milo  Dołączył: 01 Sie 2006
tref napisał/a:
Kolega Marek wystawił FA50/1.7.
A forumowicze pogłupieli :shock: do konca aukcji 6 dni, a oni już się biją :shock:
LINK
myślę, że warto mimo wszystko poczekać kilka dni, a nie tak od momentu wystawienia do teraz [1h20min] podbili od 50 do 511PLN.

Nie FA tylko F... ja ostatnio stosuje zasade ze jak mi na czyms bardzo nie zalezy to daje kwote ktora jestem w stanie zaplacic i pozostawiam sprawe losowi.

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
:evilsmile: cos dziac sie musi no nie:]

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
bEEf napisał/a:
Licytuje się pod koniec aukcji!

Tylko czasem się zapomni nastawić budzika i... po ptokach.
Albo, co gorsza nastawi na 4.20, wstaje, z biciem serducha czeka na ostatnie sekundy, a tu kicha :-(
I do normalnego rana ciężko zmrużyć oko.
Jedyne wyjście z takich sytuacji, to skorzystać z najemnika - snajpera. :evil:

Ostatnio mnie ktos o 2.50zl przelicytowal.... No ale coz, w domu mnie nie bylo ;/

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
milo napisał/a:
w domu mnie nie bylo

snip.pl
ale czasem mozna sie przejechac - juz bym byl wlascicielem z1p, gdyby zadzialalo :-/

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
tref, co się martwisz? Przynajmniej to FA 50/1,4 się Markowi zwróci ;-)
Ja tam wolę na początku jakąś małą kwotę podać. Bo potem zapomnę, że czymś jestem zainteresowany i mi minie koło nosa. Ale ta 50 z allegro przy obecnej cenie już jest raczej poza moim zainteresowaniem :-P

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Tak czy inaczej IMO bez sensu jest tak wcześnie licytować. Podbija się tylko cenę innym... No, ale - dla Marka w tym przypadku to dobrze :-)

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cooo???? Już 511? Nie spodziewałem się, ze aż tyle za niego dostanę.
Jak już pisałem w innym wątku - jeśli licytację wygra ktoś z naszego forum - dostanie 10% rabatu od wylicytowanej kwoty. Musi tylko po zakończeniu licytacji wysłać mi informację, że jest z forum Pentaxa - po samym nicku z Allegro mogę nie rozpoznać.

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
Marek Wyszomirski napisał/a:
jeśli licytację wygra ktoś z naszego forum - dostanie 10% rabatu od wylicytowanej kwoty.

Marek ja bym na twoim miejscu zszedł do 5% bo jak napukają 1,5Kpln to masz w plecy 150zł :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Słowo się rzekło - nie będę teraz odwoływał. Mogę najwyżej obiecać, ze jeśli cena przekroczy 10000zł - rabat wzrosnie do 50%;-))))))

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
jakie to ma niby znaczenie czy ktos podbije cene wczesniej czy puzniej?
Ja Snajpery i inne zabobony zostawiam starym babom na rowerze.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
kivirovi napisał/a:
No ma, bo możesz nie zdążyć podbić ceny. A czasami wystarczy 2 złote.

kivirovi napisał/a:

ma to takie znaczenie, [podam na swoim przykladzie]
1. Kupowalem dicaina dalem maksymalnie 201zł bo stwierdizlem ze wiecej nie dam a jak sie miala konczyc aukcja to mnie w domu mialo nie byc, ... udalo sie kupic za 163zł... Jest fajnie
2. Mialem kupic Pentaxa SF7, dalem 201zl bo jak miala sie konczyc aukcja mialo mnie nie byc w domu... Aukcja skonczyla sie kwota 203zl... Było niefajnie...

kivirovi, jak wcześniej zaczniesz licytować, cena będzie prawie na pewno wyższa. Widząc zainterosowanie, ludkowie będą się dołączać i przebijać. Tak działa psychologia takich aukcji. Gdyby każdy ustawiał jedną cenę i olewał temat, było by ok tak jak Ty mówisz*. A co do obecności w ostatnich minutach, to milo dobrze to opisał na przykładzie - co komu wisi podbić cenę o 2 zł, jak Cię przy tym nie ma?

*A gdyby każdy być uccziwy i bezinteresowny, to komunizm byłby najlepszym systemem na świecie.

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
bEEf napisał/a:
kivirovi, jak wcześniej zaczniesz licytować, cena będzie prawie na pewno wyższa. Widząc zainteresowanie, ludkowie będą się dołączać i przebijać. Tak działa psychologia takich aukcji. Gdyby każdy ustawiał jedną cenę i olewał temat, było by ok tak jak Ty mówisz*. A co do obecności w ostatnich minutach, to milo dobrze to opisał na przykładzie - co komu wisi podbić cenę o 2 zł, jak Cię przy tym nie ma?

*A gdyby każdy być uczciwy i bezinteresowny, to komunizm byłby najlepszym systemem na świecie.

no masz racje ale popatrzmy na to z innej strony wiem ile mogę wydać na taki obiektyw i do tylu licytuje inni tez wiedza na jaką kwotę ich stać więc do takiej licytują.oczywiście że parcie wielu osób na obiektyw jest duze to i cena bedzie wyzsza bo to jest już taka natura człowieka:]

davnes napisał/a:
no masz racje ale popatrzmy na to z innej strony wiem ile mogę wydać na taki obiektyw i do tylu licytuje inni tez wiedza na jaką kwotę ich stać więc do takiej licytują.oczywiście że parcie wielu osób na obiektyw jest duze to i cena bedzie wyzsza bo to jest już taka natura człowieka:]

ok, ale jesli jestes w stanie wydac 1000zł, to nie zrobi ci roznicy 2,35 czy 10zł w ostatniej minucie aukcji...

Panowie, tu nie chodzi, jak MY kombinujemy (a raczej - jak nam się wydaje, że "się powinno" kombinować), ale jak kombinują inni. To czysta psychologia - cały rynek to psychologia, a pragmatyka jest dopiero wtedy, kiedy się tą psychologię dobrze zrozumie i zaczyna wykorzystywać do własnych celów ;-)
Cytat
ok, ale jesli jestes w stanie wydac 1000zł, to nie zrobi ci roznicy 2,35 czy 10zł w ostatniej minucie aukcji...

No dokładnie o to chodzi.

Przyklad: Sprzedawalem obiektyw:
1. Kolses wygral aukcje ale zrezygnowal zwracajac mi koszty aukcji - kwota 350zl
2. Wystawione ponownie poszlo za 560zl, o czym to swiadczy?

Cytat
no masz racje ale popatrzmy na to z innej strony wiem ile mogę wydać na taki obiektyw i do tylu licytuje inni tez wiedza na jaką kwotę ich stać więc do takiej licytują

Tak, ale to tak nie działa, no, chyba, że masz nerwy ze stali i jaja z platyny :-) Ale ja nie mam i większość nie ma (dane obserwacyjne, mogę się mylić). Emocje grają, wymarzony gadżet ucieka, włącza się czysto samcza rywalizacja itd. Może właśnie dlatego to fajne jest :-)
Oczywiście - zawsze można mieć fart i zalicytować akurat to, czego inni po prostu nie chcą. To zazwyczaj wiadomo z góry - czy towar jest chodliwy i jakie przewidujemy zainteresowanie. Dlatego strategia musi być elestyczna :-) Ale jeśli mówimy o jasnych stałkach AF - no to trudno oczekiwać, że nasi rywale po prostu ustawią cenę i pójdą na ryby, prawda? Więc, jeśli chcemy wygrać aukcję, my tak nie zrobimy.
I tak to się samo nakręca.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
milo napisał/a:
o czym to swiadczy?

opatrznosc czuwa nad Toba czuwa ;-)

dz.

Skocz do: