hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
-LUKI-V3-, prawdopodobnie to nic nie pomoże ale próbowałeś "reset custom settings" (czy jakoś tak)?

-LUKI-V3-  Dołączył: 09 Sie 2007
hamster napisał/a:
-LUKI-V3-, prawdopodobnie to nic nie pomoże ale próbowałeś "reset custom settings" (czy jakoś tak)?

...tak probowalem, a moze jest jakis serwisowy reset? Chyba zostaje tylko serwis

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
-LUKI-V3- napisał/a:
zalamuje normalnie rece jak czytam takie odpowiedzi

To Ci na pewno pomoże.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Ludzie, spokojnie.
Z tego co tu słyszałem, jesteś pierwszą osobą z problemem migawkowym Kadyszce. Zazdrościć nie ma czego, choć w stopce możesz sobie wpisać - "prekursor".

Jeśli nie pomaga reset, sprawdziłeś poprawność mocowania szufladki matówki (czy dobrze zapięta), baterie są ok i AF śmiga, nawet matryca się rusza od stabilizacji - zadzwoń do Apollo. Wytłumacz na spokojnie (pomijając dotykanie migawki czymkolwiek, bo to nie wpłynie dobrze na Twój portfel), że migawka się nie otwiera, że reszta działa jak należy. Zapytaj, czy robią na miejscu diagnostykę takiej awarii, czy ślą do Niemiec.

Jeśli robią w PL - ile kosztuje diagnostyka.
Jeśli w Nieczech - czy wysyłasz do Niemiec Ty, czy Ty do Apollo, Apollo do Niemiec (na 99% na Twój koszt wszystko).

Zapytaj, czy diagnozują awarię i potem wyceniając pytają się czy naprawiać, czy robią to w ciemno, z góry, zakładając, że naprawić chciałeś (nie wiem jak jest, ale lepiej dmuchać na zimne).

Zapytaj ile może potrwać taka zabawa.

Na koniec zadaj bolesne pytanie - ile kosztuje nowa migawka do K10D wraz z montażem.

Na koniec końców, koniecznie, podziel się proszę wiedzą zdobytą w wyniku tej sytuacji. Jeśli to migawka - podaj ceny, jeśli nie migawka, opisz co powiedzieli.

No i informuj nas, jak długo to trwa.
3mam kciuki za pozytywne i tanie rozwiązanie problemu.
Nie chwal się dotykaniem migawki. Powtarzam dla utrwalenia :-D

w koncu w pelni profesjonalna odpowiedz mimo braku rozwiazania, dzieki. Gdy problem sie rozwiaze na pewno napisze co i jak wraz z cenami :/

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
-LUKI-V3-, tak z ciekawości zadzwoniłem do warszawskiego serwisu Pentaksa. Pan serwisant stwierdził, że wymiana wykonywana jest niemal na pewno w Niemczech, kosztuje około 1000zł i trwa minimum miesiąc (zależy od obłożenia serwisu w DE).

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
thrackan napisał/a:
-LUKI-V3-, tak z ciekawości zadzwoniłem do warszawskiego serwisu Pentaksa. Pan serwisant stwierdził, że wymiana wykonywana jest niemal na pewno w Niemczech, kosztuje około 1000zł i trwa minimum miesiąc (zależy od obłożenia serwisu w DE).

porażka, wymiana migawki za tysiaka.. minimum miesiąc.. koszmar :-?

nightartist  Dołączył: 28 Paź 2007
Skoro migawka wraz z wymiana kosztuje 1000zl , to ile kosztuje złożenie aparatu od zera :P i czemu cena takiego zabiegu jest większa niż koszt k10d z drugiej reki ? Płać i Płacz, jak mówią.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
czemu? żeby się naprawiać nie opłacało, tylko żeby klient kupił nowe body

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Normalka - mechanizm migawki w detalu dla serwisu jest droższy, niż mechanizm migawki w hurcie (albo koszt jego wytworzenia) dla fabryki w której składają aparaty... Dodatkowo dochodzi robocizna serwisu. Dla fabryki to sprawa duuużo tańsza - w końcu składają aparaty w tysiącach. A do tego - jak napisał opiszon - chodzi o to, żebyś w przypadku takiego uszkodzenia kupił nowe body po prostu.

BTW - jak masz sprawne K10D z drugiej ręki poniżej tysiąca (tak jak napisałeś) to wiele się nie zastanawiaj. W takiej cenie sam bym pewnie kupił jeszcze jedno body - jako backup.

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Hm, na (mikro)ekonomii mówili o tzw. efektach skali. Tak jak zaroowka napisał, co innego jest jak składasz aparat od 0 na taśmie produkcyjnej, gdzie każdy element jest montowany w swojej kolejnosci. A w serwisie ... to tak jak z wymianą matówki z Zenitach - Rosjanie ją zamontowali, ale już samemu wyjąć bez dezintegracji aparatu nie idzie (zgodnie z tym co czytałem gdzieś na forum i tym co uczynił mój znajomy z takim że Zenitem). Zapewne gdyby aparat jeszcze był na gwarancji, wymieniliby Ci go na druga kadyche ... lub kadwudyche :D

btw. ostatnio na Allegro uszkodzona kadyszka + pudełko z tym co fabryka dała (płyta głowna spalona czy coś) poszła za 350 zł, myśle że taka z uszkodzoną migawką poszłaby nieco drożej (500 - 600?)...

btw2. faktycznie, ten dźwięk podczas robienia zdjęć to od mechanizmu SR jest.

a ile jest gw. na K10? w UE i USA jest taka sama? mzoe bardziej oplacalo by sie wyslac aparat do USA

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008
szkoda dawać 1000 zł za wymianę migawki skoro na allegro jest ciekawa aukcja ... :)

http://www.allegro.pl/ite...10d_srodek.html

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
MateuszG napisał/a:
szkoda dawać 1000 zł za wymianę migawki skoro na allegro jest ciekawa aukcja ... :)

http://www.allegro.pl/ite...10d_srodek.html
Tak, użytkownik Accuphase próbował zrobić potwora Frankensteina z dwóch kadyszek (jadna co na ziemię spadła, druga co dostała wiatrakiem w korpus i nie złapała tchu już) :)

Warto spróbować, samemu lub w innym serwisie (może wezmą mniej za wymianę).

MateuszG  Dołączył: 29 Paź 2008

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
chyba wypada odświeżyć temat. Shutter count dobił do nieco ponad 45000 zdjęć kiedy migawka przestała się podnosić. Chyba przestała, bo jestem kompletnym laikiem w sprawach technicznych. Objawy: po wciśnięciu migawki potwierdza ostrość, mierzy światła, wyzwala błysk, ale ni epodnosi lustra i nie robi zdjęcia. Słychać tylko stabilizację, czyli jak u kolegi który zakładał watek. Lustro nie podnosi się też przy funkcji "mirror up". Czytałem tu coś o jakichś sprężynkach, ale nie wiem o co chodzi. Czy ktos może potwierdzić, że to migawka padła?

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Migawka padła, czy mechanizm podnoszenia lustra?

nie wiem, nie mam pojęcia po czym rozpoznać. Kiedy lustro podniose palcem migawka tez się nie otwiera

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Ja też specjalnie się nie znam, ale mniej więcej wiem co to migawka, a co to mechanizm lustra.
Migawka to taka kurtynka, która jest w pozycji prostopadłej do podstawy aparatu. Jej zadaniem jest przepuszczanie światła na matrycę. A lustro to... lustro. Na stałe siedzi w komorze i jest ustawione pod kątem 45 stopni. do podstawy aparatu. W momencie zwolnienia spustu podnosi się w górę i pozwala na dotarcie światłu do migawki. Więc chodzi ci o to, że migawka nie działa - to znaczy nie rozsuwa się podczas naciskania spustu, czy chodzi ci o to, że podczas robienia zdjęcia nie podnosi się lustro w górę?

Co się dzieje z aparatem, kiedy ustawisz czas Bulb, odepniesz obiektyw i patrząc w komorę naciśniesz spust? Podnosi się lustro? Rozsuwa się migawka?

jest tak jak pisałem wcześniej - ni epodnosi się lustro ani migawka :) kiedy podniose lustro ręcznie migawka też jest zasłonięta (ta kurtynka znaczy się :))

Skocz do: