grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
andrusz, jakbys mial czas i checi to moglbys sie zorientowac jak w tym temacie radzi sobie K7 :)

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
grabber napisał/a:
W D90 mozna sobie srubka regulowac. Wez tu sobie krec srubka w puszce podczas zdjec gdzies w terenie? :)

No ba! W Canonie 350D pamiętam też była śrubka. W pentaksach to są chyba nawet trzy odpowiadające za pozycję czujnika AF - może w tym problem, że są różne odległości obrazowe między czujnikiem, a matrycą i takie cuda nam wychodzą gdy dokonujemy korekty tej wirtualnej płaszczyzny na która ustawia czujnik ostrość?

grabber napisał/a:
andrusz, jakbys mial czas i checi to moglbys sie zorientowac jak w tym temacie radzi sobie K7 :)

Tam to możesz olać fazówkę i ostrzyć bezpośrednio na matrycy (LV + powiększenie) jak Ci się nie śpieszy :-)

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
grabber napisał/a:

Co prawda nie robiłem tablic testowych, ale jak na razie nie narzekam - portreciki wychodzą ostre (dłuższą gwiazdką na f2.8) :-D I zdziwiłem się, że nic nie musiałem kalibrować - podpiąłem szkło i focę ;-)

Ale ok, jak znajdę chwilę, to sprawdzę jak to wygląda na różnych odległościach.

rysiekp17  Dołączył: 27 Wrz 2008
Ja mam problem z af w k10. Było spore ff z manualnym szkłem no i z kitem też trochę było ale nie tak widoczne bo ciemne. Więc wszedłem w debug mode dałem na aż -220 no i jest super ze stalką z 80-200 af ale z kitem jes mały problem - na 18mm właściwie nie ustawia ostrości !! bzyczy cały czas i tyle albo całkiem odmawia. Od >24 jest normalnie i ostrzy super. Zdjęcia robię zawsze na centralnym pkt.
Jakieś pomysły? Ustawiać ostrośc na 55mm a zdjęcie robić na 18 mm ? :-D

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
rysiekp17 przed ustawieniem korekcji na -220 też byl taki problem , czy jak powrócisz do poprzedniego ustawienia to ostrzy na 18mm ?

elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
grabber, o jakim szkle piszesz ? 35/f2 ?
Ja wlasnie z podobnymi objawami oddalem Sigme 50/1.4HSM do kalibracji - tydzien sie mecza i nie daja znaku zycia.

Dlaczego uwazacie, ze to wadliwa puszka ?

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
elgreen napisał/a:
grabber, o jakim szkle piszesz ? 35/f2 ?
Ja wlasnie z podobnymi objawami oddalem Sigme 50/1.4HSM do kalibracji - tydzien sie mecza i nie daja znaku zycia.

Dlaczego uwazacie, ze to wadliwa puszka ?

No wlasnie dlaczego uwazamy ze to wadliwa puszka?:) Moze to obiektyw.
Jesli cos nie tak z ostroscia to wiadomo czyja wina. AFu pentaksa. :)

Tak mialem na mysli FA35/2. Ale oddales obiektyw z puszka do apollo?

Troche testuje ten biedny AF i jeszcze nie wiem o co chodzi.
Ostrzac na przerwe miedzy frontami bialej szafki to jesli ta linia jest np z prawej strony czujnika ostrzy inaczej niz np jesli linia jest na srodku lub z lewej strony czujnika.
Widac jak przygladam sie na klinie. Bez klina za Chiny sie tego nie zauwazy.
Nawet da rade zrobic ostre zdjecie z wiekszej odleglosci bez korekcji tylko trzeba zauwazyc blad AF na klinie i przesunac troche czujnik.
Testowane na szafkach a to przeciez nie to :)

Obiektywu nie oddalem do apollo tylko do Sigmy(razem z aparatem) - to jest wina szkla. Znany problem zreszta. To jest HSM - tu nie ma puszka wiele do powiedzenia bo ona tylko elektroniką steruje :)
Na FA50 Pentaxa aparat ostrzyl z jednostajnym FF niezaleznym od odleglosci. FA50 oddalem do sklepu - tragiczna ostrosc na f/1.4 - f/2.4 i jeszcze ten FF :/
Przetestuj puszke na innym jasnym szkle.

rysiekp17  Dołączył: 27 Wrz 2008
coś dziwnego się stało - dałem znowu na 0 i z każdym szkiełkiem jest ok :-) i nauczyłem się że jak chcę robić zdjęcie np kitem na 18mm to trzeba ustawić focus na 55 milimetrach a później przekadrować.
Jeszcze jedno małe pyt nie związane z tematem - mając założoną manualną 50/1,8 w trybie Av robi ciemniejsze zdjęcia na 1,8 niż na 5,6. Też tak macie ?

rysiekp17 napisał/a:
...Jeszcze jedno małe pyt nie związane z tematem - mając założoną manualną 50/1,8 w trybie Av robi ciemniejsze zdjęcia na 1,8 niż na 5,6. Też tak macie ?

Cos podobnego widzialem na FA50/1.4.

Skocz do: