ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
źle

przyklad na liczbach:

masz 1000zł; na noc(od 24-6) zabieraja ci polowe czyli 500zł i dla tych 500zł daja 9%.
Kapiatalizacja jest codziennie wiec jesli nie przekroczysz dziennie 2.50zł nie zaplacisz belki.

wzor:
(ilosc dni) X (kasa) X (4.5%)/365 czyli

1 X 1000 X 0,045/365

[ Dodano: 2009-01-31, 00:36 ]
albo:

1 X 500 X 0,09/365

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
ttb, całe twoje obliczenia są ok, ale nie biorą pod uwagę tego, że te 4.5% nalicza się tylko przez te godziny nocne

czyli podziel to jeszcze przez odpowiednią wartość
jeżeli to 6h tylko (z 24-6) w dobie, to wzór będzie taki

((kasa*0.5)*(6/24)*9%)/365
doperio teraz masz odsetki dzienne

dalej się mylę :?: ja tylko przedstawiłem wzór w takiej postaci, żeby odpowiadał twojemu opisowi

ttb napisał/a:
masz 1000zł; na noc(od 24-6) zabieraja ci polowe czyli 500zł i dla tych 500zł daja 9%.
Kapiatalizacja jest codziennie wiec jesli nie przekroczysz dziennie 2.50zł nie zaplacisz belki.

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
oj, chyba nie mam daru "dobrego wytlumaczania", ze jeszcze ci nie wytlumaczylem :-P
Godziny nie maja tu zadnego znaczenia. Moze ten screen juz wszystko wyjasni:

ttb, nie widzę żadnego obrazka niestety
mógłbyś wrzucić na inny serwer niż imageshack, bo mnie tu gdzie teraz jestem, blokują ;-)

fotosik jest dobry i tani, bo jest tani i dobry :-P

[ Dodano: 2009-01-31, 12:19 ]
ok, doczytałem, rzeczywiście przez te godziny nocne są naliczane procenty tak jakby pracowały cały dzień

mimo wszystko dalej nie jest to 9% tylko 4,5% więc dla mnie jakby średnio interesująca oferta - mam konto oszczędnościowe z nieograniczoną możliwością operacji na nim oprocentowane 5.5% (nie mówiąc o braku zaufania do tego banku)

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Gdzie trzymać kasiorę?
U mnie!

anduril  Dołączył: 31 Lip 2007
ramcin napisał/a:
Albo lekki hazard i zainwestować na giełdzie w firmę o dobrych podwalinach, stabilną, najlepiej państwową (PKOBP, ORLEN) i czekać ze 2 lata, na pewno zarobisz

Dowolne dwa lata?
http://stooq.pl/q/?s=pko&...5y&t=l&a=lg&b=1
http://stooq.pl/q/?s=pkn&...0y&t=l&a=lg&b=1

ramcin napisał/a:
przez okres dwóch lat nie możesz czytać wiadomości z giełdy,

Metoda "kup i trzymaj", inwestowanie "długoterminowe" i fundusze inwestycyjne to oszustwo...

ramcin  Dołączył: 24 Paź 2007
Tym bardziej tymi wykresami potwierdzasz moją teorię, np. PKO zbliżyło się do ceny emisyjnej i tak jak cała giełda jest w dołku w okresie dwóch lat gospodarka zacznie znowu przyspieszać, pojawimy się w ERM2, co ustabilizuje naszą walutę i spowoduje powrót inwestorów zagranicznych. Zresztą cena banków jest aktualnie zaniżona z powodów paniki jaka powstała na rynkach światowych przez upadki kilku amerykańskich i europejskich banków, które przesadziły z akcjami kredytowymi.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
Polbank. 9% na trzy miechy to uczciwy procent. Za trzy miechy może się coś wyjaśni na rynkach i wtedy zadecydujesz co dalej z kasą. A do tego czasu trzymasz bezpiecznie kasę na koncie...
Ja mam właśnie w Polbanku parę lokat 9%-owych...

ramcin napisał/a:
Tym bardziej tymi wykresami potwierdzasz moją teorię, np. PKO zbliżyło się do ceny emisyjnej i tak jak cała giełda jest w dołku w okresie dwóch lat gospodarka zacznie znowu przyspieszać, pojawimy się w ERM2, co ustabilizuje naszą walutę i spowoduje powrót inwestorów zagranicznych. Zresztą cena banków jest aktualnie zaniżona z powodów paniki jaka powstała na rynkach światowych przez upadki kilku amerykańskich i europejskich banków, które przesadziły z akcjami kredytowymi.

Myślałem, że sugerujesz, że kupno akcji w dowolnym momencie daje pewny zysk po dwóch latach, stąd wykresy. Nie jestem zwolennikiem "łapania dołków".
A co do aktualnej sytuacji, to (jak juz chcesz patrzeć fundamentalnie, ja jestem technikiem) wg mnie problemy gospodarcze u nas dopiero się zaczynają - spekulacje opcjami walutowymi, teraz wyłażą CIRSy, mamy pierwsze bankructwa i to nie-banków. Zobaczymy.

ramcin  Dołączył: 24 Paź 2007
Nie dowolnych dwóch lat nie sugeruję bo wtedy długa analiza opłacalności czy aby na pewno inwestować w giełdę.

Tak masz rację na opcjach walutowych wiele firm umoczy.
Gorzej jeszcze jest z krótko terminowym zadłużeniem zagranicznym które w tym roku musimy spłacić, miliardy złotych, a patrząc na spadającą wartość złotówki dług rośnie w zastraszającym tempie to dodatkowo okresowo osłabi naszą walutę.

Wiem że są bankructwa firm, dlatego sugerowałem firmy "państwowe" które nie upadną, a z czasem (2 lata ????) ich akcje powinny wrócić do satysfakcjonującego poziomu.

A najbardziej mnie denerwuje to że przy całej sytuacji na rynku i z budżetem górnicy znowu chcą 14% podwyżek. :evil: :evil: :evil:

mic_kas  Dołączył: 11 Kwi 2008
Od zeszłych wakacji pracuję w firmie doradczej i od tego czasu wiem duzo więcej niż wcześniej... :evilsmile:

numery to miesięczne wpłaty w wysokości 1000zł

1) za 1000zł kupimy np 10jednostek
2) za 1000zł kupimy np 15jednostek ( bo giełda poleciała w dół)
3) kolejna włata w 3im miesiącu i indeksy powoli idą do góry.. znów za 1000zł kupimy 15jednostek
4) giełda odbija za 1000zł kupujemy znów tylko 10jednostek

reasumując:
Inwestowaliśmy 4miesiące
nasz wkład to 4000zł
posiadane jednostki na rachunku to 50szt.

jeśli chcielibyśmy wypłacić naszą kasiorę w 4 miesiącu to:

1000zł * 50jednostek = 5000zł

w dłuższej perspektywie i inwestowaniu regularnym a nie jednorazowym mamy niezły zysk...

Czyli za 4 miesiące mam za darmo np. fajnego naleśnika :mrgreen:
(w moim przypadku k20d, 16-50/2.8 i 540fgz :-D

mic_kas, podaj proszę konkretny przykład "dłuższej perspektywy".
Ja Ci za to dam konkretny przykład zastosowania Twojej metody - TFI AIG Akcji, comiesięczne wpłaty przez ostatnie 2 lata:

I pytanie (podchwytliwe) - jesteśmy 47% w plecy na kapitale. O ile musi teraz wzrosnąć kurs (tu akurat wartość jednostki uczestnictwa), żebyśmy chociaż wyszli na zero?
Drugie pytanie (mniej podchwytliwe) - czy uważasz, że nastąpi to szybciej, niż tyle, ile spadało?

Jeszcze raz powtórzę - "kup i trzymaj" to marnowanie czasu i pieniędzy.
Nie mówiąc już o tym, że TFI biorą ciężkie opłaty za zarządzanie, a "inwestują" mniej więcej tak:

Oczywiście zapraszam do dyskusji, bo temat jest ciekawy :)

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
tref napisał/a:
radzimy się mało nam znanych (czasem tylko przez sieć) osób w kwestiach dość prywatnych.
Zaraz założę wątek "Z kim polecacie mieć dziecko?"
i drugi: "Czy żyć?"

no to jak kwestie prywatne, to jedziemy:

trzeci

"Czy już czas na umieranie"

oraz czwarty

"Dlaczego jak napiszę sex w wątku, to pojawia się mygosia po 5 minutach"

:evilsmile:

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
opiszon napisał/a:
"Czy już czas na umieranie"

Odkąd Michu nie pisuje na forum, to nie ma czasu na umieranie.

[ Dodano: 2009-02-09, 17:50 ]
anduril napisał/a:
I pytanie (podchwytliwe) - jesteśmy 47% w plecy na kapitale.

Że też musiał nadejść kryzys teraz, gdy mam odrobinę grosza, którą można by gdzieś zainwestować.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
opiszon napisał/a:
"Dlaczego jak napiszę sex w wątku, to pojawia się mygosia po 5 minutach"

wcale bo nie!

Ps. W pracy byłam ;-)

mygosia, jak to pisałem, to też byłem w pracy :roll:

opiszon, ja tez kiedyś nie miałam bana na słowo "pentax" w okienku adresu :evilsmile:

mygosia, :-P

[ Dodano: 2009-02-09, 21:14 ]
a teraz masz :?: :shock:

nom
:roll:

Ale powiem wam, że mi to dobrze zrobiło. Naprawdę. Bo za bardzo się wtapiałam w forum.

Skocz do: