krzychu napisał/a:Nigdy nie wolno rozładować akumulatorka NiHM poniżej 0,9V a nawet 1V, dla takiego aku to śmierć.
KaSetka + 18-55 + jupiter37a + af360fgz
hamster napisał/a:krzychu napisał/a:Nigdy nie wolno rozładować akumulatorka NiHM poniżej 0,9V a nawet 1V, dla takiego aku to śmierć.
Zażyło mi się (i to pewnie nie raz) zapomnieć i zostawić włączoną latarkę z pewnym NiMH na kilka tygodni (to dlatego że często specjalnie rozładowuję). Napięcie spadło oj mocno. Nie jestem w stanie powiedzieć czy poniżej 0,9V. Ale akumulatorek wrócił do normy po jednym czy dwóch cyklach i co więcej zdrowiem nie odbiega od pozostałej trójki.
Z własnego doświadczenia wiem że trzeba zostawić NiMH dość długo wręcz na zwarciu by napięcie mu spadło poniżej 1V. Chyba że będzie odwrotnie ładowany (co się zdarza kiedy nie pracuje sam).
Hmmm to jest już druga osoba, która mówi by nie dobijać totalnie NiMH - może coś w tym jest; trzeba będzie zaprzestać takich trotur
K100D, MZ-50
"Jeśli twoje zdjęcia nie są wystarczająco dobre, to znaczy że nie masz odpowiednio dużego zuuuma"