem. Czasem trafi się perełka. A w dzień tak niezobowiązująco brzdękają. Ale w sumie w dzień słucham ich tylko jak autem jadę.
*puf*

Skocz do: