Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
matb napisał/a:
tych próbek nie widać

No kurza twarz! Chyba się przeterminowały :-/ Wczoraj wieczorem przez godzinę były, ale teraz to nawet sama Picasa coś się przywiesza, więc może to dlatego. Jedyne co mogę teraz poradzić, to hasło "Jakiś syf na Superii" wpisane w szukajkę na www.picasaweb.google.com

[ Dodano: 2009-07-21, 07:14 ]
A w ogóle to jakieś fatum jest, cholera. Obiektyw mam na sprzedaż i za cholerę nie daje mi sampli zrobić :evil:

[ Dodano: 2009-07-21, 07:24 ]
Oooo!!! Teraz widać! :mrgreen:

blazejs  Dołączył: 24 Wrz 2008
Zadymiony albo niedoutrwalony chyba. Jest taki mleczny, nie calkiem przejrzysty?

Cały negatyw wygląda jakby go pociągnąć szarą farbą. Jest tak mało przejrzysty, że w labie nawet nie próbowali go skanować. Ale "mleczny" raczej nie jest, bo szczegóły są widoczne, a mnie się to określenie kojarzy z jakimiś nieostrosciami i rozmazaniem.

blazejs  Dołączył: 24 Wrz 2008
Nie wywolywalem sam C41 wiec nie wiem dokladnie jak wyglada nieutrwalony, ale gdyby to przelozyc na cz-b to zle utrwalenie objawia sie wlasnie tak, ze negatyw jest mleczny i nie calkiem przezroczysty. I wydaje mi sie, ze tu by to wlasnie pasowalo - moze zepsula sie chemia z ostatniej czesci procesu (odbielanie i stabilizator jesli sie nie myle).

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ryszard napisał/a:
Cały negatyw wygląda jakby go pociągnąć szarą farbą. Jest tak mało przejrzysty, że w labie nawet nie próbowali go skanować.

Utrwal go w zwyklym utrwalaczu cz-b; powinno zniknac. Jeszcze tylko pytanie, czy im bleach nie siadl, ale wtedy po prostu trzeba go wywolac jeszcze raz w c-41, po utrwaleniu.

Dzięki! Sam z tym nie powalczę, bo ciemniowy ciemniak ze mnie. Laboludki zrozumieją, jak ich poproszę żeby jeszcze raz utrwalili? Czy oni tylko wsypują szpulki filmu w maszynę? :-/

[ Dodano: 2009-07-21, 14:41 ]
Aha, a jak film nieutrwalony, to znaczy że cały czas podatny na światło? Muszę się spieszyć zanim go trafi szlag?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ryszard napisał/a:
Laboludki zrozumieją, jak ich poproszę żeby jeszcze raz utrwalili? Czy oni tylko wsypują szpulki filmu w maszynę?

Bron bosz- przepuszcza jescze raz przez caly proces i wyjdzie caly czarny. Jesli go najpierw utrwalisz, bedzie OK. Moze ci jaki ciemniak pomoze? :->

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
Podczepię się :P

Pierwsza przygoda z realą zakończyła się niepowodzeniem o_0

Naświetlone raczej dobrze, bo widać coś na tym pod MOCNE światło (aka kształty).
Gość w labie stwierdził, że skaner nawet nie dał rady tego przetrawić.
Data ważności wrzesień 2012 o_0

Próbowałem to jeszcze na skaner drukarkowy wrzucić (stąd cyfrowe artefakty), ale jedyne co otrzymałem to takie coś. Szczególnie dziwią mnie przejścia zielono-niebieskie w okolicach perforacji. WTF?

Wie może ktoś z szacownego grona jaka może/mogła być tego przyczyna? :-/

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Obwódka wokól perforacji sugeruje naświetlenie filmu jakims dodatkowym źródłem światla . Nieszczelny aparat , rękaw podczas wyjmowania końcówki filmu lub nieszczelny , źle zamknięty minilab . Ktoś przez przypadek mógł otworzyć aparat i szybko zamknać

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
albo nieszczelna kasetka na brzegach...

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Czy Reala ma zieloną maskę? Jeśli by był zaświetlony przez nieszczelności czegokolwiek, to zaświetlenia by były czarne, ciemnobrązowe. Ale zielone i niebieskie? Jeśli zaświetlenie, to chyba światłem czerwonym? Dla mnie cokolwiek dziwne.

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
No właśnie ten zielony w masce mnie też nurtuje... Chemii raczej nie pomylili w labie bo slajdów nie wołają... Więc wtf? Trafiła mi się uwalona fabrycznie reala? :shock:

temol  Dołączył: 01 Cze 2007
triger - zajrzyj na tą stronę -> http://www.olympusmicro.c...procerrors.html
Może znajdziesz coś pasującego do Twojego przypadku.

T.

Skocz do: