alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dan napisał/a:
SQ6GIT, mozna wiedziec, co brales pod uwage przy ustalaniu wlasnej oceny wartosci tego obiektywu?

Szczerze? Wypadkowa ceny tego obiektywu w innych mocowaniach z ofertą rynkową podobnych konstrukcji dla bagnetu K też wychodzi mi bardziej w okoliach 500 niz 800pln... Ale to tylko moje zdupne kalkulacje.... :->

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
SQ6GIT a czy ja gdzieś napisałem, że nie szanuje Twojego zdania? Czy ja Ciebie zaatakowałem? Nie rozumiem z jakiego powodu Twój post jest adresowany do mnie. Twoja pierwsza wypowiedź rozbawiła mnie i wyraziłem to, nie widzę w tym nic złego, ani jej nie skrytykowałem, ani nie zaatakowałem cię personalnie, więc nie bardzo wiem o czym piszesz.

Swoją drogą jakiś mod, moim zdaniem, powinien zrobić z tej nasze 3 stronicowej dyskusji osobny watek, lub wysłać ją w kosmos, bo jednak nieładnie zaciemnia ona aukcje - abstrahuję od treści - po prostu dyskusja zastępuje główny temat wątku. :roll:

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Żaba, wprost nie piszesz, ale wg mnie:
Żaba napisał/a:
tekst tygodnia :mrgreen:
brzmi nieco ironicznie. Ale jeśli to tylko moje odczucie, to cieszę się, że jest sprostowanie.

A apel jest do wszystkich, nie tylko do Ciebie... I może wbrew suchemu pisaniu, jest raczej pozytywny, bo ja ostatnio tylko czasu nie mam, a brak czasu nie wpływa pozytywnie na komunikację. A to forum jak mało które zabiera czas bezlitośnie...

Żaba, ode mnie :-B , szczerze. :-)

acha:
Żaba napisał/a:
wysłać ją w kosmos

popieram... straciłem więcej czasu na precyzowanie o co mi chodzi, niż to warte

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
alkos napisał/a:
Ale to tylko moje zdupne kalkulacje....

Szczegolnie zdupne dla kogos, kto chce sobie kupic stalke 24mm z AF-em pod Pentaksa :-> :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
17-go i tak automagicznie pójdzie w kosmos.

dan napisał/a:
Szczegolnie zdupne dla kogos, kto chce sobie kupic stalke 24mm z AF-em pod Pentaksa

Cytat
ofertą rynkową podobnych konstrukcji dla bagnetu K

No właśnie było to wliczone. Zawsze można kupić sobie FA 28/2.8 albo S 21/24/28/1.8, co praktycznie rzecz biorąc jest i możliwe, i sensowne.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
alkos napisał/a:
Zawsze można kupić sobie FA 28/2.8
na prawdę wersję FA można tak łatwo kupić? wersję F widziałem nawet parę razy na allegro i tutaj na giełdzie ale FA była na giełdzie raz i to za jakieś megaabsurdalne pieniądze.. :roll:

Eldred napisał/a:
na prawdę wersję FA można tak łatwo kupić?

Tak łatwo to nie, ale ja kupilem ;-) Za 500...

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
alkos napisał/a:
Tak łatwo to nie, ale ja kupilem ;-) Za 500...
gratulacje, ile lat temu? :-)

1,5.

Ja swego czasu walczyłem na allegro bodajże z Jarkiem Dąbrowskim (o ile się nie mylę co do osoby) o Pentada FA 28/2.8 poszedł wtedy za ponad 700zł.

SQ6GIT, :-B

SQ6GIT napisał/a:
Żaba napisał/a:
tekst tygodnia

brzmi nieco ironicznie.
to akurat miało być i było ironiczne - tylko, że ja osobiście uważam, iż w ironii nie ma nic złego, co innego gdybym wypowiadał się w tonie sarkastycznym :mrgreen:

krzyber  Dołączył: 24 Sty 2008
Panie i Panowie nowa cena - 700 PLN + przesyłka.
Proszę również o komentarze, bo mi wątek zbytnio opada.

Howgh.

To może ja w kwestii 24mm z AF do pentaxa, z rzeczy dostępnych na rynku jest chyba tylko nowa Sigma AF 24 mm f/1,8. Szkło które bynajmniej nie jest lepsze od Sigmy AF 24/2.8 - polecam popatrzeć w jakich jest cenach 8-)

wojtek_c  Dołączył: 28 Lut 2008
Dopiero teraz przeczytałem, ale aż się prosi o odpowiedź...

SQ6GIT napisał/a:

Ja nie twierdzę, że się nie sprzeda w cenie 8 stów. Wiem co to popyt i podaż.
Napisałem jedynie ile wg mnie jest wart. A jak ktoś z braku na rynku gotów dać nawet i 1200zł, to nie znaczy, że tyle jest wart.

... co oznacza, że nie wiesz niestety, co to jest popyt i podaż...
Na jakiej podstawie chciałbyś ustalać "ile jest wart"? Własnej opinii? A skąd bierzesz tą opinię, jeśli nie z obserwacji rynku, który, nawiasem mówiąc, ustala ceny wg prawa popytu i podaży?...
Powiem Ci więcej - jeśli ta sigma kosztowałaby przez ostatnie dwa lata 1200zł - to dziś byś mówił, że te osiem stów to okazja....

Cytat
I prośba, szanujmy zdanie innych - wiem, że jesteśmy w Polsce i nie jest to w modzie po zachodniemu mówić "szanuję Twoją opinię, jednak mam inną",

Ja szanuję Twoje zdanie, tylko że Ty po prostu nie masz racji :-) Jeśli uznasz kiedyś,że 2+2=5, to niewątpliwie będzie to Twoje zdanie, ale i tak będę uważał, że nie masz racji... I nie uważam, żeby był to brak szacunku z mojej strony...

I na koniec - nie piszę tego do Ciebie, tylko do wszystkich forumowiczów - wypowiedzi w stylu "za dużo", "za drogo", "nie jest tyle wart" oznaczają tylko i wyłącznie, że potencjalni kupujący myślą życzeniowo i chcieliby kupić taniej - i próbują zachęcić sprzedającego do obniżenia ceny... To nie wyrażanie opinii, to nacisk na rynek, by obniżył ceny...

A cenę i tak ustali rynek - prawem popytu i podaży...

wojtek_c, dzięki za wywód oświecający
właśnie popyt i podaż mam na myśli, a szkło to widziałem sprzedane na giełdzie ~500zł, nawet zdaje się trochę poniżej

wojtek_c napisał/a:
oznaczają tylko i wyłącznie, że potencjalni kupujący myślą życzeniowo i chcieliby kupić taniej - i próbują zachęcić sprzedającego do obniżenia ceny

to Twoje zdanie, w moim przypadku baaaaaaaardzo się mylisz

wojtek_c napisał/a:
Jeśli uznasz kiedyś,że 2+2=5, to niewątpliwie będzie to Twoje zdanie, ale i tak będę uważał, że nie masz racji...

porównanie bardzo chybione

wojtek_c, to Ty nie wiesz, co to jest szanowanie cudzego zdania, bo ja napisałem że uważam, że tyle jest wart, a Ty kolego sympatyczny próbujesz mi "po polsku" udowodnić, że jest inaczej

giełda to też wolny kraj, wolno tu komentować, zwłaszcza ceny; zupełnie nie przeszkadza mi, że ktoś powie, że warte jest inaczej, niż ja uważam, jak trochę ochłoniesz, to zauważysz, że na nikogo nie naskakiwałem tutaj, tylko napisałem, co uważam; więcej asertywności życzę

wojtek_c napisał/a:
A skąd bierzesz tą opinię, jeśli nie z obserwacji rynku

jak na górze odpowiedzi, czytaj: widziałem w cenie 500zł, tu widzę po 8 stów - i co, będziemy się spierać, kto i co widzi? bez sensu taka dyskusja

wojtek_c napisał/a:
A cenę i tak ustali rynek - prawem popytu i podaży...

krzyber napisał/a:
Panie i Panowie nowa cena - 700 PLN + przesyłka.
Proszę również o komentarze, bo mi wątek zbytnio opada.

no właśnie ustala... :mrgreen:

a kończąc, bardzo proszę, nie rzucajcie mi już rękawicy co chwilę, muszę odpowiadać, nie mam na to czasu, choć pewnie autor wątku się w połowie cieszy, bo wątek jest odgrzewany

SQ6GIT napisał/a:
no właśnie ustala... :mrgreen:

SQ6GIT, wyciągasz pochopne wnioski. Tylko pilna potrzeba kasy, nic więcej.

krzyber, nie do Ciebie piję, naprawdę, nawet pisząc pierwszy post co to oburzył co poniektórych, nie zauważyłem, że to Twój wątek

SQ6GIT,
Cytat
a kończąc, bardzo proszę, nie rzucajcie mi już rękawicy co chwilę, muszę odpowiadać, nie mam na to czasu, choć pewnie autor wątku się w połowie cieszy, bo wątek jest odgrzewany

sam rozumiesz...

wojtek_c  Dołączył: 28 Lut 2008
SQ6GIT napisał/a:

Ależ proszę....

SQ6GIT napisał/a:
widziałem w cenie 500zł, tu widzę po 8 stów - i co, będziemy się spierać, kto i co widzi? bez sensu taka dyskusja

A ja widziałem 35/2 za 6-7 stów jeszcze niedawno.... Ostatnio poszedł na giełdzie za 800 z pocałowaniem ręki.... W tej chwili na allegro jest aukcja za ponad 900 i idzie dalej... I co? Nie jest wart tej ceny?...
Tamron 28-75/2.8 na giełdzie stoi po 1250, mimo że niedawno szedł za mniej niż 900, a nowy kosztował 1100....
A czemu? A bo prawo popytu i podaży podniosło ceny. Dolar podrożał, nowe szkła podrożały, to i używki poszły w górę -normalna rzecz...A ludzie kupują, bo - być może słusznie, być może nie -obawiają się, że za miesiąc-dwa będzie drożej...

SQ6GIT napisał/a:

wojtek_c napisał/a:
oznaczają tylko i wyłącznie, że potencjalni kupujący myślą życzeniowo i chcieliby kupić taniej - i próbują zachęcić sprzedającego do obniżenia ceny

to Twoje zdanie, w moim przypadku baaaaaaaardzo się mylisz

Być może...
Tak nawiasem -jak ja uważam że za drogo - to nie kupuję i tyle. A nie udowadniam całemu światu, że cena za wysoka...Bo po co? Jak rozumiem, chcesz altruistycznie ostrzec wszystkich forumowiczów przed zakupem "zbyt drogiego" obiektywu?....
Sporo wątków na giełdzie zawiera komentarze typu "za drogo"... Dziwnym trafem dość często wygłaszają je ci, którzy sami planują zakup jakiegoś szkła...
Już pisałem, że nie mam na myśli ciebie konkretnie, tylko wszystkich piszących...

Edit: tekstu o rzucanej rękawicy nie widziałem pisząc odpowiedź - zatem z mojej strony to już koniec...

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
SQ6GIT napisał/a:
właśnie popyt i podaż mam na myśli, a szkło to widziałem sprzedane na giełdzie ~500zł, nawet zdaje się trochę poniżej

dokladnie - swego czasu, chyba w wakacje 2008 jungli sprzedawal identyczne szklo w cenie jak mnie pamiec nie myli ~430zl - kto je kupil ,tego juz nie pamietam, moze krzyber ? :-)

Tylko jakie to ma znaczenie dziś...
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Skocz do: